banner2
Öne Çıkanlar Eyyübiye Belediyesi Sanlıurfa Haber Urfa Haber Balıklıgöl Uluslararası Robot Yarışması nedir?

Uzmanlardan YKS Yorumu: Matematikle bilgiyi yorumlayabilen başarılı olacak


Matematik sorularında bilgiyi kullanıp yorumlayabilen öğrencilerin başarılı olabileceğini belirten Taner Kayış, matematik sorularının orta güçlükte olduğunu belirtti Bahçeşehir Koleji Bölüm Başkanları YKS'nin ikinci oturumu olan AYT sorularını yorumladı.
Matematik sorularında bilgiyi kullanıp yorumlayabilen öğrencilerin, başarılı olabileceğim belirten Taner Kayış, matematik sorularının orta güçlükte olduğunu belirtti. YKS kapsamında TYT ve AYT sınavları tamamlandı, 15.45' te başlayan YDT ise devam ediyor. Öğrenciler soru ve cevap anahtarların açıklanıp açıklanmadığını merak ederken uzmanlardan sınava dair değerlendirmeler gelmeye başladı.
Bahçeşehir Koleji Bölüm Başkanları YKS'nin ikinci oturumu olan. AYT sorularım yorumladı. "Alan bilgisi isteyen sorular vardı" Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Tuğba Aktaş, geçen sene 3 adet anlama ve yorumlama sorusu varken bu sene bu sayının 6'ya çıktığım belirtti. Aktaş, "18 edebiyat sorusu ise ağırlıklı olarak 9,10 ve 11. sınıf kazaramlarından oluşmuş. 12. sınıf kazaramından sadece Garip anlayışım sorgulayan. 2 soru sorulmuş. Şiirin, ağırlıklı olduğu sınavda tek metin, üzerinden birden fazla dönem, sanatçı ve eserin sorgulandığı sorular da vardı. Şiirlerde sözcüklerin Türkçesine yer verilmemesi öğrenciyi zorlayabilir ama genel olarak yeterli alan. bilgisi olan öğrencilerin. rahatlıkla yapabileceği, orta güçlükte bir sınav olduğunu söyleyebiliriz" dedi.

"Matematikte eleyici unsur 'Bilgiyi kullanabilmek' oldu Matematik Bölüm Başkanı Taner Kayış, matematik sorularının orta güçlükte ve kazanımlara uygun bir şekilde hazırlandığını anlatarak şu değerlendirmede bulundu: "Sınavda bu yıla özgü olarak AYT müfredatından çıkarılan. Limit - Türev ve İntegral konularının olmaması ve 9,10. Sınıf kazammların- dan. önceki yıllara göre daha fazla sayıda soru sorulmuş olması sınavın ortalamasını artıracak. Ayrıca sınavda birkaç kazanımı içinde barındıran. soru sayısının da az olması soruların yapılabilme oranını artıracak. Sınavda 26 adet Matematik sorusuna ve 14 adet Geometri (4 adet Trigonometri olmak üzere) sorusuna yer verilmiş. 9. sınıf kazaramlarından. 12,10. sınıf kazaramlarından 12,11. sınıf kazaramlarından 10,12. sınıf kazaramlarından 6 adet olmak üzere toplam 40 soru sorulmuş. Geometri sorulan ise modelleme ve günlük hayatla ilişkilendirilen soruların yanında birkaç tane de direk bilgiyi sorgulayan, sorulardan oluşmakta. Bu sebeple bilgiyi kullanıp, yorumlayabilen öğrencilerin başarılı olabileceği orta güçlükteki sorulardan oluşmuş" diye konuştu.

AYT fizik sorularının TYT'deki gibi konuyla ilgili kazammların günlük hayatla ilişkilendirildiği, öğrencilerin. konu kazanımlarına dair hâkimiyetini ölçen ve bilginin yaranda yorum gerektiren sorulardan, oluştuğu anlatan Fizik Bölüm Başkanı Rafet Sayar ise; "2020 YKS'nin zorluk derecesi olarak orta güçlükte sorulardan, oluşmuş. Sınav geçen yıl yapılan AYT Fizik sınavına ve MEB tekrar testlerine benzer bir sınavdı. Sınavda 11 ve 12. sınıf Fizik Öğretim Programlarından, sorular sorulmuş. Geçen yıl 11. sınıf konularından 6 soru, 12 sınıf sorularından. 8 soru varken, bu yıl sınava dahil edilmeyen 12. sınıf konularından dolayı 11. sınıflardan 9 soru ve 12 sınıf konularından 5 soru çıkmış. Pandemi sürecinden ve 12. sınıfta sınava dahil edilmeyen konulardan dolayı sınavın zorluk derecesi etkilenmemiş olup geçmiş yıllarda yapılan AYT Fizik sınavlarıyla aynı benzerlikteydi. Sınavda sadece 1 matematiksel işlem sorusu olup, diğer 13 soru bilgi ve bilgiyi yorumlama üzerine sorular hazırlanmış. Hikayeleştirilmiş yeni nesil soru tipi sınav içinde sorularda kullanılmış. Sınavda öğretim programı dışı veya belirtilen kapsam dışında soru sorulmamış. Sonuç olarak MEB ders kitaplarındaki konulara hakim, kazaramları tam olarak özümsemiş, konuya dair varsa deneyim anlamış, düzenli ve yeterli sayıda soru çözen öğrencilerin yapabileceği bir sınavdı" değerlendirmesinde bulundu.

Kimya soruları değerlendirmesi Kimya Bölüm Başkanı Yasemin. Keskin Çinkaya ise 13 adet ATY Kimya sorusunun dört tanesi 12. sınıf, dokuz tanesinin de 11. sınıf kimya kazanımlarım ölçmeye yönelik olduğunu belirterek şunları söyledi: "Sorular MEB kazaramlarına uygundur. Uzaktan eğitim sürecinde Milli Eğitim Bakanlığı'nın belirttiği gibi 12.sırafın ikinci döneminde işlenen MEB öğretim programında yer alan. ünitelerden herhangi bir soruya da yer verilmemiş. Cumartesi günü uygulanan TYT kimya sorularıyla kıyaslandığında öğrencilerin çözerken zorluk çekebileceği, ayırt ediciliği yüksek, birden çok kazanımı kapsayan, çözümü zaman alan. sorular da yer almakta. Özellikle kimyanın yoğun konularının, işlendiği ve öğrenciler tarafından anlaşılması güç kazanımları içeren 11. sınıf ünitelerinden soru sayısının fazla olması bu sonucu doğurmuş diyebiliriz." şeklinde konuştu

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.