banner2
Öne Çıkanlar haber Urfa Nicolò Zaniolo Eyyübiye Kaymakamı Oktay Kaya karbonmonoksit

FLAŞ!.. IŞİD Bağdat kapısına dayandı

Başkent Bağdat'a doğru ilerleyişini sürdüren Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) ile Irak Ordusu arasında çatışmalar Diyala eyaletinin Bakuba kenti kırsalında devam ediyor. Polis ve ordu yetkililerine göre çatışmalar kentin 35 kilometre kuzeydoğusundaki Mikdadiye'de yoğunlaşıyor.
Diyala eyaletinin başkenti Bakuba, Irak'ın başkenti Bağdat’ın kuzeydoğusuna 50 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Büyük çoğunluğu Sünni olan yaklaşık 500 bin kişinin yaşadığı kentte Şiiler ve Kürtler de bulunuyor. Bakuba, İran sınırına ise 93 kilometre uzaklıkta.

Al Jazeera kaynaklarına göre, IŞİD güçleri Bakuba’nın güneydoğusunda bulunan altı köyü ele geçirdi ve Bağdat yönüne ilerleyişini sürdürüyor.

Reuters’ın Irak güvenlik güçlerine dayandırdığı bilgiye göre ise, Diyala eyaletine bağlı Saidiyye ve Celula bölgeleri de IŞİD’in eline geçti. Celula çevresinde bulunan peşmergeler ile IŞİD güçleri arasında herhangi bir çatışma yaşanmadı. Celula ve Saidiyye'de bulunan onlarca aile İran sınırına doğru kaçtı.
IRAK ASKERİ KONVOYUNA SALDIRI
Bağdat'tan Salahaddin kentine giden askeri konvoya düzenlenen saldırıda, 10 asker öldü.
Emniyet yetkililerinden alınan bilgiye göre, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütüyle bağlantı olduğu tahmin edilen silahlı bir grup, başkent Bağdat'tan Salahaddin vilayetine giden askeri konvoya saldırı düzenledi. Olayda 10 askerin öldüğü ve bazı kişilerin yaralandığı, orduya ait 7 aracın zarar gördüğü belirtildi.

100 DOLARA KAÇIYORLAR

NBC'den Richard Engel ise Bağdatlıların 100 dolar ödeyerek kaçmaya başladığını söyledi.

HEDEF BAĞDAT VE KERBELA
IŞİD'in sözcüsü Ebu Muhammed el-Adnani bir sonraki hedefin başkent Bağdat ve Şiiler için kutsal olan Kerbela olduğunu açıklamıştı.


BAĞDAT'TA SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI

Bağdat'taki gergin bekleyişi anlatan Al Jazeera muhabiri Ömer El Salih, IŞİD savaşçılarının başkente dışarıdan ilerlediğini söyledi. Salih şunları ifade etti:
"Selahaddin vilayetinden Bağdat'a doğru yaklaşıyorlar. IŞİD'in Irak ordusuna Samara'yı terk etmeleri mesajını verdikleri yönünde bilgiler var. Tikrit ise tamamıyla IŞİD'in kontrolünde. Ayrıca IŞİD'in farklı gruplarla Al Baluiye'yi kontrol ettiklerine dair bilgi geliyor. Al Baluiye, Bağdat'ın oldukça yakınında, yaklaşık bir saat uzaklıkta. Hükümet gece sokağa çıkma yasağı ilan etti. Bağdat saatiyle 22:00'den 4:00'e kadar yasak ilan etti. Sokağa çıkma yasağı Bağdat'ın etrafındaki bölgelerde güvenliği arttırmak için ilan edildi. Şu ana kadar Bağdat'ta herhangi olağan dışı bir olay yaşanmadı. Hükümet ve yerel medya özel birliklerin Selahaddin'e gittiği bildiriliyor."

İRANLI KOMUTAN MI SAVUNACAK?


The Times gazetesi İran İslam Cumhuriyeti'nin, Irak hükümetinin Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütünün hızlı ilerleyişini durdurmasına yardım amacıyla, İslam Devrimi Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı General Kasım Süleymani'yi ve beraberindeki 150 elit komutanını Irak'a gönderdiğini duyurmuştu.
Gazete ayrıca bu grubun, İslam Devrimi Muhafızlarına bağlı ve SAS komandolarının muadili olan seçkin Sabirin Timi ile desteklendiğini yazmıştı.
Bölgedeki bazı yerel kaynaklar ise General Kasım Süleymani'nin Bağdat'ta olduğunu ve şehrin savunma noktalarını denetlediğini iddia etti. El Kuds Ordusu’nun komutanı ve bölgenin en güçlü askeri figürlerinden biri olan General Kasim Suleymani krizi yönetmek için Bağdat’a gittiği öne sürülüyor.

İRAN: YANINIZDAYIZ

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Irak’taki gelişmeler üzerine Irak Başbakanı Nuri El-Maliki’yi arayarak Irak halkı ve devletinin yanında olduklarını belirtti.

İran Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan açıklamada, dün gece yapılan telefon görüşmesinde, Ruhani, IŞİD militanlarının Irak’taki cinayetlerini kınayarak örgüte karşı Irak halkı ve devletinin yanında olduklarını ifade etti.
Irak’taki istikrar ve güvenliğin zedelenmesine yönelik yapılan terör eylemlerine izin vermeyeceklerini kaydeden İran Cumhurbaşkanı, bu konuda uluslararası ve bölgesel alanda çaba göstereceklerini bildirdi. Görüşmede, Nuri El-Maliki, Irak ordusunun IŞİD militanlarına karşı başarı sağladığını ve yakında ülkeyi bu örgütten temizleyeceklerini ifade etti.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.