banner2
Öne Çıkanlar Urfa Sanlıurfa Urfa Haber Sanlıurfa Haberleri Gaziantep

Gaziantep'te zeytin üretiminde yüksek rekolte bekleniliyor

Gaziantep’in özellikle son yıllarda zeytin yetiştiriciliği konusunda önemli bir atlım gerçekleştirdiğini ve bu yıl tüm bu çalışmaların ilk meyvelerini vermeye başladığını kaydeden Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, kentin Antep fıstığından sonra zeytinde de bir marka değeri olabilmesi için tüm üretici ve işletmecilere büyük görevler düştüğünü söyledi.

Zeytinde yüksek rekolte beklentisinin sevindirici olduğunu fakat ürünün dalından koparılıp işlenmesine ve pazarlanmasına kadar geçen sürecinde en verimli şekilde değerlendirilmesi gerektiğini ifade eden Tiryakioğlu, “Yüksek kaliteli ürünlerle iç ve dış pazarlarda daha etkin yer almak olmak istiyorsak, teknolojik gereksinimleri tam olarak yerine getirmemiz gerekiyor.” dedi.

Üründe yüksek kaliteyi hedeflediklerini belirten Tiryakioğlu, “Şehrimizde zeytin üreticiliği ve işletmeciliği geleneksel anlayıştan çıkıp modern zeytinciliğe doğru yönelmekte ve bu durum zeytin ve zeytinyağı pazarının gelişmesine destek verecektir. Bu nedenle üretimdeki artışı daha da fazlalaştıracak çalışmalara ağırlık verip, her şeyden önce yüksek kaliteli üretim hedeflememiz gerekiyor. Tüm bunların yanında üretimde pazarın taleplerini göz önünde bulundurarak AR-GE çalışmalarına da hız vermemiz sektörün geleceğine yön verecektir.” ifadelerini kullandı.

Gaziantep Ticaret Borsası olarak zeytin üreticisi ve işletmecilerine yönelik eğitim toplantıları, tadım panelleri düzenleyerek üretimi teşvik etmek için gayret gösterdiklerini aktaran Tiryakioğlu, ayrıca zeytin sektörüne büyük katkı sağlayacak olan lisanlı depoculuk çalışmalarını da sürdürdüklerini kaydetti.

Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK) koordinatörlüğünde oluşturulan, Zeytin ve Zeytinyağı Rekoltesi Ulusal Resmi Tespit Heyeti’nin 2015-2016 sezonu tahmin raporunu da değerlendiren Tiryakioğlu, “Hazırlanan rapora göre, yeni sezonda ülkemizde toplam zeytin üretiminin 1 milyon 108 bin ton olarak gerçekleşmesi bekleniyor.  Zeytinyağı üretiminin ise 143 bin 115 ton seviyelerinde olması hesaplanıyor. Geçen yıla oranla ülke genelinde zeytin rekoltesinde belli bir düşüş görünse de Gaziantep için yapılan tahminler üretimde artışı işaret ediyor.” diye belirtti.

Gaziantep’le ilgili zeytin üretimi tahmin raporunun Oğuzeli, Nizip ve Şahinbey ilçelerinde sofralık zeytin ve zeytinyağı işletmecileri, prina sanayicileri ve üreticilerle yapılan görüşmelere ve zeytin bahçelerindeki gözlemlere dayandırılarak açıklandığını kaydeden Tiryakioğlu, son olarak şunları söyledi:

“Zeytin ve Zeytinyağı Rekoltesi Ulusal Resmi Tespit Heyeti’nin tahminlere göre, şehrimizde toplam 7 milyon 966 bin 888 adet meyve veren, 454 bin 290 adet meyve vermeyen ağaç mevcut olduğu, ağaç başına ise ortalama 9,7 kilogram zeytin verimi ile 77 bin 500 ton zeytin tanesi elde edilmesi bekleniyor. Ayrıca bu seneki rekoltenin yaklaşık 10 bin tonunun sofralığa, 67 bin 500 tonunun ise yağlığa ayrılarak, bundan da ortalama 1/ 4,5 randıman ile 15 bin ton zeytinyağı elde edilmesi hesaplanıyor. Ülke üretiminin aksine üretimde artışın tahmin edildiği Gaziantep’te bu rakamın ürün vermeye başlayan yeni bahçelerle birlikte 100 bin tonlar seviyesine kadar çıkabileceğini öngörüyoruz.”

(İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.