banner2
Öne Çıkanlar Eyyübiye Belediyesi Sanlıurfa Haber Urfa Haber Balıklıgöl Uluslararası Robot Yarışması nedir?

Çiftçinin Patlayan Boru Çilesi VİDEO

50 yıl ömrü olduğu belirtilen su borularının 2000 yılında döşenmeye başlandığı 2011 yılından itibaren de sürekli patlaklar vermeye başladığını ifade eden Atatürk Barajı Sulama Birliği Başkanı Osman Aydoğdu; “Konuyla ilgili şikayetlerimiz üzerine DSİ’nin oluşturduğu iki ayrı heyet gelerek yerinde inceleme yaparak borulardaki imalat ve döşeme hatalarını kabul ettiler” dedi.

 

Atatürk Barajı Sulama Birliği Müdürü Abdullah Gökkan ise sadece 2012 yılında patlayan borular için sulama birliği olarak 401 Bin 629 TL para harcadıklarını ancak birliğinin bütçesinin bunu karşılamaya yetmediğini söyledi. Bu projenin aynısın şu anda Suruç ilçesinde yapıldığına dikkat çeken Gökkan; “Şu anda sevinç çığlıkları ile su bekleyen Suruç halkı korkarım ki, yarın su verildiğinde onlar da aynı sorunu yaşarlar” dedi.

Çiftçilerden Mustafa Taşkıran; “Bu boruları döşerken boruların 100 yıl ömrü olacaklarını söylediler. Ancak 10 yıl geçmeden borular çürüdü. Gelin bakın 15 dönümlük şeker pancarımız hepsi kurudu. Fıstık tarlam göl olunca kurumaya başladı” dedi.

 

Yaylak’ta ikamet eden İbrahim Acıoğlu; “Boruların patlaması bir dert. Tarlamızı su basıyor. Boruların yapımında ayrı der, sular kesiliyor. Bu maddi zararımızı kim karşılayacak. Buradan yetkililere sesleniyorum. Buna el atın” dedi.

Koçhisar’lı Mustafa Yıldırım; “Böylesine dev yatırım çürük borular yüzünden heder olmasın. Bir an önce önlem alınsın. Başka yerlerde uygulanacaksa bizim mağduriyetimizi yaşamasınlar” dedi.

 

Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından 2000 yılında bir firmaya ihale edilen, 2004 yılında sulamaya açılan Yaylak Ovası Sulama Projesi 183 Bin 220 Dekar alan basınçlı yer altı boru şebekesinde 2 çeşit boru kullanılmıştır.

 

HDPE ve CTP boruları kullanılmıştı. Bu borulardan CTP borularının ömrünün 50 yıl olması gerekirken 2011 yılından beri her tarafta sık sık patlak vermeye başladı.

 

Arıza veren boruların yapılması için su kesilince tarlası tahrip olunan çiftçiden ziyade aynı hat üzerinde sulama yapan binlerce dönüm tarla sahibi çiftçiler mağdur olmaktadır.

VİDEO YÜKLENİYOR

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.