banner2
Öne Çıkanlar Eyyübiye Belediyesi Sanlıurfa Haber Balıklıgöl Uluslararası Robot Yarışması nedir? ABD Dış İşleri Bakanı John Kerry

Kobanililer sınırda mağdur oluyor

IŞİD korkusundan kaçarak evini barkını terk eden ve beraberinde sadece hayvanlarını getiren Kobanili mültecilere bir mağduriyet de sınır kapılarında yaşatılıyor.

Yaşlı kadın ve çocuklardan oluşan binlerce Kobanili, can korkusundan Türkiye’ye geçiş yapmak için sınır kapılarına ve sınırdaki tellerde beklemeye devam ediyor. Yaklaşık bir hafta sınırda bekleyen mülteciler, yaşadıklarını İlke Haber Ajansına anlattı.

Evlerinin yıkıldığını, hiçbir şeylerinin kalmadığını ifade eden mültecilerden Sultan Şeyh Çopan, yaşadıklarını şöyle anlattı: “Gözlerim görmüyor nereye gittiğimi bilmiyorum. Bu dünyada çok dert gördüm. Çocuklarım daha önce Türkiye’ye giriş yapmıştı. Bu halimle tek başıma orada kalmıştım. Bazı hayırseverler gelip beni aldı. Onlar beni alamasaydı orada kalacaktım. Tam 8 gündür çöldeyim. Ve çölde yatıyordum Türkiye’ye giriş yapmayı bekliyordum. 8 günlük bir bekleyişten sonra sınırı geçtim şimdi ise çocuklarımın beni almalarını bekliyorum.”

Hunguş köyünden gelen Sabri Ali Ibni Derviş de, yaklaşık 5 gün önce köyden çıktığını dile getirerek, "Köyümüzde kimse kalmadı. Hepsi göç etti. 2 gündür sınırda bekliyorduk. Burada yatıp kalkıyorduk. Köyden Sadece hayvanlarımızı getirebildik. Belki burada satarız diye akrabamız burada yok. Bizi nereye yerleştirecekler biz de bilmiyoruz.” dedi.

Kobani'ye bağlı Aşme Berferit köyünden gelen mültecilerden Nure ise, uzun süredir sınırda beklediğini belirterek, "IŞİD boğaza kadar gelmiş Kobani ile arasında fazla bir fark kalmamış. Savaştan kaçtık perişan olduk. Başka diyarlara göç etmek zorunda kaldık. Bir mağduriyet de sınırda yaşadık. Çocuklarımla beraber 7 gündür Türkiye’ye giriş yapmak için sınırda bekliyorduk." ifadelerini kullandı.

Köylerinin IŞİD'in eline geçtikten sonra kaçtığını ifade eden Mustafa Hemmo, Suruç’taki akrabalarının yanına gelmek için sınıra geldiklerini ancak geçişlerine izin verilmediği için bir haftadır beklediklerini söyledi.

Atman Bavé Sincér ise, “Kobani'den geliyorum 4 gündür geçiş yapmak için sınırda bekliyordum. Çocuklarımızı sınırdan geçirdik ama beraberimizde getirdiğimiz hayvanlarımız sınırda kaldı. Onları sınırda bırakıp Türkiye’ ye geçiş yaptık."    (Osman Gülebak-Mehmet Aslan - İLKHA)






Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.