Şanlıurfalı Avukat Nusret Özçelik`in DEDAŞ tarafından çiftçilerin borçlarına konulan destekleme blokeleri için Danıştay`a açtığı itiraz davasında yürütmeyi durdurma kararı çıkmasına rağmen DEDAŞ, çiftçilerin blokelerini hala kaldırmadığı ortaya çıktı.
Özçelik, 21.05.2015 tarih ve 2015/7700 sayılı karar ile Bakanlar Kurulu kararıyla çiftçilerin destekleme hesaplarına blokelere ilişkin müvekkili adına idari işlemin iptali için Danıştay 10. Daire 2016/894E sayılı dosya üzerinden dava açtı. Danıştay 10. Daire Başkanlığı tarafından 15.06.2016 tarihli ara kararda ‘Yürütmeyi Durdurma` kararı verildi.
21.07.2016 tarihinde davalı kurumlara tebliğ edilen ve otuz gün içerisinde uygulanması mecburi olan bu kararın hala uygulanmadığı ortaya çıktı. Danıştay`ın durdurma kararı ile ilgili açıklamalarda bulunan Şanlıurfalı avukat Nusret Özçelik, ilgili Bakanlığa çağrıda bulunarak konuyla ilgili adım atılmaması durumunda suç duyurusunda bulunma zaruretinin doğacağını söyledi. Müvekkili adına açtığı dava sonucu yürütmeyi durdurma kararı çıktığını belirten Özçelik, “21.05.2015 tarih ve 2015/7700 sayılı karar ile Bakanlar Kurulu kararıyla çiftçilerin destekleme hesaplarına blokelere ilişkin Müvekkil adına idari işlemin iptali için Danıştay 10.Daire 2016/894E sayılı dosya üzerinden Müvekkil M.Ö adına dava açmış bulunmaktayız. Danıştay 10. Daire Başkanlığınca 15.06.2016 tarihli ara kararında ‘Yürütmeyi Durdurma` kararı verilmiştir. Bu karar 21.07.2016 tarihinde davalı kurumlara tebliğ edilmiştir.” dedi.
“Yasal süre geçmesine rağmen yürütmeyi durdurma kararı doğrultusunda herhangi bir işlem yapılmamıştır”
Çıkan durdurma kararının uygulanması için verilen yasal sürenin otuz gün olduğunu ifade eden Özçelik, bu sürenin dolmasına rağmen herhangi bir adım atılmadığını söyledi.
Özçelik, “Bilindiği üzere 2577 sayılı kanunun 28`inci maddesi 1`inci bendinde; ‘Danıştay, Bölge İdare Mahkemeleri, İdare ve Vergi Mahkemelerinin esasa ve yürütmenin durdurulmasına ilişkin kararların icaplarına göre idare, gecikmesizin işlem tesis etmeye veya eylemde bulunmaya mecburdur. Bu süre hiçbir şekilde kararın idareye tebliğinden başlayarak otuz günü geçemez` denilmiştir. Ama buna rağmen yasal süre geçmesine rağmen yürütmeyi durdurma kararı doğrultusunda herhangi bir işlem yapılmamıştır.” diye konuştu.
“Aksi halde bu konuyla ilgili suç duyurusunda bulunma zarureti oluşacaktır”
Çiftçilerin daha fazla mağdur olmaması için İlgili Bakanlığın bu konuda adım atması gerektiğini belirten Özçelik, şöyle devam etti:
“İlgili Bakanlık bu konu hakkında çiftçilerimizin daha fazla mağduriyetinin oluşmaması açısından yürütmeyi durdurma kararı doğrultusunda blokelerin kaldırılması için gereğinin yapılması temennimizdir. Aksi halde bu konuyla ilgili suç duyurusunda bulunma zarureti oluşacaktır.” (Osman Gülebak/Ramazan Şefkatli-İLKHA)