banner2
      Malumunuz son birkaç gündür idam, kısas gibi konular gündemde. Tabi idam cezası gelsin diyenler, bu konuyu durup dururken ortaya atmadılar.
      Dünyada halen 74 ülkede idam cezasının yürürlükte olduğu biliniyor. İdam cezasını istikrarlı bir şekilde uygulayan ülkelerin başında ABD ve Japonya geliyor. Ülkemizde idam cezası olmadığı için herkes kafasına göre ceza verebiliyor çoğu zaman. Bazen töre adı altında, bazen gelenek görenek adı altında masum insanlar öldürülerek cezalandırılabiliyor.
      Peki, idam cezası neden gereklidir diye soracak olursanız, Kur’an-i kerimde yüce Allah; “Ey akıl sahipleri’ kısasta sizin için hayat vardır.” (bakara suresi 179) diye buyurmuştur.
                           O halde kısas nedir ona bakalım:
      Kısas: sözlükte aynıyla karşılık vermek demektir. Herhangi bir hakkı dengiyle takas etmek, değiştirmek anlamına da gelmektedir Kavram olarak bir suç işleyenin aynı cinsten bir ceza ile cezalandırılmasıdır
      Mesela birisinin çocuğunu, kardeşini, babasını veya herhangi bir yakınını öldüren kişinin devlet tarafından öldürülmesi; ‘kısas’tır. Bir adam öldürenin yerine iki adam öldürülemez. O zaman kısas olmaz. Zulüm olur. Öldüren kişinin yerine başkası da öldürülemez.
     Yüce Allah herkesten daha çok merhamet sahibi olduğu halde, neden kısas yapın demiştir. ‘Kısas’ta sizin için hayat vardır derken neyi kast etmiştir. Öldürmenin neresinde hayat vardır denilebilir, ancak; bu öldürme farklı öldürmektir. Kısas yaparak öldürmek; hak korumaktır. Haksızlığı engellemektir. Caydırmaktır. Suçtan korumak, toplumun güvenliğini sağlamaktır.
      Bildiğiniz gibi geçen haftalarda ayrı ayrı yerlerde 3–4 tane yürekleri yakan vahşice cinayetler işlendiği ortaya çıktı.
      Kayseri de el öpmek ve bayram şekeri toplamak için komşu evleri dolaşan küçücük, masum çocukları içeri alıp işkence ederek öldüren bir cani, 3 masum çocuğu taammüden öldüren bir katil, bir vahşi için idam farz değil-mi-dir.
     Bu konuda İdam cezasına karşı çıkanları empati yapmaya davet ediyorum. Sizin çocuklarınız (Allah göstermesin) bu şekilde öldürülseydi o zaman da tepkiniz aynımı olurdu. Kendi çocuğu öldürülmüş bir insanın, öldüren kişinin idamına karşı geleceği bir insan tasavvur edebiliyor musunuz?
     9 yaşında ki üvey evladını işkence ederek öldürüp parçalara bölen ve çöplüklere atan bir kadının cezası idam edilmekten başka ne olabilir.
     Devlet, vatandaşlarının haklarını korumak, onların yanık yüreğini serinletmek, acılarını hafifletmek zorundadır. Vatandaşlarının haklarını korumayan, can güvenliğini sağlamayan, suç işleyenlerin cezasını hak ettiği şekilde vermeyen devletin varlığı neye yarar. Devlet kasten, alenen, bilerek masum insanların canına kast edenlerin cezasını çok ağır vermek zorundadır. Ki bu şekilde insanlar suç işlemeye cesaret edemesinler.
    Masum insanların canına kasten ve haksızca kıyanların cezası idam olmalıdır. İdam cezası olmalı. Fakat şartlı olmalıdır. İdam cezası geçmişte olduğu gibi istismar edilemesin diye, şu şekilde geri getirilmelidir:
   Tasarlayarak, planlayarak, bilerek, kasten, masum insanları, çocukları, savunmasız kadınları öldürenlerin cezası ‘İDAM’ olmalıdır. Bu konuda idam cezası şarttır.
    Öldürüleceğini bilen insan, kolayca, sebepsiz yere, keyfi istedi diye insan öldürmez. Elinin kesileceğini bilen bir insan, hırsızlık yapmaya cesaret edemez. Ama hırsızlık yapıp üç-beş ay yatıp çıkıyorsa, tabiî ki bir daha aynı şeyleri tekrarlar. Ceza dediğin kişileri caydırmalıdır. Sembolik olan cezalar, suça meyilli olan fertleri suç işlemeye tetikler. Masum çocukları öldürenlerin, savunmasız insanları haksızca katledenlerin birkaç yıl içeri girip yatıp çıkması veya bir afla salıverilmesi; toplumda ki suç oranlarını arttırır.
     Sözü fazla uzatmadan şunun altını çizmek istiyorum. Masum çocukları, yaşlı savunmasız insanları ve kadınları bilerek, isteyerek, planlayarak, hiçbir haklı gerekçesi olmadan öldürenlerin CEZASI İDAM olmalıdır. Bunun başka yolu-açıklaması- yoktur, olamaz. Bu, böyle biline…
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.