banner2
Öne Çıkanlar haber Urfa karbonmonoksit Balıklıgöl Tomas Wiesner

Okul'da işitme tarama programı başladı

Okul çağı işitme taraması hakkında bilgi veren Mardin Halk Sağlığı Müdürü Saffet Yavuz, çocukluk çağında sık görülen sağlık sorunlarının erken tanınması ve gerekli tedavilerin sağlanabilmesi amacıyla Sağlık Bakanlığınca çeşitli tarama programların yürütüldüğünü hatırlatarak, okul çağı işitme tarama programını bu kapsamında yürütülen çalışmalar olduğunu söyledi.

Yavuz, “Okul çağı çocuklarda sık görülen işitme kayıplarının erken tanısına yönelik olarak tarama programı başlatılmıştır. Tarama programı kapsamında ilimizdeki kamu, özel ilköğretim okullarında eğitim gören 1.sınıf öğrencilerine işitme taraması yapılacaktır. İşitme taraması, TSM’ de görevli doktor, ebe, hemşire ve sağlık memuru tarafından tarama odyometri cihazı ile yapılacaktır. Tarama sırasında çocuklar uygulayıcı tarafından risk faktörleri açısından sorgulanacak ve risk faktörlerinden herhangi birinin varlığı durumunda, test yapıldıktan sonra çocuk testten geçse de kalsa da mutlaka işitme taraması rehberinde bulunan sevk formu ile kulak burun boğaz hastalıkları uzmanına sevkleri ve takipleri yapılacaktır. Yapılan tarama testleri, birinci basamakta sunulan diğer sağlık hizmetleri gibi ücretsizdir. İlimizde kamu, özel ilköğretim okullarında 1.sınıfta eğitim gören çocuklara sahada uygulanmaya Tutak ve Diyadin ilçelerinden başlanmış olup, program çerçevesinde dönem sonuna kadar tüm ilçelerde taramanın tamamlanması planlanmıştır.” dedi. (M. Salih Keskin – İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.