banner2
Öne Çıkanlar haber Urfa Nicolò Zaniolo Eyyübiye Kaymakamı Oktay Kaya karbonmonoksit

Suriyelilerin Sayısı İlçenin Nüfusunu Geçti

Şanlıurfa’da nüfusu kadar Suriyeli mülteci ağırlayan sınırdaki Akçakale İlçesinin Belediye Başkanı Abdulhakim Ayhan, “Suriyeli misafirlerimizin gelmesiyle nüfusumuz iki katına çıktı. Fakat bundan dolayı İller Bankası gelirlerinde bir artış olmadı ama Allah yardım ediyor” dedi.

15 Mart 2011’de Suriye’de başlayan iç savaşın en çok etkilendiği ülke hiç şüphesiz ki Türkiye olurken, ülkemizde de bu konuda etkilenen en önemli şehir ise Şanlıurfa olarak görülüyor. Suriye Baas Partisi'ne sadık askerler ve bu partiyi iktidardan indirmek isteyen muhalifler arasında yıllardır devam eden silahlı çatışmalar nedeniyle ülkelerinden kaçarak Türkiye’ye sığınan Suriyelilerin sayısı 3 Milyona ulaşmış durumda. Suriye savaşından dolayı maddi ve manevi anlamda çok büyük darbe yiyen Şanlıurfa’da, en çok Suriyelilerin yaşadığı yerlerden birisi de Suriye’nin Tel Abyad ilçesinin karşısında yer alan Akçakale İlçesi olduğu göze çarpıyor.

İLK ADIM YAŞAM MERKEZİ KURULDU

Sınırın yakın olması nedeniyle Akçakale İlçesinde şuanda 105 Bin Suriyelinin yaşadığı bildirilirken, kampların yetersiz gelmesinden dolayı Akçakale Belediyesi de, ilçenin muhtelif yerlerinde bulunan park, cadde, sokak ve metruk alanlarda yaşam mücadelesi veren Suriyeli misafirler için İlk Adım Yaşam Merkezi kurdu.

5 BİN SURİYELİ AĞIRLANIYOR

Akçakale Belediye Başkanı Abdulhakim Ayhan’ın girişimleri sonucunda kurulan İlk Adım Yaşam Merkezinde 5 Bin Suriyeli konaklıyor. Başkan Ayhan’ın eşi Ayşenur Ayhan da kampta kalan Suriyelilerle, yakından ilgilenirken, mültecilerin tüm ihtiyaçları günlük olarak karşılanıyor.

AYHAN: “SURİYELİLERE ALIŞTIK”

Akçakale Belediye Başkanı Abdulhakim Ayhan, 5 Bin kişinin ağırlandığı İlk Adım Yaşam Merkezinin kapılarını basın mensuplarına açtı. Eşi Ayşenur Ayhan ile birlikte Suriyelilerin yaşadığı kampı basın mensuplarına gezdiren Ayhan, burada yaptığı açıklamada, “Savaş yanı başımızdaki Suriye’de yaklaşık 5 yıldır devam ediyor. İç savaştan dolayı Türkiye tarafına 10 Binlerce insan geldi. 102 Bin nüfuslu Akçakale İlçemizde 105 Bin de Suriyeli bulunuyor. Biz artık Suriyelilere alıştık, onları Akçakale’nin bir parçası olarak görüyoruz” dedi.

Akçakale İlk Adım Yaşam Merkezinde 500 çadırda yaklaşık 5 Bin kişinin kaldığını belirten Ayhan, “Buraya parklarda kalan böyle metruk yerlerde kalan Suriyeli insanları getirdik. Desteklerinden dolayı Ankara Büyükşehir Belediyesi, sivil toplum kuruluşlarına ve diğer belediye başkanı arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Hükümetimiz, devletimiz güçlüdür. Resmi rakamlara göre; Türkiye’de yaklaşık 3 Milyona yakın Suriyeli yaşıyor ama ben bu sayıdan daha fazla Suriyelinin yaşadığını düşünüyorum. Ben bunun haricinde bir 3 Milyon daha ağırlayabileceğizi düşünüyorum çünkü insanlarımız misafirperverler. Ben ayrıca Akçakale halkına da misafirperverliklerinden dolayı teşekkürlerimi sunuyorum” diye ifade etti.

FAZLA ÖDENEK İÇİN KANUN BEKLENİYOR

Ayhan, Suriyelilerin nüfusundan dolayı İller Bankasından hizmet için fazla ödenek alamadıklarına dile getirerek, “Suriyelilerin nüfusuyla birlikte 2 Akçakale’ye hizmet veriyoruz diyebiliriz. Allah yardım ediyor. Hükümetimizin çalışması var, 3. Aydan itibaren bir kanun çıkacak ve bunda Suriyeliler de dahil edilecek. Bu olursa gelirlerimizde artış olacak ve rahatlayacağız” şeklinde konuştu.

Başkan Ayhan, açıklamasının ardından Akçakale İlçesinde devam eden taziye evi, camii ve yol yapım çalışmalarını gazetecilerle birlikte gezdi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.