banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Urfa URFASPOR Diyarbakır Faruk Çelik

Altın satın almak için doğru zaman mı?

Geçen hafta 1.200 doları aşağı doğru kıran altın yatırımcıların da moralini bozdu. ABD ekonomisindeki toparlanma işaretlerinin satış dalgasında etkili olduğunu belirten piyasa profesyonelleri, cuma günü açıklanacak ABD istihdam verilerinin altın üzerinde etkili olacağını söylüyorlar. FED'in ABD ekonomisindeki iyileşmeye bağlı olarak  tahvil alımlarını azaltacağı biliniyor. FED Başkanı Ben Bernanke, ekonomideki iyileşmenin işareti olarak da işsizlik oranlarının yüzde 7'ye düşmesini hedef olarak göstermişti.

İÇ PİYASADA DÜŞÜŞ SÜRECEK

Peki altın fiyatları bundan sonra nasıl bir seyir izleyecek? Almalı mı, satmalı mı? Uzmanlara göre, FED'in tutumuna bağlı bir seyir izleyen altında uluslararası piyasalarda düşüş devam edecek. İçerde de geçtiğimiz haftalarda 2 lira sınırına dayanan doların önümüzdeki haftalarda 1.85-1.90 lira aralığına gerilemesi bekleniyor. Bu da daha önce yüksek kur nedeniyle uluslararası piyasalardaki sert düşüşlerin aynı oranda yansımadığı iç piyasalarda altın fiyatlarındaki düşüş devam edecek.

UZMANLARDAN YATIRIM TÜYOLARI

- Şu an için  altın, kısa vadeli al-sat'a uygun görünüyor.
- Yüksek  fiyatlardan altın alanlar, olası yükselişlerde satışa geçebilirler.
- Ani düşüşlerde ise kısa vadede satmak kaydıyla alım düşünülebilir.
- "6 ay sonra ev alacağım, elimdekini altına yatırayım" diyenler riske girmesin.
- "Acelem yok" diyenler ise her ay bir çeyrek köşeye atabilir.

1.200 DOLARIN ALTINA SARKTIKÇA ALINABİLİR

Garanti Bankası Altın Piyasaları Uzmanı Alper Kalyoncu: Geçen haftaki şok düşüşlerin ardından açığa satanlar geri aldı. Ancak bundan sonra altının yönünün aşağı doğru olacağını, yukarıya doğru yükselmesi için çok bir neden olmadığını düşünüyoruz. FED bol likiditeden sıkı para politikasına geçiyor. Bu da altında satış getiriyor. Bunun sinyalleri arttıkça düşüş sürecek. Uluslararası borsalarda 1200 dolarların altına taleplerin artacağını bekliyoruz. Ancak 1100 dolarların altına da düşmesi beklenmiyor. En azından 3-5 aylık zaman dilimi içerisinde beklentiler böyle. Altın 1200 dolarların altına sarktıkça alım yapılabilir.

GRAM ALTINDA 70 TL GÖRÜLEBİLİR

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk: Merkez Bankası'nın para politikaları çerçevesinde doların 1.90-1.85 TL seviyesinde kadar geri çekileceği yönünde beklentimiz var. Dolar daha da düşecek. Şu anda 77.30 TL olan 24 ayar gram fiyatı bu ay içinde 70 liraya kadar gerilemesi de olası görünüyor. 130 liradan işlem gören çeyrek altının temmuz ayı içinde 120 liraya kadar gerilemesi olası görünüyor.

KISA VADEDE DİP BULUNDU

XTB Foreks Menkul Değerler Strateji ve Araştırmalar Grup Başkanı Halil Reçber: Altın için şu an satmak değil, almak zamanı. Kısa vadede dip 1200 dolar olarak görünüyor. Dolarda yeniden bir yükseliş öngörüyorum. Yıl sonunda dolar 2.1 TL'ye kadar çıkabilir. Altın bana göre düşüşünü tamamladı. Avrupa'dan gelebilecek olası kötü haberler altına olan talebi artıracaktır. Bu yükseliş de iç piyasada altının değer kazanmasına yol açacaktır.

 

Ayfer Arslan: Akşam

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.