banner2
Öne Çıkanlar Eyyübiye Belediyesi Balıklıgöl ABD Dış İşleri Bakanı John Kerry Ürdün Teknik Direktör Cihat Arslan

Soykırım yasasına Erdoğan'dan ilk yorum

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Almanya parlamentosunun 1915 olaylarını ‘soykırım’ olarak nitelendiren yasa tasarısın kabul etmesine ilişkin Kenya Cumhurbaşkanı Uhuru ile yaptığı ortak açıklama konuştu.

Erdoğan karara ilişkin, "Ortak kanaatimiz ilk adımımız bir defa Büyükelçimizi Türkiye'ye çağırmak. Tabii ki şu anda Alman Parlamentosu'nun almış olduğu bu karar aslında Almanya-Türkiye ilişkilerini ciddi manada etkileyecek olan bir karardır. Döndükten sonra bunların değerlendirmesini yapacağız ve nasıl bir adım atarız bunları konuşacağız ve ondan sonra da bizim asıl atmamız gereken adımları atacağız.” dedi.

Başbakan Yıldırım: Bu karar hatalı bir karardır

Başbakan Binali Yıldırım da karara ilişkin şu tepkileri dile getirdi: "Bu karar hatalı bir karardır. Türk milletinin geçmişi bellidir. Bu millet, geçmişiyle övünen bir millettir. Bizim geçmişimizde yüz kızartacak, başımızı öne eğdirecek hiç bir olay yoktur. Türkiye'nin Almanya Büyükelçisini istişareler için Türkiye'ye geri çağırdık. Tabii ki karar metnini kapsamıyla gördükten sonra atılacak adımları atmakta bir saniye bile tereddüt etmeyiz. Bu millet hiç kimseden emir almadı, hiç kimseye boyun eğmedi, biz Allah'ın önünde eğiliriz, milletimiz ne isterse onu yerine getiririz.

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş: Türkiye için bu karar yok hükmündedir

Almanya parlamentosunun 1915 olaylarını ‘soykırım’ olarak nitelendiren yasa tasarısın kabul etmesine tepki gösteren Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, kararın Türkiye için yok hükmünde olduğunu vurguladı.

Sosyal medya hesabından karara tepki gösteren Kurtulmuş, şunları ifade etti:

Almanya Parlamentosu'nun "çarpıtılmış ve mesnetsiz" bir takım iddiaları "soykırım" olarak kabullenmesi tarihi bir hatadır. Almanya Parlamentosu'nun bu tasarıyı kabul etmesi Türkiye ile Almanya arasındaki dostluk ilişkisine yakışan bir karar değildir.

Türkiye için bu karar yok hükmündedir. Bu mesele siyasetçilerin ya da parlamentoların değil, bilim adamlarının ve tarihçilerin neticeye kavuşturması gereken bir meseledir.Türkiye olarak bu karara her platformda gereken cevabı elbette vereceğiz.”

Bir tepki de Bakan Çavuşoğlu’ndan

Öte yandan Dışişleri bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da kararı sosyal medya hesabından tepki gösterdi. Bakan Çavuşoğlu, “Kendi tarihindeki karanlık sayfaları kapatmanın yolu sorumsuz ve mesnetsiz Meclis kararlarıyla başka ülkelerin tarihini karalamak değildir.” diye belirtti. (İLKHA)

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.