banner2
Öne Çıkanlar Urfa ABD MHP Urfa Balıklıgöl Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin

İran ve Çin arasında ticaret atağı



Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in İran'a yaptığı resmi ziyarette iki ülke arasında çeşitli alanlarda 17 işbirliği protokolü imzalandı. İki ülke arasındaki ticaret hacminin ise 600 milyar dolar seviyesine çıkarmak için görüşmeler yapıldığı açıklandı.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Tahran'daki Sadabad Sarayı'nda heyetler arası görüşmelerde bulundu. Görüşmenin ardından ortak basın toplantısında konuşan Ruhani, "İki ülke stratejik ilişkileri, 25 yıllık kapsamlı bir eylem planının oluşturulması, iki ülke arasındaki ticaret hacmini 10 yıl içinde 600 milyar dolar seviyesine yükseltmek için görüşmelerde bulunduk." dedi.

Ekonomik ilişkilerin yanı sıra, güvenlik ve savunma konularında da görüşmeler yapıldığını belirten Ruhani; terörizm, aşırıcılık ve şiddetle mücadele konu başlıklarında da görüşmeler olduğunu söyledi.

İran ile Çin arasında başta ekonomi, sanayi, kültür, nükleer işbirliğinin arttırılması ve yargı olmak üzere çeşitli alanlarda 17 işbirliği protokolü imzalandı.

Hatırlanacağı üzere Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, İran'a gelmeden önce Suudi Arabistan ve Mısır'da da temaslarda bulunmuştu.  Çin Cumhurbaşkanının 14 yıl aradan sonra üst düzey siyasi ve iktisadi bir heyetle birlikte Tahran’ı ziyaret ediyor. (İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.