banner2
Öne Çıkanlar ABD Emir Preldzic 4 Karaköprü Narı Abdülkadir Barut Karaköprü ilçesi Göbekli

Türkiye’de yaşanan son gelişmelerin bölge ekonomisine etkisi hakkında değerlendirmelerde bulunan Hak Sanayici ve İşadamları Derneği (HAKSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Azboy, çatışmalardan en çok zarar görenin esnaf olduğunu ve esnafın uzun vadeli faizsiz kredi ile desteklenmesi gerektiğini   söyledi.

Diyarbakır genelinde esnafın perişan halde olduğunu söyleyen Ramazan Azboy, “Özellikle Sur bölgesindeki esnafın durumu çok kötü. Bölgede hendeklerin kazılması, çatışma sürecinin başlaması ve sokağa çıkma yasakları nedeniyle 10 bine yakın esnaf işyerini açamadı. Zaten bölgemizdeki esnafın durumu pekiyi değildi, çatışmalarla beraber daha kötü oldu. Geçen hafta esnaf ziyaretine çıktık. Ziyaretlerimizde esnaf bize eskisi gibi iş yapamadığını belirtti. Yaşanan çatışmalardan dolayı esnaf çok mağdur olmuş.” dedi.

“Esnaf devletten destek bekliyor”

Meydana gelen çatışmalardan dolayı insanların Sur bölgesine gidemediğini dile getiren Azboy, “ Bu süreçte bir sürü esnafın senetleri protesto edildi, çekleri kaşe yedi, kredileri temerrüde düştü. Bundan dolayı esnaf kan ağlıyor. Esnaf devletten destek bekliyor. Bu süreçte esnaflarımızı kalkındıracak faizsiz kredi esnaflara sunulmalıdır. Ticarette bir esnafın çeki kaşelendiği ya da senedi protesto edildiği zaman ticari sicili bir çizik almış olur. Hükümet bu çatışma süreci içerisinde terörün yoğun olduğu bölgelerde sicil affı getirerek esnaflara destek olmalıdır. Ayrıca BAĞ-KUR vergi ve SGK cezası olan esnafın cezaları af edilmelidir.” İfadelerini kullandı.

“Bankalar bölge şirketlerine yeni kredi imkânı sağlamıyor”

Sur bölgesinin Diyarbakır’ın kalbi olduğuna dikkat çeken Azboy şu ifadeleri kullandı:

“Gerçekten esnaf bölgemizde kan ağlıyor. Bankalar bölge şirketlerine yeni kredi imkânı sağlamıyor. Devlet bu konuda özellikle bankalar üzerinden esnafa destek olmalıdır. Çatışmalar başladığından beri sigorta şirketleri terör teminatı vermiyor. Esnaf işyerini sigortalamak istiyor, sigorta terör teminatı vermiyor. Bu da esnafı sıkıntıya düşürüyor. Ayrıca devletin böyle dönemlerde esnafa destek olması gerekirken, özel primleri kat kat artırmaktadır. Örnek vereyim; zorunlu sigorta primi ücreti çatışmalarla beraber 3 kat zam aldı. Bölgenin kalkınması için küçük esnafın desteklenmesi gerekir. Küçük esnafın desteklenmesi için bizler her türlü göreve hazırız.” şeklinde konuştu.

“Mal sevkiyatı konusunda büyük sıkıntılar yaşamaktayız”

Bölgede yol güvenliğinin de olmadığını söyleyen Azboy devamla, “Bölgede yol güvenliği noktasında büyük sıkıntılar yaşamaktayız. Özellikle nakliye problemimiz var. Mal sevkiyatı konusunda büyük sıkıntılar yaşamaktayız. En yakın zamanda örgütün çatışma sürecini terk etmesi, artık silahların bir işe yaramadığını görmesi, hükümetin de bu çatışmasızlığın önündeki engelleri kaldırması gerekir.” İfadelerine yer verdi.  (M.Hüseyin Temel – İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.