banner2
Öne Çıkanlar haber Urfa Eyyübiye Kaymakamı Oktay Kaya karbonmonoksit Balıklıgöl

Harran Üniversitesi Hastanesinde Açılan Duyu Bütünleme Ünitesi, Bölge Halkının Hizmetine Sunuldu


Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Anabilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Fethiye Kılıçaslan’ın yürütücülüğünde, Mühendislik Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Nizar Polat, İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Tenik ve Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi İsmail Palalı işbirliğinde yapılan proje kapsamında ‘Duyu Bütünleme Ünitesi’ vatandaşların hizmetine girdi.
Harran Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi tarafından desteklenen ‘Duyu Bütünleme Eğitiminin Otizmli Çocukların ve Annelerinin Yaşadıkları Sorunlara Etkisi’ isimli ile proje dahilinde yapılan ünitenin açılışına, Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sabri Çelik, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nihat Denek ve akademisyenler katıldı.
Toplumun önemli bir kısmında görülen ve her geçen yıl görülme oranı gittikçe artan otizm hastalığında etkin müdahale stratejilerinin geliştirilip hayata geçirilmesi hem bu çocuklar hem de aileleri içinde çok önemlidir. Duyu bütünleme eğitiminin otizmli çocukların ve ailelerinin yaşadıkları sorunlara olumlu etki etmesi ve otizm şiddeti üzerinde de olumlu sonuçlarının olması düşüncesinden hareketle yapılan projenin ayrıca hastalık gidişatı üzerine de büyük katkılar sağlayacağı düşünülüyor.
Şimdilik 20 otizmli çocuğa hizmet veren ve her bir hastaya haftalık iki saat zaman ayıran ergoterapi uzmanı Elif Nur Göllü tarafından eğitimler, Osmanbey Yerleşkesi Harran Üniversitesi Hastanesi zemin katta bulunan Duyu Bütünleme Ünitesinde veriliyor.
Duyusal bütünleme eğitimi, çocuğun aşırı veya az duyarlılığına göre ergoterapist/fizyoterapist tarafından özel duyusal uyarımların sağlandığı duyu bütünleme eğitimi odalarında uygulanan ve çocuğun duyusal ihtiyaçlarına göre kontrollü duyusal uyarımları sağlayarak çocukta uygun bir adaptif cevabı oluşturmayı amaçlayan bir terapidir.
Otizm hastalıklarının tedavisinde terapilerin önemli olduğunu vurgulayan Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sabri Çelik: “Geldiğimiz günden beri projelere odaklanılması için hocalarımıza hep destek olduk. Bu desteklemelerimiz meyvelerini vermeye başladı. 
Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Anabilim Dalı bünyesinde Türkiye’nin ilk ve tek merkezi olan Duyu Bütünleme Ünitesi Şanlıurfa ve bölge şehirlerine büyük bir hizmet sunacaktır.  Otizmde erken tanı çok önemlidir. Hastanemizde çocuklarımızın önce çocuk psikiyatri polikliniğinde muayenesi yapılacak sonra otizm tanısı belirlenen çocuklarımız zaman kaybetmeden merkezimizde uygulamalı olarak ergoterapi uzmanımız tarafından gereken eğitimler verilerek hastalıklarının tedavisinde aşama kaydedilmiş olacaktır.
Otizmli çocuklarımızın tedavisinde üniversite olarak önemli rol almış olacağız. Hocalarımızın böyle anlamlı projeleri bir bütün olarak görmeleri üniversitemiz ve şehrimiz için çok önemlidir. Emeği geçen tüm hocalarıma şükranlarımı sunuyor, ünitenin şehrimize hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu.

Otizm Spektrum Bozukluğu (OSB), otizmin klinik bir tanımı olduğu belirten Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Anabilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Fethiye Kılıçaslan; “OSB, erken çocukluk çağında başlayan, gelişimin diğer çocuklardan farklı olduğu, dış dünyaya ilginin zayıf olduğu, dil gelişiminin diğer çocuklar gibi olmadığı, bazı tekrarlayan hareketlerin veya davranışların ve duyusal düzensizliklerin olduğu bir durumdur.
 40-50 yıl önce otizm nadir rastlanan bir problem/hastalıktı. Günümüzde ise artık otizm çok daha sık görülmektedir. Son araştırmalara göre, her 44 çocuktan birinin otizmli olduğu ifade edilmektedir. Bu terapi, otizmli bireylerin günlük yaşam becerileri, okul aktiviteleri ve akademik beceriler, oyun ve serbest zaman aktiviteleri, sosyal katılım, uyku, aile rutinleri, bağımsız yaşama ve işe yönelik mesleki becerilerin değerlendirilmesi ve müdahalesi gibi bireylerin günlük yaşam aktivitelerinde zorlandığı tüm alanlara müdahaleyi kapsar. Bu müdahalelerle birlikte ergoterapide OSB’li çocuklarda görülen duyusal işlemleme sorunlarına yönelik olarak duyu bütünleme terapisi uygulanarak duyusal problemlere bağlı davranışsal sorunlar azaltılmaya çalışılır. Ergoterapistler, OSB tedavi sürecinde çocuk psikiyatrisi hekiminin liderliğindeki tedavi ekibinin önemli bir parçasıdır. Ayrıca Şanlıurfa Otizmli Bireyleri Koruma ve Spor Eğitim Derneği desteği ve işbirliği ile sürdürülen projemiz Üniversite şehir işbirliğini de güçlendirecektir” diye konuştu.
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.