banner2
Öne Çıkanlar Urfa Urfa Balıklıgöl ABD Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin MHP

Urfa'da kiralar uçtu, Öğrenciler barınma sıkıntısı çekiyor

Üniversite öğrencilerinin en büyük sorunlarından biri barınma. Üniversite ve öğrenci sayısı hızla artarken, yurt sayısı talebi karşılayacak hızda artmıyor.Kapasitenin sınırlı olması nedeniyle öğrenciler için çeşitli cemaatlere ait yurt ve evler de zorunlu adres olabiliyor. 15 Temmuz darbe girişimi sonrası bu sorun daha net görülür oldu. 15 Temmuz sonrasında Fethullah Gülen yapılanmasına ait olduğu gerekçesiyle 821 yurt kapatıldı. Bu yurtların Kredi ve Yurtlar Kurumu'na devri gündemde. İster yurtta, ister evde olsun, yaşadığı yerden başka bir şehirde okumanın maliyeti öğrenciler ve aileler için hiç de ucuz değil. Devlet yurtları en ucuz seçenek. Türkiye genelinde devlet yurtlarının 2015'te aylık ücreti 130 TL idi. Standartları daha yüksek olan yurtlarda ise bu ücret 228 TL’ye kadar çıkıyor. Öğrencilere aylık 240 TL de yemek yardımı yapılıyor. Özel yurt ücretleri ise konforuna, yurdun bulunduğu şehre göre yıllık 3 bin 500’ten 20 bin TL’ye kadar çıkıyor. Vakıf üniversitelerinin yurtları da yıllık 4 - 12 bin TL arasında.

ÖGRENCİYE EV YOK

Çocuklarının üniversite kayıtlarını yaptırmak üzere Şanlıurfa'da gelen ebeveynleri en çok barınma sorunu zorluyor.Özellikle dar ve orta gelirli aileler kendi bütçelerinin çok üzerinde olan ev fiyatlarından son derece şikayetçi. Kent merkezinde kiralık ev fiyatları 700 ile 1000 lira arasında değişiyor. Sahibinden kiralık ev bulmanın neredeyse imkansız olduğu Şanlıurfa'da emlak dükkanlarının vitrinlerindeki ilan sayısı da artık parmakla sayılır durumda. Emlakçılar ev sahiplerinin özellikle öğrenciye ev vermek istemediklerini, öğrenciye verilen evlerin büyük bölümünün de bakımsız ve kötü durumda olduklarını söylüyorlar.

KÖTÜ SİCİL BIRAKIYORLAR

Şanlıurfa'da hal böyle olunca, barınma sıkıntısı çeken öğrenciler , ya kayıtlarını donduracak ya da buldukları evlere çok fazla fiyat verip kalacak.Van'dan Harran Üniversitesini kazanan ve kayıt için kente gelen Ali Polat, kira fiyatlarının çok yüksek olduğundan dolayı sıkıntı çektiklerini söyledi.Devlet yurtlarında yer bulamadığını ve bu yüzden kiralık evlere yöneldiğini dile getiren Polat, bazı ev sahiplerinin dairelere Öğrencilere kiralık ev verilmez” ilanlarını astığını ifade etti. Polat, 3-5 öğrencinin bir araya gelerek kendi imkanları ile ev kiraladığını, ancak evin kullanımında hassas olmayan, temizliğe dikkat etmeyen, çevresini rahatsız eden ve eve ait faturaları ödemede dikkatsiz davranan öğrencilerin kötü bir sicil bırakmasının kendilerini zorladığını dile getirdi.
(urfahaber)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.