banner2
Öne Çıkanlar Urfa Sanlıurfa Urfa Haber Sanlıurfa Haberleri Gaziantep

Amerikan misyonerlerin Urfa'da okul açtıklarını biliyor muydunuz?

Şanlıurfa'da çıkan ermen olaylarının nedeni çokça tartışıldığı halde hala tam olarak aydınlatılamadı. Osmanlı devletinin "kavmi sadıka" dediği Osmanlıya en sadık gayri müslim kavim olan Ermenilerin neden isyancı bir kavim olduğu hep merak edilmişti. urfadaki ermenilerin neden isyan ettiği de hala tartışma konusu olmaya devam ediyor.

bunun başlıca nedenleri Amerikan Misyonerlerinin “Amerikan Bord” grubunun  1880'lerde Urfa'da açtıkları Okul ve Hastaneler olduğu aşikar.

Amerikan Bord nedir?
1810 yılında ABD’nin Connecticut eyaletinde Hıristiyanlığı tüm dünyaya yaymak gayesiyle kurulan Amerikan misyoner teşkilatı “Amerikan Bord”, Anadolu topraklarını öncelikli hedefleri arasına aldı. Anadolu’daki faaliyetlerini 1819’da İzmir’e, 1831’de İstanbul’a gönderdiği ilk misyonerleri ile başlatan Amerikan Bord, 1844’te Ermenilerle Süryanilerin yoğun olarak yaşadığı Urfa’da incil ve dini kitaplar dağıtımı ile devam ettirdi.  Bu çalışmada Tanzimat’tan Cumhuriyet’e kadar olan dönemde Amerikan Bord misyonerlerinin Urfa’da gerçekleştirdikleri dini yayma faaliyetlerinin yanı sıra, toplum hizmetine sundukları hastane, yetimhane, okullar, el işi atölyeleri, kilise evleri ve kiliseler üzerinde durularak sosyal, kültürel ve ekonomik hayatın her alanına nufuz etmişlerdir.

www.balikligol.com 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.