banner2
Öne Çıkanlar Urfa URFASPOR Diyarbakır İstanbul Mardin

Güneş ışınlarıyla sulama yapan makineye patent verildi

Ziraat Yüksek Mühendisi Ümran ATAY tarafından yürütülen TÜBİTAK-1001 110O541 No’lu proje kapsamında imal edilen Mobil Güneş Pili Sulama Makinesine Türk Patent Enstitüsü Patent Dairesi Başkanlığı tarafından patent verildi.


2007 yılından beri Güneş pili sulama sistemiyle ilgili olarak birçok çalışma yapan GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nün (GAPTAEM),  ’Seyyar Güneş Pili Sulama Sistemli Prototip Bir Makinenin Kurulumu ve Diğer Enerji Kaynaklı Sulama Sistemleriyle Uygulamaya Dönük Etkinliğinin Araştırılması‘ adlı bu projesinin en önemli projelerden biri olarak görülüyor.

Bu proje kapsamında özgün olarak tasarlanan ve imalatı yapılan Mobil Güneş Pili (Fotovoltaik, PV) Sulama Sistemli Prototip Makinede; Makinenin mobil özellikte olması ve değişik konumdaki arazilere kolaylıkla transfer edilebilmesi, PV platformunun güneşi 2 düzlemde (doğu-batı ve kuzey-güney yönünde) otomatik takip ederek güneş ışıklarını dik alabilmesi, yan destek kolları, alt destek ayakları ile PV platform rüzgâr yüküne karşı dayanıklı olacak şekilde tasarlanmış olması, panellerin olduğu platform tek düzlemde olduğu için panellerin üzerinde tüm gün gölge oluşmaması, makinede hem doğru akım (DC) hem de alternatif akım (AC) mevcut olması gibi özelikler makinenin özellikleri arasında yer alıyor.

(İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.