banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Haber Şanlıurfa Valiliği urfahaber Sanlıurfa Pirhalil

Eğitimde Akreditasyon Projesi

Türkiye’de Mesleki ve Teknik Eğitimin Kalitesinin Artırılması hibe çağrısı kapsamında Yozgat Mimar Sinan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi liderliğinde Urfa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ve Eğitimde Kalite Yeterlilik ve Akreditasyon (EKYA) Derneği ortaklığıyla “Mesleki Eğitimde Akreditasyon Projesi” yürütülmektedir.

Proje ortağı iki okulun eğitim akreditasyonuna hazır hale getirilmesi amacıyla ve projenin üçüncü ortağı olan EKYA Derneğinin teknik desteğiyle okullarda görev yapan alan öğretmenleri ile ilgili taraf katılımcılarının kapasitelerini artırmak ve bu sayede okulların kapasite artırımlarını sağlanmasıyla okulların eğitim akreditasyonuna hazır hale getirilmesine katkı sağlamak amacıyla eğitim içeriği de taşıyan bir dizi çalıştay düzenlenmiştir.

Bu çalıştaylar;
•    Eğitim Programı Hazırlama,
•    Eğitim Soru Bankası Hazırlama,
•    Ulusal Yeterlilik Bazlı Rehberlik,
•    Mezun izleme,
•    Kalite  Bazlı Değerlendirici,
•    Akreditasyon Kriteri Belirleme,
•    Akreditasyon Denetimi Eğitimi
başlıkları altında Yozgat ve Şanlıurfa ’da gerçekleştirilmiştir.

Proje kapsamındaki çalışmalarla Yozgat Mimar Sinan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ve Urfa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin elektrik-elektronik teknolojileri alanlarındaki 6 yeterlilikte uluslararası alanda kabul edilen kriterlere uygun hale getirilmesi hedeflenmiştir.

Çalıştaylar sonucunda eğitim akreditasyonuna hazır hale getirilmeye çalışılan her iki okulda da bu okulların akreditasyona ne kadar hazır olduklarını tespit etmek ve raporlamak amacıyla ön denetimler gerçekleştirilmektedir.

Eğitim akreditasyonu ön denetimlerinin birincisi 01-02 Temmuz tarihlerinde Yozgat Mimar Sinan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde gerçekleştirilmiştir. İkinci denetim ise 06-07 Temmuz tarihlerini kapsayacak şekilde Urfa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde gerçekleştirilmektedir.

Mesleki eğitimin akreditasyonu ön denetiminin açılışı Urfa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Okul Müdür Yardımcısı Mehmet AKBAŞ tarafından yapılmıştır. AKBAŞ açılış konuşmasında Projenin amacının her iki Okulu da belirlenen yeterliliklerde eğitim akreditasyonuna hazır hale getirmek olduğuna ve denetimler ile de bu okulların akreditasyona ne kadar hazır olduğunun tespit edileceğine vurgu yapmıştır.
 
Bu denetimlerin amacı okulları akredite etmek değil okulların akreditasyona hazırlanması için yapılan bir dizi çalışma sonucunda buna ne kadar ulaşılabildiğinin ortaya konulmasıdır. Türkiye’de henüz eğitim akreditasyonun uygulanması için gerekli kanuni düzenlemeler yapılmamış ve dolayısıyla Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) tarafından herhangi bir kuruma/kuruluşa da eğitim akreditasyonu yapma yetkisi verilmemiştir.

Bu proje ile amaçlanan ise eğitim akreditasyonu için gerekli yasal düzenlemeler yapıldığında ve kurumsal yapılar kurulduğunda her iki okulunda eğitim akreditasyonu için başvurmaya hazır bulunmasıdır. Bu proje eğitim akreditasyonu alanında bu çerçevede yapılan ilk ve tek pilot çalışmadır.  

Akreditasyon Nedir?

Akreditasyon; eğitim kurumlarınca verilen teorik ve uygulamalı eğitim programlarının kaliteli, verimli, ölçülebilir, şeffaf, hesap verilebilir, etkin, sürekli, sürdürülebilir, güvenilir vb standartlara sahip olduğunun kanıtıdır; bu standartların belgelenmesi demektir. Aynı zamanda akredite sistem iç ve dış değerlendirme ile denetimlerle kendini günceller, sürekliliğini canlı kılar. Kurumlar hem kendini denetler hem de dışarıdan denetlenmeye uygun bir yapı oluşturur.

Eğitimde akreditasyon, işgücünün nitelikli ve iş piyasası ihtiyaçlarına uygun yetiştirilmesini güvence altına alacak bir sistem önermektedir. Böylece hem istihdamın kalitesi artırılacak, hem de iş piyasasında yaşanan nitelikli insan kaynağı eksikliğinin önüne geçilecektir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.