banner2
Öne Çıkanlar Urfa Urfa Balıklıgöl ABD Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin MHP

Çelik, et, süt ve patatesle ilgili flaş açıklamalarda bulundu


Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Konya'da düzenlenen “İç Anadolu Bölgesi Bakanlık Koordinasyon ve Sektörel Ortak Akıl Toplantısı”nda et, süt ve patatesle ilgili önemli açıklamalar yaptı.
Süt üretiminin 18.6 milyon tona ulaştığına dikkati çeken Çelik, şunları kaydetti:
“Süt üretiminin artması demek hayvan varlığının artması demek. Bunu desteklememiz lazım ama şimdi sütü üreten üreticimiz var. Şimdi sütü üreten üreticimiz ile sanayicimiz, Ulusal Süt Konseyi’nde oturuyorlar biz bakanlık olarak orada yokuz ve burada diyorlar ki “sütün litresi 1 lira 15 kuruş.” Kim belirliyor, Ulusal Süt Konseyi. Biz varmıyız yokuz. Peki, şimdi kamuoyunda 85 kuruşa, 1 liraya alınıyor lafı nerden çıktı. Etrafımız ateş çemberi. Sıkıntılar olduğu için arz-talep dengesizliği var. Arz var ama talep oluşmadığı için sıkıntı yaşıyoruz. Oturdum sanayicilerle ne yapalım dedim. Süt günlüktür. İnek her gün sağılıyor ve değerlendirmemiz gerekiyor. O zaman ne yapalım dedik, “Sütü, tozuna dönüştürürsek zaman kazanırız ve ihraç ederiz” dediler. 4 bin lira süt tozu desteği istediler verdik. Bir süre sonra dünya piyasalarında düşme olduğu için 4 bin 500 olmasını istediler, yaptık. Bir sanayicimiz de “Ben 120 bin ton sütü çekeceğim” dedi süt tozu yapmak için. 3-4 aylık dönem içerisinde süt daha fazla çekilmiş olacak. Daha sonra zaten dondurma dönemi açılıyor ve orada fazla sıkıntı olmayacak. Sütle ilgili tekrar sorunlar yaşanmaya başlandı. Geçen bir toplantıda söyledim ve şimdi de söylüyorum. Sanayici arkadaşım, 4 bin 500 lira destekle sen süt tozunu yap diye senin istediğin desteği verdik. Sen bunu yeterli görmeyip araya müteahhitleri koyuyorsan, uyanıklık yapıp 115 ton süt sözü verdiğinden sen aradan çıkıp araya müteahhitleri gönderip ucuz sütü alıp kendi fabrikanda işliyorsan benim senle işim var arkadaş. Ben seninle uğraşacağım. Yalnız ben değil bakanlar kurulusenle uğraşacak bunu bil. Böyle olmaz."
 
Et ve hayvancılıkla ilgili çalışmaların Bakanlar Kurulu’nda görüşüleceğini belirten Bakan Çelik, sözlerine şöyle devam etti:
 
"Bize ithal et uzun süredir geliyor. Bir müddet daha gelecek. Hayvan varlığını bir noktaya çıkarıncaya kadar gelecek. Amaç üreticiyi ve sektörü hayvan varlığımızı istediğimiz noktaya taşımak zorundayız. Piyasadaki maliyetler belli. Burada üreticiyi sıkıntıya sokacak bir uygulamaya girmemek gerekiyor. Bizim eti yarı yarıya ucuza ithal etme imkanımız var. Fiyatı yarı yarıya düşürebiliriz. İthal ederiz piyasada fiyatı 15-20-22 liraya düşürürüz. Siz 35-32 liraya kıymayı almazsınız da 20-22 lirayla alabilirsiniz. Bu mümkün. Ama bu, bizim hayvan varlığına yapılabilecek en büyük kötülüktür. Bu doğru değil. Biz böyle bir ithalat peşinde değiliz. Biz gelin halkın kullandığı kıyma ve kuşbaşsısı ile ilgili bir tavan belirleyelim ve etle ilgili kararlarımızı revize ederiz dedik. Birileri başka şeyler yapmaya çalışıyor. Uyanlara teşekkür ediyorum. Ama bu kadar ince, hassas konuyu anlamayıp “ben bunu daha pahalı satarım” diye havan varlığımızın geleceğiyle ilgili hesapsız, kitapsız hareket edenleri milletimizin vicdanına havale ediyorum. Alınan kararlar et ve süt varlığımızı artırmak içindir. Bunu destekleyecek olan bütün taraflardır. Aksi takdirde işin kolayına kacarız.İki yıl alkış alırız bu gecici olur ve hayvan varlığınız büyük yara alır. Nasıl olsa bir 100 bin ton, 200 bin ton ete ihtiyaç var. Bunu fırsat bilip yaklaşanlara fırsat vermeyeceğiz. Pazartesi günü bakanlar kurulunda ciddi sunumlarımız var. Orada aldığımız kararlar var. Et, hayvan nasıl gelecek buraya. Nasıl daha uygun şartlarda üreticiye verilecek. Nasıl hibe edilecek. Bunların çalışmalarını bakanlık olarak tamamlamış bulunuyoruz.”
Patates üreticilerinin sorunlarına yönelik açıklamalarda bulunan Bakan Çelik, “Bizlerdeki verilere göre patateste en az 700 bin tonunun üzerinde stok var. Biz bu konularla ilgilide bölge milletvekillerimizle beraber çalışmalarımızı yaptık ve tamamladık. Üreticimiz ve ihracatcımızı rahatlatacak yani sorunu ortadan kaldıracak çalışmamızı tamamladık. İnşalalh önümüzdeki günlerde de bunu devreye koyacağız. Patates üreticimiz rahat olsun” dedi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.