banner2

Kendisini ıslah etmeyen başkasını ıslah, edemez, Lisanî hal, lisanî kelden iyidir. Meşru daire keyfe kâfidir. Vicdanda olmayan adalet kanunlarla tatbik edilemez. Yiğidi öldür hakkını yeme, başkasının ipi ile kuyuya inen yarı yolda kalır. Sinekler insanin en hassas yerlerine konmak ister. Toplumun ana rahmi camilerdir… Camiler insanlar için İman dolum tesisleridir. Dini kendimize değil,  biz dine uymalıyız. Ana rahminden geldik pazara bir kefenle döndük mezara. Anlayana sivrisinek saz, anlamayana davul zurna az. Bir elin nesi var iki elin sesi var. Çok mal haramsız, çok laf yalansız olmaz. Zalimin zulmü varsa, mazlumunda ahı vardır. Mazlumun ahi indirir şahı. Etme kulum bulursun. Kim ne ekerse onu biçer. Tarlada izi olmayanın harmanda yüzü olmaz. El mi yaman bey m? Düşenin dostu olmaz. Her keçi, koyun kendi ayağı ile asılır. Gölde çok kalan su kokar herkesi rahatsız eder. Kalem kılıçtan keskindir. Her yiğidin yoğurt yiyişi farklıdır. Sakla samani gelir zamanı, ayağını yorganına göre uzat. Güneş balçıkla sıvanmaz. Kem söz sahibinindir. Keskin sirke küpüne zarar verir. Testinin içinde ne varsa dışına o sızar. Manevi hastalıklar, maddi hastalıklardan beterdir. Bir fincan kahvenin kırk yıl hatırı vardır. At sahibine göre kişner. Şeyh uçmaz müritleri uçurur. Duvar sana söylüyorum gelinim sen anla… Kurt puslu günü bekler ve sever. 
En zayıf mahlûklar en güçlülerden daha iyi beslenirler. Bulanık suda balık avlamak, korkakların sanatıdır. Kadında cemal, erkekte ise kemal aranır. Her şey devam eder zulüm asla, cimrilik sefillik, israf ise rezilliktir. Danası da anası gibidir. Sevmeyen sevilmez. Dünya fani ecel anidir. Kaz kaz ile baz baz iledir. İlgisiz insan meyvesiz ağaç gibidir. Deliye her gün bayramdır. Çalışan demir pas tutmaz. İt ürür kervan yürür. Bilge insan tekkeden sut çıkarır. Yoğurt bozulursa istifade edilir yağ bozulursa asla. Narkozlu insan başkasının yardımına muhtaçtır. Kalp kırmak kabeyı yıkmaktan beterdir. En iyi insan başkalarına yardımı dokunandır. Arkadaşını söyle senin kim olduğunu test edeyim. Kuşlardan korkan darı ekmez. Zenginlik mal çokluğu ile değil, kalp zenginliği iledir. İnsanın en büyük düşmanı insanın nefsidir. Allah’tan korkmayandan korkun. Aynel yekin, ilmel yakinden üstündür. Bir yere gidince ( ziyarete) Hediye götürmeyen, değirmene buğdaysız giden gibidir.  Ayı derisinden post gayrimüslimden dost olmaz. Asrımız zina ve bina asrıdır. Hayâ İmandandır. İman hem nurdur hem kuvvettir.
Hakiki imanı elde eden adam kâinata meydan okuyabilir. Temizlik İmanın yarısıdır. Tedbiri al, takdiri Allaha bırak. Takke düştü kel göründü. Kasası, kesesi, midesi haramla dolanların akıbeti berbattır. Kötülük yapana karşı iyilik yapmak erdemliktir. Dibi delik olan havuz su tutmaz. Delik büyük yama küçük. Veliden deli, deliden veli çıkabilir. Fişi prize takılı olmayan buzdolabı çalışmaz. Ağaç yaşken eğilir. Eskiden adalet vicdan cüzdan ileydi, şimdi siyasetledir. Zenginin mali fakirin çenesini yorar. Asrimizin en büyük israfı etle ottur. İnek batmanlarla sut verir ses çıkarmaz, tavuk küçücük bir yumurta yumurtlar, etrafı velveleye verir. Dünya ahretin tarlasıdır. Ne ekersen onu biçersin. Pirenin pisliği ile Namaz olur mu? Diyenlerin tüm vücudunu necaset kaplamış farkında değiller. Fitne katilden eşlettir. Merkep ölür kalır semeri, insan ölür kalır eseri. Yağmurlu havda şemsiyesiz dolaşanlar ıslanır. Temeli sağlam atılan bina depreme dayanıklıdır. Ser verir sır vermez. Mum etrafına ışık verir dibi ise karanlıktır. İki günü eşit olan ziyandadır… Şerri halk etmek şer değil, şerri işlemek şerdir. 
İlim öğrenmek, her kadın erkek üzerine farzdır. İlim Müminin yitik malidir nerede bulursa hemen alsın. İlim beşikten mezara kadardır. İlim Çin’de de olsa arayınız. İlimsiz, amelsiz İbadet, tuzsum, yağsız yiyecekler gibidir. İnsana faydalı, meşru, İlim, bilim, sanat, teknoloji, güzel söz, gâvurun elinde de olsa alınır. Hiç bilenle bilmeyen bir olur mu? Faizle uğraşmak, yemek Kâbe de Annesi ile zina yapmak gibidir. En çirkin şey dini kullanarak başkalarını sömürmektir. Bir lokma haram anlık lezzet verse de, batmanlarca eziyet verir. Ayrık otunun kapladığı tarlada ekin olmaz. Af etmek büyüklüğün alametidir. Helali haram, haramı helal saymak insani dinden eder. İçki tüm kötülüklerin anasıdır. Hayvanlarla insanları ayıran en büyük özellik akıldır. Yerlere tükürmek dinen mekruhtur. Acıkmadan yemeğe oturmamak, doymadan yemekten kalkmak yemek adabındandır. Yemekten önce ve sonra eller yıkanır. Bir lokma haram midesine indirenin kırk gün duası kabul olmaz. Odun sobası tutuşunca etrafa ancak ısı verir. Vs. Bu yazımda ayet, hadis kelamı kibarlardan bir demet sundum ibret alınıp, düstur olması dileğimle… Vesselam.
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.