banner2
Öne Çıkanlar Eyyübiye Belediyesi Taşlıdere Belediye trafik kazası Aşağı Yazıcı

Mevsimlik işçi çocukları için okullar bitti

 

Mevsimlik işçiler konusunda değerlendirmelerde bulunan Eğitim-Bir-Sen Hilvan Şube Başkanı Mehmet Altun, Nisan ayı ile başlayan mevsimlik iş sezonunda, öğrencilerin Ekim ayına kadar başka illere gidip çalışmak zorunda kaldıklarını, bu nedenle yaklaşık iki veya üç ay boyunca eğitimden uzak kaldıklarını belirtti.

Mevsimlik işçi sorunlarına değinen Altun, "Bizce ilçemizin ve bölgemizin en büyük sıkıntısı yurdun değişik bölgelerinden mevsimlik tarım işçisi olarak çalışan ailelerin çocuklarının zamanında okula gelmemeleri oluşturmaktadır. Her yıl Nisan, bazen de Mayıs aylarında çalışmak için göç eden aileler, çocuklarını da ister istemez yanında götürmek zorunda kalıyorlar’’

Mevsimlik işçilik yapan öğrencilerin bu nedenden dolayı bir çok sınavdan geri kaldığını belirten Altun, bu durumun ilçede TEOG, YGS ve LYS sınavlarında başarının düşmesine ve psikolojik olarak da öğrencilerin başarısına engel olabildiğini vurguladı.

Altun, "Şu anda mevsimlik tarım işçiliği yapan öğrenciler psikolojik olarak da bundan etkilenebiliyor. Çünkü akranları okulda iken, çocuğun kendisi tarlada çalışıyor. Bu da öğrencilerin hayata eksi anlamda başlamasına neden oluyor.’’ diye konuştu.

Bu sorunun ekonomik durumlardan kaynaklandığını ve çözümünde ekonomik yollarla olabileceğini belirten Altun, "Bölgenin kalkınması için devlet destekli özel sektörde iş imkanlarının oluşturulması, bölgede zengin olan insanların bölge dışına yapacağı yatırımları bölgemizde yapmaları ve tarımsal sulamanın bir an önce gerçekleştirilmesidir. Çünkü bölge dışına çıkan ailelerin çoğu tarım sektöründe çalıştıklarından, aynı iş imkanları eğer burada sağlanırsa, bunlar bölge dışına gitmek yerine Hilvan'da çalışırlar. Böylece çocuklarını da yanlarında götürmek zorunda kalmazlar. Çocuklar da eğitim ve öğretimden mahrum bırakılmaz, böylece hem bölgemiz kalkınmış olur, hem mevsimlik göç ortadan kalkmış olur, hem de eğitim ve öğretim olarak çocuklar diğer arkadaşlarıyla eşit seviyede olurlar’’ dedi. (Ramazan Şefkatlı-İLKHA)

 

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.