banner2
Öne Çıkanlar toz Douglas Tanquee Bozova Belediye Başkanı Suphi Aksoy kayıkhane ÇATAK tesisleri

Dünden bu güne Geylani Medresesi

BİTLİS - Geylani Medresesindeki ilk tedrisatın Siirt iline bağlı Baykan ilçesinin Yarınca(Arbo) köyünde, dedelerinin açtığı medreseyle başladığını belirten Nesrullah Geylani, o günden bu güne farklı yer ve mekânlarda açtıkları medreselerde eğitim vermeye devam ettiklerini söyledi.

Ecdadının açtığı ilk medreseyle başlayan hizmet serüvenin aralıksız devam ettiğini ifade eden Geylani, dedeleriyle başlayan Geylani Medresesinin tarihini şöyle anlattı: “Geylani Medresesinin tarihi ‘Arbo Medresesi’ ile başlamıştır. Dedem Şeyh Muhammed-i Arboyî, onun dedesi Seyit Salih ve onun da dedesi bu medresede tedrisat vermişlerdir. Elhamdülillah ecdadımız çok eskiden beri bu hizmetleri yapmıştır. Biz yetiştikten sonra babam Arbo’daki medreseden Bitlis merkeze bağlı Arıdağ (Kultîk) köyüne geçmiş ve hizmete orada devam etmiştir."

Geylani devamında, "2010 yılında yine merkeze bağlı Yolyazı (Yam) köyünde yeni bir medresenin temelleri atıldı. Aynı yılın Ekim ayında medresenin açılışı yapıldı. 2011 yılında ise açtığımız bu medresede hizmet vermeye başladık.” dedi.

Hizmetlerin güzel bir şekilde devam ettiğinin altını çizen Geylani, “Elhamdülillah açtığımız bu medresede şuan 75 talebe ilim tahsil etmektedir. Bütün medreselerde olduğu gibi; nahiv, sarf, fıkıh, tefsir, hadis, ulum-i diniye ilimleri okutuluyor. Türkiye’nin farklı illerinden ve civar illerden talebelerimiz var. Bu medresede 5 müderrisle eğitim veriyoruz. Aynı şekilde ilimlerini tamamlayan iki talebemiz de burada eğitim vermeye başladı. Yine medresemizde bir hocamız tarafından sürekli talebelere tecvit dersi veriliyor." dedi.

Geylani, ayrıca bir dönem hattat getirtip, medreselerinde Arapça hat dersleri verildiğini de sözlerine ekledi.

Son olarak, Değirmenaltı (Por) köy yolu üzerinde 500 kişi kapasiteli yatılı Kur’an kursu ve medrese inşaatının devam ettiğini, bitme aşamasında olan bu yerin faaliyete geçmesiyle birlikte medrese kültürünü ve Kur’an hizmetini daha geniş bir şekilde sürdüreceklerini kaydetti. (Şükrü Tontaş - İLKHA)






Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.