banner2
Öne Çıkanlar Urfa Urfa Haberleri Türkiye Viranşehir Eyyübiye

Fırıncılar Oda Başkanı Karaatlı, sitem etti

FIRINLARA yeterince denetim yapılıyor mu? Ekme zam olacak mı? Tırnaklı ekmeğin içinde bulunan karbonatın hastalıklara yol açtığı iddia ediliyor. Doğruluk payı varmı? Fırınlarda kredi kartı uygulaması başlayacak Detayları nedir?

Tüm bu soruların cevabı Şanlıurfa Fırıncılar Odası Başkanı Mehmet Emin Karaatlı ile yaptığımız röportajın içeriğinde…

İşte o röportaj;

 Fırınlara yeterli denetim yapılıyor mu?

Odamız haricinde diğer resmi kurumların hiç birinden fırınlarını denetimi noktasında destek alamıyoruz. Bizlerinde yapmış olduğu denetimler resmi olmadığı için ancak tavsiye niteliğinde oluyor. Yasak hiçbir dayanağımız yok, cezai işlem falanda yapamıyoruz.Denetim mercilerimizin de yeterli desteğini görmüyoruz. Sürekli ekmeğin kalitesinin düşük olduğu söyleniyor.Ancak yeterli denetim yapılmasa ekmeğin kalitesi nasıl yükseltilecek?.

 Şanlıurfa’da kayıt dışı fırıncı esnafı var mı?

Kayıt dışı esnafımız çok.Şanlıurfa’da 2 bin esnafımız var.Yüzde 40 kayıt dışı çalışıyor.Çok sayıda ruhsatsız işyerlerimiz var.Bu haksız rekabete yol açıyor.Bu yüzden kalifiyeli eleman çalıştırılamıyor.Bu sayıyı azamiye çekmediğimiz sürece ekmeğin kalitesini yükseltemeyiz.Biz kayıt dışı çalışmanın önüne geçmek için Eyyübiye Belediyesi ile orta çalışmalar yapıyoruz.İnşallah önümüzdeki günlerde bu girişimleri Haliliye ve Karaköprü Belediyesinden de bekleriz.

Ekmeğe zam varmı?

Ekmeğe yeni fiyat belirlemek için araştırma içindeyiz.Eğer denetimlerimizi düzenli bir şekilde yaparsak,hem ekmeğin kalitesini arttırırız,hemde halkın sıkıntı duymayacağı bir ücret düzenlemesine gideceğiz.Ancak istediğimiz şartları oluşturamazsak,gramajı geri çekip fiyatın aynı kalmasında ısrarlı olacağız.Buda ekmeğin biraz daha küçülmesi demektir.Kaliteden biraz daha ödün vermiş oluruz.Bunların sebebi ne fırıncı, nede Fırıncılar Odasıdır.Sayısızken görüşmemize rağmen denetim kurumlarımızın hiç birinin zerre kadar desteğini görmedik.

 Tırnaklı ekmeğin içinde bulunan karbonatın hastalıklara yol açtığı iddia ediliyor. Doğruluk payı var mı?

Bunlar ucuz siyasi palavralardır. Bu iddiaların hiç biri  söz konusu değildir.Biz çözüm arıyorsak aynı masa altında toplanıp ortak hareket edip birlikte karar vermeliyiz.Oysa hiç birini bir araya getiremedik.Ancak biz bu sıkıntıların ilerde zamanla düzeleceği kanısındayız.Zira Acil olarak ta bir güzel denetim yapılırsa ekmeğin kalitesinin artacağına inanıyorum.

 Urfa’da fırıncı ustası yetişiyor mu?

Urfa’daki fırıncı sanatkarı Türkiye’nin hiçbir yerinde olmadığını iddia ediyorum.Biz Oda olarak İstanbul, Ankara ve İzmir gibi Büyükşehire fırıncı ustaları gönderiyoruz.Fırıncının, lahmacunun ve  pidenin ana vatanı Şanlıurfa’dır.

 Fırınlarda kredi kartı uygulaması başlayacak doğru mu?

1 Ocak 2016 itibariyle yeni yasa ile Fırınlardan post makinası kullanma şartıyla beraberinde ekmeklerinde kredi kartı ile alına bilinecek.Hem esnafımız açısından faydalı, hem vatandaşımız açısından faydalı olacak bir olay. Örneğin, bir vatandaşımız fırınlarda satılan 200 adetlik bir fişi 120 liraya kredi kartıyla alabilir.Tabi her şey zamanla yani ilk başta sıkıntı olacaktır ama zamanla alışılacağına da inanıyorum.

RÖPORTAJ:AZİZ ÇİFTÇİ Olay Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.