banner2
Öne Çıkanlar Mardin Victor James Osimhen Giovanni van Bronckhorst Peteris Vaivars Hamza Baba

Erdoğan Çin'de konuştu: 15 temmuz terörizmin yeni biçimi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Çin’de basın toplantısı düzenledi G20 Liderler Zirvesi nedeniyle Çin'in Hangcou kentinde bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sona eren zirvenin ve zirve kapsamında gerçekleştirdiği görüşmelerin ardından bir basın toplantısı düzenledi. Hangcou Uluslararası Kongre Merkezi’nde gerçekleşen toplantıda Cumhurbaşkanı Erdoğan, G20 Zirvesi, yaptığı iki görüşmeler ve gündemdeki gelişmelerle ilgili basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

“G20 liderler zirvesi küresel gündemin ele alındığı verimli bir toplantı oldu”

Sona eren 11. G20 Liderler Zirvesi’ni, küresel gündemin etraflıca ele alındığı verimli bir toplantı olarak değerlendiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, küresel büyümenin uzun vadede sürdürülebilir, dengeli ve kapsayıcı bir şekilde devam etmesi için gereken reformların, zirvedeki en önemli gündem maddelerinden biri olduğunu söyledi ve “Bu çerçevede, inovasyon, makroekonomik politikaların uyumu gibi atılması gereken adımlar konusunda görüş alışverişinde bulunduk.” dedi. Türkiye olarak, büyümenin G-20 ülkeleriyle birlikte tüm dünyaya yayılması ana fikrini içeren ‘kapsayıcılık’ konusuna özel önem verdiklerini ve toplantı boyunca, her fırsatta, gelişmiş ülkelerin, gelişmekte olan ve az gelişmiş ülkeleri de gözeten bir kalkınma anlayışıyla hareket etmeleri gerektiğinin altını çizdiklerini aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin dönem başkanlığında G20 gündemine dâhil ettiği ‘kapsayıcılık’ konusunun Çin Halk Cumhuriyeti dönem Başkanlığı’nda da benimsendiğini görmekten memnuniyet duyduklarını belirtti.

Sürdürülebilir kalkınma için 2030 gündemi

Zirvede G-20 liderleri olarak, ‘Sürdürülebilir Kalkınma İçin 2030 Gündemi’nin uygulanmasına yönelik bir eylem planını kabul ettiklerine değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, zirve ile ilgili şu açıklamaları yaptı: “Esasen Birleşmiş Milletlerin sorumluluğunda yürüyen bu çalışmaya, G20’nin öncülük etmesini olumlu buluyoruz. Zirvede üzerinde önemli durduğumuz bir başka husus, küresel ticaretteki büyümenin güçlendirilmesi meselesidir. Küresel ticaretin güçlendirilmesinin hepimizin yararına olduğu açıktır. Bu anlayışla, tüm ülkelerin birlikte hareket ederek, küresel ticaretteki durgunluğu aşmanın çarelerini aramalarında fayda görüyoruz. İstihdam, finansal düzenlemeler, altyapı yatırımları, enerji, yolsuzlukla mücadele gibi başlıklar, bu zirvede de gündemimizdeki yerini korudu.”

Terörizm ve mülteci sorunlarının, Antalya Zirvesi’nde G20’nin gündemine getirdikleri başlıklar arasında yer aldığını hatırlatan ve “Aradan geçen bir yıla yakın zaman, bizim bu konudaki hassasiyetimizin ve ısrarımızın ne kadar yerinde olduğunu çok açık ve net olarak göstermiştir” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, mülteci sorunu konusunda, iyi bir sınav verilemediğini dile getirdi.

“Suriye krizi, dünyanın kanayan yarası olmayı sürdürüyor”

Topraklarında 3 milyon Suriyeli ve Iraklı sığınmacıyı barındıran bir ülke olarak Türkiye’nin, bu konunun en önde gelen muhataplarından biri olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle konuştu: “Antalya Zirvesi’nde tüm liderlere ‘Suriye’de bir güvenli bölge oluşturulması, bu 95 km. uzunluğunda, kuzeyden güneye 40 km. olmak üzere bir güvenli bölge oluşturulması suretiyle burada mülteci sorununu çözebiliriz, onları burada iskân edebiliriz’ diye ısrarla söyledik. Bu zirvede de bütün dostlarımıza bu konuyu açtık, kendilerine bunu söyledik. Hatta sadece o güvenli bölgede değil, aynı zamanda şu anda Türkiye’de değişik vilayetlerde bulunan Suriyeli mültecilerin iskânı ile alakalı çalışmaları yapmak suretiyle hükûmetimiz faaliyetlerine devam ediyor. Prensipte hemen hiç kimsenin karşı çıkmadığı bu teklifin hayata geçirilmesi konusunda, üzüntüyle belirtmeliyim ki, hiçbir ülke somut adım atmamıştır. Tam tersine, Suriye krizi, yeni ülkelerin sahaya inmesiyle, daha da içinden çıkılmaz bir hâl almıştır. Suriye krizi, bir yandan ülke içinde can kayıpları ve terör örgütlerinin faaliyetleri, diğer yandan da tetiklediği sığınmacı dramıyla, dünyanın kanayan yarası olmayı bugün de sürdürüyor.”

“Batı ülkelerinin güvenlikçi ve ırkçı tavrı insanlık adına utanç verici”

Cumhurbaşkanı Erdoğan Batı ülkelerinin, bilhassa sığınmacı sorununda takındıkları güvenlikçi ve hatta ırkçı tavrın, insanlık adına utanç verici olduğunu ifade ederek, “600 bin insanın öldürüldüğü bir yerde hâlâ katil Esed’in görevinde kalmasını durmasını savunmak bana öyle geliyor ki insanlık adına bizler için utanç vericidir. Mazlumlara kucaklarını açmaları gereken ülkelerin, tam tersine sınırlarını kapatma telaşına girmelerini ibretle seyrediyoruz. Önümüzdeki dönemde, bu meselenin, külfet paylaşımı ve insani duyarlılıklar temelinde çözümü için çalışmaktan vazgeçmeyeceğiz. Türkiye, dışarıdan yardım gelse de, gelmese de, bu ev sahipliğini yapmaya devam edecektir. Suriye’den gelenlere de Irak’tan gelenlere de din, dil ve ırk ayrımı yapmaksızın bu ev sahipliğini yapmaya devam edecektir. Sorunun temeline inmeden yani Suriye başta olmak üzere bölgedeki krizler çözülmeden mülteci meselesinin de kalıcı şekilde geride kalması mümkün değildir.” dedi.

“15 Temmuz darbe girişimi terörizmin ilk defa görülen yeni bir biçimi”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, terörizmin, her geçen gün yeni biçimlere, yeni formlara bürünerek dünyayı tehdit etmeyi sürdürdüğüne dikkat çekerek, Türkiye’nin 15 Temmuz’da yaşadığı darbe girişiminin, bir yönüyle terörizmin ilk defa görülen yeni bir biçimi olduğunu kaydetti. PKK, PYD-YPG, DAEŞ gibi örgütlerle mücadele eden Türkiye’de, 15 Temmuz’da, kendi ordusu içine gizlenmiş, askerî üniformaya bürünmüş teröristlerin, milletin vergileriyle alınmış silahlarıyla kendi halkını öldürmeye tevessül ettiğini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu saldırı ve darbe girişimi karşısında her meslekten, her kökenden, her meşrepten, Türkiye’nin her bölgesinde 241 vatandaşın şehit olduğunu, 2 bin 194 vatandaşın da yaralandığını hatırlattı.

“Küresel meselelere eşitlik değil, adalet temelinde yaklaşmak mecburiyetindeyiz”

G20 platformunun küresel sorunların çözümü konusunda giderek daha etkin, daha sonuç alıcı bir mecra hâline gelmesini samimiyetle arzu ettiklerini bildiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, bunun yolunun ülkelerin taahhütlerini yerine getirmelerinden, üye ülkelerin ve insanlığın ortak sorunları karşısında adil bir duruş sergilemelerinden geçtiğini ifade etti. Dünyanın bir tarafında açlık, sefalet, yoksulluk, terör, baskı ve şiddet kol gezerken, diğer tarafının huzur ve refah içinde ilanihaye bir hayat sürmesinin düşünülemeyeceğinin altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Mademki hepimiz aynı geminin içindeyiz, öyleyse bu geminin sağ-salim ilerleyebilmesi imkânlarımız nispetinde ortak sorumluluk üstlenmemizle mümkündür. Nimetlerin büyük bir bölümünü kendinde toplayan ülkelerin, sıra külfet paylaşımına geldiğinde eşitlik bahanesiyle sorumluluktan kaçmaları kesinlikle kabul edilemez. Küresel meselelere eşitlik değil, adalet temelinde bir anlayışla yaklaşmak mecburiyetindeyiz” diye ekledi.

Tarihî İpek Yolu’nu canlandırma çalışmaları Zirve öncesinde Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile yaptıkları görüşmeyi verimli ve kapsamlı bir görüşme olarak değerlendiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki ülke arasındaki siyasi, ekonomik ve kültürel ilişkilerin geliştirilmesi noktasında Çin tarafıyla tam bir mutabakat içinde olduklarını gördüğünü, terörle mücadele başta olmak üzere küresel sorunlara karşı ortak inisiyatif geliştirme hususunda anlayış birliği içinde olunduğunu tespit ettiğini söyledi. Görüşmede Türkiye’nin tarihî İpek Yolu’nu canlandırma çalışmalarında Çin’i samimiyetle desteklediğini belirttiklerini aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, Çin ile enerji alanında da yeni ve önemli iş birliklerinin altyapısını oluşturduklarını, yaptıkları görüşmenin ardından 3’ü enerji, biri tarım alanında olmak üzere 4 anlaşmanın imzalamasına refakat ettiklerini hatırlattı.

Anahtar Kelimeler:
ErdoğanÇinPekin
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.