banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Urfa URFASPOR Diyarbakır Faruk Çelik

Genel seçimlerden önce yükselen altın fiyatlarından dolayı yatırım yapmak isteyenlerin altın almadıklarını belirten Diyarbakır’daki kuyumcu esnafı, altın fiyatlarının normalleştiğini belirterek, küçük yatırımcıların altına yatırım yapabileceklerini söylediler.

1 Kasım seçiminden sonra piyasalardaki dalgalanmanın durulduğunu ifade eden kuyumcular, özellikle bölgede yaşanan şiddet olaylarının da sonlanmasıyla, ekonomik istikrarın tekrar sağlanacağını belirttiler.

7 Haziran seçiminden sonra yaşanan şiddet olaylarının Sur ilçesindeki esnafı olumsuz etkilediğini söyleyen Kuyumcu Fırat Gökşin, yaşanan çatışmalı sürecin bitmesi temennisinde bulundu.  

Yaşanan çatışmalardan dolayı işlerinin aksadığını belirten Gökşin, "Biz Güneydoğu Anadolu Bölgesine alyans yapıp pazarlıyoruz. Yaşanan bu çatışmalar, süreçle ilgili yaşanan problemler, bölgede bizi daha çok etkiliyor. Küçük bir kuyumcu ile bizim gibi işletmeler arasında fark var. Çalışan ekip sayısı ve giderler anlamında da daha çok zararımız oluyor.  Olaylardan dolayı bölgedeki kuyumcu arkadaşlarımızın bizlere verdiği siparişleri onlara yetiştiremiyoruz." dedi.

Sokağa çıkma yasağı ve bölgede yaşanan olayların kendilerini olumsuz yönde etkilediğini söyleyen Gökşin, sözlerine şöyle devam etti: "Altın ve alyansların Sur içinde bulunan kendi atölyemizde imalatını yapıyoruz. Bölgeden birçok kuyumcu sipariş veriyor, ancak götüremiyoruz. Sizin de bildiğiniz gibi 7 Haziran seçiminden sonra bölgede yaşanan çatışmalar, özelikle Sur içindeki esnafı daha fazla sıkıntıya koydu. Sokağa çıkma yasakları ve bölgedeki şiddet olayları bizleri olumsuz yönde etkiliyor."

Türkiye’de yaşanan istihdam sorunundan dolayı halkın yatırım yapamadığına dikkat çeken, Gökşin, "Altın, seçimden önceki süreçte 107-108 TL civarındaydı. Seçimden sonra bir gerileme oldu ama bu işimize yansımadı. Ülke genelinde bir işsizlik sorunu var. İşsizlik olduğu sürece de bizim işlerimiz olmayacaktır. Asgari ücretle çalışan bir arkadaşımız aldığı parayı ancak; kira, elektrik, su ve mutfak giderlerine veriyor, haliyle yatırım da yapamıyor. Biz altın fiyatlarının düşmesindense işsizlik oranın düşmesinin taraftarıyız. Altının düşmesi sektörel anlamda ufak da olsa bir kıvılcım meydana getiriyor." diye belirtti.

"Altın zarar eden bir materyal değildir"

Altının en güvenli yatırım limanı olduğunu sözlerine ekleyen Gökşin, son olarak şunları söyledi: "Güvenli yatırım fiziki olarak paranızı verip altınınızı almanızdır.  Bazı vatandaşlarımız bankalardan kâğıt üzerinden altın alışı yapıyor. Fakat biz bunu tavsiye etmiyoruz. En iyi yatırım altını alıp, yastık altına koymasıdır. Altın zarar eden bir materyal değildir. Yıllık bazda en az yüzde 10 kâr sağlar."

Altın fiyatının düşeceğini belirten kuyumcu esnafından M. Kadir Yakşi ise yatırım yapmak isteyenlerin biraz daha beklemeleri veya başka sektörlere yatırım yapmaları tavsiyesinde bulundu.

"İstikrar oturduğu zaman altın fiyatları düşecektir"

Altın fiyatlarının şu anda gerilediğini ifade eden Yakşi, "Seçimden sonra bu gerileme yüzde 10'a kadar düştü. Bunun yüzde 10 kadar daha düşeceğini tahmin ediyorum. Petrol fiyatlarındaki gerilemenin altına yansıdığını düşünüyorum. Ekonomik istikrar oturduğu zaman bu fiyatların biraz daha iyi olacağını düşünüyorum. Çünkü artık güçlü bir iktidar var. Yeniden tek partili hükümet oluşacağı için istikrarın tekrar sağlanacağını düşünüyorum." diye belirtti.

EURO ve doların düşüş yaşayacağını bu nedenle yatırımcının TL’de kalmasını tavsiye eden Yakşi, "Yatırım yapmak isteyen vatandaşlarımıza şimdilik beklemelerini, TL'de kalmalarını tavsiye ediyorum. Çünkü EURO ve doların düşüş yaşayacağını, altının ise aynı seviyede kalacağını bekliyorum. Yatırım yapmak isteyen vatandaşlara arsa, ev almalarını tavsiye ederim." dedi.  (Mustafa Kaynak / Yunus Sırat - İLKHA) 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.