banner2
Öne Çıkanlar Urfa Gaziantep Haliliye Belediyesi Urfa Haberleri Şanlıurfa Balıklıgöl

Esnafta tarihi dönem, yazarkasa ve POS cihazları tarih olacak

Sabah'ın haberine göre; Türkiye, kayıt dışı ile mücadele kapsamında tarihinin en büyük dönüşümüne hazırlanıyor. 3 milyona yakın esnaf ve KOBİ'yi ilgilendiren dönüşüm kapsamında halihazırdaki tüm yazarkasa ve POS cihazları tarih olacak. Bunların yerini 'Yeni Nesil Ödeme Kayıt Sistemi' adı verilen, yazarkasa ile POS'u tek bir alette toplayan cihazlar alacak. Ancak esnafın henüz uygulamadan haberi yok.

 

TEMMUZ' DA KAOS OLUR

Resmi verilere göre yeni nesil yazarkasaya geçenlerin oranı henüz yüzlerle ifade ediliyor. Hal böyle olunca 3 ay gibi kısa bir sürede dönüşümün nasıl gerçekleşeceği de merak konusu oldu. Esnaf odaları "Temmuz'da kaos olur" uyarısı yapıyor. Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) ise daha önce ertelediği uygulamadan geri adım atmayı düşünmüyor.

 

KAYIT DIŞINA KÖKTEN ÇÖZÜM

İnternete bağlı yeni nesil akıllı kasalar Maliye Bakanlığı'na anında bildirim yapacak. Vergi denetim müfettişleri de masa başından tek bir tuşla denetim yapabilecek. Yeni sistemle fiş de tarih oluyor. Gelirini düşük gösterip vergi kaçırma dönemi bitecek. Başta avukat ve doktorlar olmak üzere birçok serbest meslek sahibine sıkı denetim gelecek. Yeni sistem, POS üreticilerini heyecanlandırdı. Yabancıların yanı sıra yeni nesil yazarkasaları yerli firmalar da üretmeyi başardı. Vera firması Türkiye'de ilk kez Maliye Bakanlığı'nın istediği özelliklere sahip olan cihazı üretiyor.

 

GÖKHAN SUN: ÇALIŞMA YAPAN İLK BANKAYIZ

Yeni sisteme ilk ayak uyduran finans kurumu Denizbank oldu. Bankanın Tarım ve KOBİ Bankacılığından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Sun, "Bu konuda çalışma yapan ilk bankayız. 3 yıllık çalışmanın ardından altyapımızı hazırladık. Çok sayıda kampanya yaptık. Yeni cihazlara 36 ay vade uyguluyoruz. Ayrıca ciro taahhüdü ve komisyona göre cihazı bedavaya almak da mümkün" dedi.

 

KAAN GÜR: ÖZEL PROJELERİMİZ VAR

Konuya ilişkin çalışma yürüten bir diğer banka ise Akbank. Bankanın Ticari ve KOBİ Bankacılığı'ndan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Kaan Gür "Konuya ilişkin özel çalışma ve projelerimiz bulunuyor" dedi.

 

FAİK YILMAZ: ACELECİ DAVRANILIYOR

İstanbul Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Faik Yılmaz ise esnafın henüz konudan haberdar olmadığını söyledi. Yasanın hayata geçirilmesinde aceleci davranıldığını belirten Yavuz,"Bu haliyle temmuzda büyük kaos yaşanır. Ayrıca bu dönüşümün esnafa milyarlarca dolarlık bir maliyeti var. Bu cihazlar esnafa 2 bin 500 liradan satılıyor" diye konuştu. (TheLira.com)

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.