banner2
Öne Çıkanlar haber Urfa Eyyübiye Kaymakamı Oktay Kaya karbonmonoksit Balıklıgöl

BİSMİL VE HİLVAN ÇİFTÇİSİ BULUŞTU

 

 Bu amaçla Diyarbakır ve Şanlıurfalı çiftçileri buluşturan Dicle EDAŞ’ın Genel Müdürü Murat Karagüzel, israf etmeden de tarımsal faaliyetlerin yapılabileceğini örnekleri ile anlattı. Bismil’de gerçekleştirilen toplantının sonunda ise, sayaç takma konusunda Hilvan çiftçisinin kafasında oluşan soru işaretleri giderildi

İSRAF OLMADAN AYNI ÜRETİM SAĞLANDI
Bismil Pamuk Üreticileri Birliği gerçekleştirilen toplantıya Dicle EDAŞ Genel Müdürü Murat Karagüzel, İl Müdürü Uğur Yaka, Bismil Pamuk Üreticileri Birliği Başkanı Hasan Vural, Dicle EDAŞ ilçe işletme yöneticileri, Hilvan Ziraat Odası Başkanı Hikmet İpar ile Bismil ve Hilvan’dan gelen elektrik ile tarımsal sulama yapan çiftçiler katıldı. Toplantıda, Bismil’de 2015 yılı tarımsal sulama döneminde hayata geçirilen trafo üstü pano uygulamasından sonra yaşanan gelişmeler ele alındı. Toplantıda söz alan konuşmacılar, bu uygulama ile tarımsal sulamada kullanılan elektriğin önceki dönemlere göre israf edilmediği, elektrik dalgalanmaları ve buna bağlı elektrik kesintilerinin ciddi oranda önlendiği ifade edildi. Konuşmacılar, trafo üstü pano uygulaması sayesinde çiftçilerin bilinçli bir tüketim yaptıkları ve bunun sonucunda ciddi oranda tasarruf sağlarken, üretimde ise herhangi bir kayıp yaşanmadığını da kaydettiler.

BURADA TEK AMAÇ; ‘KAZAN; KAZAN…:
Daha sonra söz alan Dicle EDAŞ Genel Müdürü Murat Karagüzel, özelleşmenin ardından şirket ile çiftçi arasında yaşanan en büyük sıkıntının güven sorunu olduğuna dikkat çekti. ‘’Çiftçi Dicle EDAŞ’a güvenmiyordu, Dicle EDAŞ çiftçiye güvenmiyordu.’’ Diyen Karagüzel, konuşmasını şöyle sürdürdü:
‘’Hepimiz bu bölgenin çocuğuyuz. Bizim de ailemizden birileri bu işi yapıyor. Kimsenin şüphesi olmasın, burada tek amaç; ‘Kazan, Kazan’.. Yani hem siz kazanın, hem de şirket kazansın. Bizim tek amacımız bu. Siz nasıl kazanacaksınız ? Siz elektriğe az para vereceksiniz ki kazanabilesiniz. Biz de sattığımız elektriğin bir şekilde dönüşü olmalı ki bu şirket ayakta durabilsin.’’

İSRAF ETMEDEN DE BU İŞ YAPILABİLİYOR
Dicle EDAŞ’ın, 5 bin çalışanı ile bölgenin en büyük istihdam merkezi olduğuna da dikkat çeken Karagüzel, Bismil çiftçisinin kendilerine meramlarını anlatabilme konusunda yardımcı olduklarını ifade ederken de ‘’ Biz şöyle dedik, ‘Sayaç takalım, belli bir oranda size indirim yapalım’ Bu arada kesinti yapmayalım. Bloke olayı olmasın. Geçen sene ne kadar bedel belirlendi dönüm başına, siz de göreceksiniz. Dönüm başından daha avantajlı duruma düşeceksiniz. Dönüm başına uygulamada ciddi bir israf var. Bu israf, bize zarar. İsraf etmeden bu is yine yapıla biliniyor. İsrafı önlemek için belli bir oran ödeyin. Ama siz öderken siz tasarruf ederseniz biz ondan kazanacağız. Yani biz yüzde 30, yüzde 40, yüzde 50 kazanmıyoruz. Geçen yıl biz burada çalışma yaptık ve önceki yılın aynı aylarına kıyasla tüketimde düşüş başladı. Bunun sonucunda da dalgalanma olmadı.’’ dedi.

ÖNCE PROTOKOL İMZALAYACAKLAR
Bismilli çiftçilerin uygulama sonucunda yaşadıkları tecrübeleri yerinde görüp bilgi sahibi olmak için buraya gelen Hilvanlı çiftçiler, uygulama hakkında Dicle EDAŞ yetkililerinden bilgi aldılar. Hilvanlı çiftçiler, bu uygulamaya katılabileceklerini, ancak bunun için karşılıklı bir protokol imzalanmasını istediler. Çiftçiler, karşılıklı protokol imzaladıktan sonra trafo üstü pano uygulaması için her türlü desteği vereceklerini de kaydettiler.
Toplantı, topluca yenilen yemeğin ardından sona erdi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.