banner2
Öne Çıkanlar karbonmonoksit Karbonmonoksit Zehirlenmesi Önlemleri Nelerdir Yeşilova Nicolò Zaniolo KCCA FC

Rakka ve Musul'a büyük operasyon! Türkiye dahil 4 ülke var

Havadan ve karadan başlatılacak harekata Katar ve Suudi Arabistan silah desteği verecek. Bölgeye büyük bir askeri gücü gönderecek olan Türkiye, NATO ile birlikte IŞİD’i vuracak.

Çin'de düzenlenen G-20 zirvesinde gündeme gelen Rakka operasyonu planlamaları ile ilgili detaylar ortaya çıkmaya başladı. Türkiye'nin ÖSO savaşçılarını desteklediği Fırat Kalkanı Operasyonu'nun başarısı, Uluslararası Koalisyonu harekete geçirdi. Hem havadan hem de karadan girildiğinde IŞİD'ın Rakka'da mücadele edemeyeceği Cerablus'ta görüldü. Liderler, örgütün merkezleri temizlenmeden IŞİD terör örgütüyle mücadelenin başarıya ulaşamayacağından hareketle örgütün Suriye ve Irak'taki merkezlerine büyük operasyon başlatma kararı aldı.

BAYRAMDAN SONRA BAŞLIYOR

G-20'den sonra İngiltere'nin başkenti Londra'da toplanan Fikirdaş Ülkeler Toplantısında da Suriye'deki çatışmaların sona erdirilmesi konusunda ortak fikir ifade edildi. Suriye'de çözüm için IŞİD'in Suriye dışına çıkarılması gerektiği, bu doğrultuda da IŞİD'e karşı etkili operasyonun kaçınılmaz olduğu tekrar vurgulandı. Edinilen bilgiye göre, planlar, bayram sonrasında Musul ve Rakka'ya eş zamanlı bir operasyon başlatmak üzerine yapılıyor.

NİHAİ KARAR BM ZİRVESİ'NDE

Türkiye, halen ülke güvenliğine kasteden terör örgütlerine karşı Suriye'de sınır ötesi bir operasyon yürütmekle beraber, IŞİD'e karşı etkili bir sınır ötesi operasyonu tek başına üstlenmeyeceğini bugüne kadar her platformda vurgulamıştı. Bu doğrultuda da IŞİD'ın merkezlerine yönelik büyük operasyonun bölge devletlerinin rol alacağı bir konsensüs ile yapılması planlanıyor.

UÇAK VE TANKLA VURACAĞIZ

Operasyona, ABD ve Türkiye'nin yanı sıra Katar ve Suudi Arabistan başta olmak üzere bölge ülkelerinin de katılımı sağlanacak. Bu doğrultuda da Arap ülkeleriyle istişarelerde bulunulacak. Operasyon planlarına nihai halinin ise 13-20 Eylül tarihleri arasında New York'ta yapılacak BM Zirvesi'nde verileceği belirtiliyor. Zirvede Suriye'de çözümün taraflarının büyük operasyon kapsamında ikili görüşmeler yapmaları bekleniyor. Rakka'da kara gücünün ÖSO ve ÖSO'ya dahil olacak bölgedeki diğer gruplardan oluşturulması öngörülüyor. Hava desteğini ise Türkiye ve NATO üstlenecek. Türkiye, ÖSO güçlerine zırhlı araç desteği de sağlayacak. Suudi Arabistan, Katar ve operasyona destek sağlamak isteyen diğer bölge ülkelerinin de silah ve teçhizat desteğiyle operasyonun yükünü paylaşmaları öngörülüyor. Türkiye'nin çok büyük bir askeri gücü operasyona dahil etmesi planlanmıyor.

Operasyonu destekliyoruz

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, İngiltere'nin ev sahipliğinde düzenlenen Birleşmiş Milletler (BM) Barışı Koruma Savunma Bakanları Toplantısı'na katılmak üzere geldiği Londra'da, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.? Toplantı kapsamında ABD'li mevkidaşı Carter'la yaptığı ikili görüşmeyi değerlendiren Işık, Rakka'ya yönelik bir Türkiye - ABD ortak operasyonunun görüşmede gündeme geldiğini söyledi.

BÖLGEDEN TEMİZLENMELİ
“Rakka'ya kara harekatını Türkiye bölgenin IŞİD'ten tamamen temizlenmesi bağlamında değerlendiriyor” ifadesini kullanan Işık, şunları kaydetti: Türkiye olarak destek veriyoruz. Bu noktada Rakka operasyonunu da desteklediğimizi ABD'li bakana ifade ettik. Bu çalışmaları Türkiye ile koordinasyon içinde yürüteceklerini söyledi. Biz burada, özellikle Rakka ve Musul operasyonunda bölgenin kendi insanının öncelikle değerlendirilmesine, bunu fırsat bilen PYD'nin buradan güç devşirmesinin engellenmesine vurgu yaptık. Bu konuda da bizi anlayışla karşıladılar.”
PYD İSTİSMAR EDİYOR
Özgür Suriye Ordusunun (ÖSO) son dönemde Türkiye'nin desteğiyle elde ettiği başarıyı ABD'li mevkidaşına bir örnek olarak sunduğunu anlatan Bakan Işık, “Rakka operasyonuna da ÖSO'nun katılmasının ve o bölgenin lokal unsurlarının bu operasyonda rol almasının Türkiye açısında önemli olduğunu, bu Rakka operasyonunu ve genelde de IŞİD'le mücadeleyi PYD/YPG'nin istismar ederek, kendine bir teritoryal alan oluşturmasının Türkiye tarafından kabul edilmeyeceğini kendisine ifade ettik” diye konuştu.Carter'dan PKK yalanıLondra'da düzenlenen Birleşmiş Milletler (BM) Barışı Koruma Savunma Bakanları Toplantısı çerçevesinde bir araya gelen iki bakanın görüşmesine ilişkin ABD Savunma Bakanlığı Pentagon'dan açıklama yapıldı. Açıklamada Rakka operasyonunun konuşulduğu belirtildi. Reuters'ın haberine göre ise Carter, terör örgütü PKK'nın Suriye kolu YPG'nin Münbiç'i terk ettiğini söyledi.


OBAMA'NIN SON HAMLESİ

IŞİD'in bölgeden temizlenmesinin ardından da Suriye'de siyasi çözüm için geçiş sürecinin başlatılması öngörülüyor. Bu doğrultuda da geçişin Esedli mi Esedsiz mi olacağı konusunda henüz anlaşma sağlanabilmiş değil. Cerablus operasyonu örneğinden yola çıkılarak harekete geçilen Rakka Operasyonu'nun hızlandırılması konusunda da ABD Başkanı Barack Obama'nın başkanlık görevini devretmeden önce Suriye'de çözümü başarı hanesine yazma isteği bulunuyor.

En kapsamlı sevkiyat

İstanbul'un Maltepe İlçesi'nde konuşlu 2'nci Zırhlı Tugay Komutanlığı'ndan gönderilen 43 Zırhlı Personel Taşıyıcı (ZPT) aziantep'in İslahiye İlçesi'ne ulaştı. Gaziantep'in İslahiye İlçesi'ne İstanbul'un Maltepe'de konuşlu 2'nci Zırhlı Tugay Komutanlığı General Nurettin Baransel Kışlası'ndan askeri araç ve personel sevkiyatı yapıldı. 43 ZPT, 90 TANK, 15 OBÜS15 Temmuz'daki darbe girişimi sonrası şehir dışına taşınmasına karar verilen Maltepe'de konuşlu 2'nci Zırhlı Tugay Komutanlığı General Nurettin Baransel Kışlası'ndan 43 Zırhlı Personel Taşıyıcı (ZPT), 2 askeri araç, 2 zırhlı araç kurtarıcı ile 180 personel demiryoluyla İslahiye'ye ulaştı. İslahiye Garı'nda vagonlardan indirilen ZPT'ler konvoy halinde Topçu Alay Komutanlığı'nın Alpay Başaran Kışlası'na götürüldü. Böylece, ilçeye 27 Ağustos'tan bu yana 90 tank, 43 ZPT, 15 Fırtına obüsü ve 180 askeri personel sevk edilmiş oldu.

Şart yerine geldi İncirlik izni çıktı

Çavuşoğlu, “Mecliste sözde soykırım ile ilgili aldıkları karardan dolayı bu izni vermedik. Ve bu izni verebilmemiz için ortaya koyduğumuz şart da belliydi. Almanya da bu şartı yerine getirdi. Yaptığı açıklama ile bu kararın niçin uygulamada bağlayıcılığı olmadığını vurguladı. Dünyada herkese ve özellikle de parlamentolara örnek, rehber olabilecek bir açıklama yaptı. Yani 'soykırım tabiri hukuki bir tabirdir ve jenerik ve siyasi bir tabir değildir. Bunun için de mahkeme kararı gerekir' dedi. Bu anlamda Almanya bizim beklentimizi karşıladı” dedi.Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier de Türkiye'nin bu kararını memnuniyetle karşıladıklarını söyledi.

Diplomasi atağı

Rakka Operasyonunu desteklemesi beklenen ülkelerden Katar Başbakan, Suudi Arabistan ise Dışişleri Bakanı nezdinde dün Ankara'nın misafirleri arasındaydı. Katar Başbakanı Abdullah bin Nasır Al Sani ile Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adel Bin Ahmed Al Jubeir, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Yıldırım tarafından ayrı ayrı kabul edildi. Görüşmelerde IŞİD operasyonları konusunun önemli gündem başlıkları arasında yer aldığı öğrenildi.
(yenişafak

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.