banner2
Öne Çıkanlar Urfa Urfa Haber Gaziantep Haliliye Belediyesi Akçakale

Erdoğan mültecilerle iftar yaptı

Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan Erdoğan, Mardin Midyat'taki geçici barınma merkezinde mültecilerle birlikte iftar yaptı. Erdoğan, daha sonra mültecilere seslendi.

Konuşmasına Ramazan ayının mübarek olmasını dileyerek başlayan Erdoğan, Ramazan ayı, evlerinize, yurtlarınıza kavuşmak için vesile olsun. Rabbim bizleri Ramazana ulaştırdığı gibi inşallah Ramazan Bayramı'na da bu şekilde kavuşuruz. Bu Ramazan'ın evinizden uzak geçirdiğiniz son Ramazan olmasını Allah'tan temenni ediyorum. Sizler bizim için muhacirsiniz. Biz de Ensar olarak muhacir kardeşlerimize Medine'deki aşkla şevkle ve heyecanla sahip çıkmaya çalışıyoruz. Bizim kültürümüzde misafir berekettir, şereftir sevinçtir. Sizler bize bereket getirdiniz. Varlığınızla şeref verdiniz. Elbette bu misafirliğin başka şartlar altında gerçekleşmesin isterdik. Ancak Suriye ve Irak'ta yaşanan hadiseler böyle bir sonuç ortaya çıkardı.” dedi.

Bölgede yaklaşık 5 yıldır devam eden hadiselerin herkesi derinden yaraladığını ve üzdüğünü belirten Erdoğan, "Bu süreçte biz kardeşlik hukukumuzun gereği olarak üzerimize düşen sorumlulukları yerine getirmenin çabası içinde olduk. İmkanları bizimle mukayese edilemeyecek kadar çok olanların göze alamadığı şekilde kapılarımızı açık tuttuk, tutmaya devam ediyoruz. Hiçbir mağduru, mazlumu, zalimin pençesine terk etmedik, terk etmeyeceğiz. Demokrasi ve refah konusunda sözü kimseye bırakmayan batılı ülkelerin ortaya koyduğu utanç verici tavrı da görüyoruz. Mülteci teknelerini sınırlarına yaklaştırmayıp içindeki masumları Akdeniz'in serin sularında ölüm yollayan ülkeler var. Sadece ve sadece kendi halklarının refahını gerekçe göstererek yardımı geri çeviren ülkelerin yaptıkları bize göre insanlık dışıdır. Hiçbir ülke kendini ve halkını dış dünyaya kapatarak arzu ettiği refaha, güvenliğe kavuşamaz. Kapılarını mültecilere açmayan devletler Türkiye'nin omuzlarındaki yüke katkıda bulunmaktan da kaçınıyorlar.” diye konuştu.

Türkiye'de şu anda 2 milyon mülteci olduğunun altını çizen Erdoğan, “Avrupa'nın tamamında bu sayı yüz bin bile değil. Avrupa bizden ekonomik olarak güçlü değil mi? Nerede insan hakları nerede mazlumun yanında olmak. Bu ikiyüzlülük ortadan kalkmadığı sürece dünya barışı her zaman tehlikededir. Biz elimizdeki deki son ekmeğe kadar elimizdeki imkânları kardeşlerimizle bölüşmekten asla çekinmeyiz. Ama bu tüm insanlığın ortak sorunudur. Batı başta olmak üzere tüm dünya Suriye'ye insani yardım, Mısır'da demokrasi konusunda sicilinin bozulduğunu bilmelidir. Biz Suriye'de ve Irak'ta sorunların barış yoluyla çözülmesi için samimi gayret sarf ettik. Şam ve Bağdat yönetimlerine ikazlarımızı en başından yaptık. Aynı şekilde BM, NATO ve AB başta olmak üzere söz sahibi olduğumuz platformlarda bölgedeki gelişmelerin nereye uzanacağını anlattık.” diyerek konuşmasını bitirdi.

(M. Salih Keskin/Süleyman Tunç – İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.