banner2


Belgesel programları hiç şüphesiz merakla izlenen ve hafızalarımızda yer edinen en önemli görsel programlardır.
Belgesel yapıtlar çok çeşitlidir. Ama Memleketimizde daha çok Doğa ve hayvanlar âlemini tanıtan belgeseller ön plana çıkmaktadır.
Geçenlere Televizyonda haberleri seyredenken bir haber çok dikkatimi çekti.
Haberde kuzular süt yemeleri için davarların içerisine bırakılıyor. Kuzular analarını ararken haberi sunan spiker; “ana kuzusu” tabirini kullanıyor.  Haber normal. Haberde en çok dikkatimi çeken tüm bölgelerimzde olan  bu durumun bize çok yabancıymış gibi gelmesi.
Kuzular neden analarından ayrılıyor? Neden süt içmek için bir daha yanlarına bırakılıyor?
İnekler acaba nasıl? Danalar aynı şekilde mi? Beslenmeleri, otlanmaları, doğup büyümeleri nasıl oluyor?
Acaba bizim büyük Televizyoncularımız bunlarla ilgili belgesel hazırlamayı düşünürler mi?
Bize masai mara tanıttıkları kadar göçerleri de tanıtırlar mı? Bir aslan, bir gergedan ve ya bir sırtlanı tanıttıkları kadar, bize vazgeçilmemiz olan ineklerimizi, koyunlarımızı, develerimizi tanıtırlar mı?
Eskiden bu kadar iletişim imkânımız yoktu ama eskiler bu kadar geçmişlerinden kopuk değildi.
Çevremizde kaçımız yaz tatilini köyde koyunlarımızla, ineklerimizle iç içe geçirir?
Ülkemizin konumu ve değişik ekolojik yöreleri hayvancılığa elverişli bir ülke. Hayvancılık alanında sayı bakımından zengin çeşitli hayvan varlığı bulunmaktadır. Türkiye'nin hayvan nüfusu, dünya ülkeleri arasında önemli bir yer tutmaktadır.
Buna rağmen biz ülkemizdeki hayvanları veya hayvancılığı pek bilmeyiz. Belki biz biliriz ama yeni nesil Masai Marayı bildiği kadar doğu Anadolu’yu bilmez! Yabani hayvanların özelliklerini bildiği kadar dedesinin beslediği koyunun, ineğin özelliğin bilmez!..
Türkiye Hayvancılığı gelişmesi için çok yatırım yapan bir ülke. Ama hayvancılığın gelişmesi için, hayvancılık yetiştiriciliğin gelişmesi lazım. Bu konuda görsel basına ve özellikle belgeselcilere çok iş düşüyor.
Gelin Anadolu köylerinde belgesel çekin. Anaların kuzusu kim, anasını nasıl arıyor, onu çekin…
Bu konuda Kültür Bakanlığı’nın da yapacak çok şeyi olmalı. Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının bu konuda destek vermesi lazım.  Tanıtım en önemli ayaktır bir yatırım için.
Etini, sütünü, yağını, derisini, yününü hatta bir zamanlar tezeğini dahi kullandığımız ve Türkiye’nin En önemli gelir kaynağı olan hayvancılığı gelecek nesillere de tanıtmamız lazım…
Umarım her şeyde kaç kaldığımız gibi bundan da geç kalmayız..
Çünkü sanayi ne kadar lazımsa tarım ve hayvancılık ondanda fazla lazım bizlere… Sanayi karın doyurmaz! Sanayi Her ne kadar zenginlikte olsa hayvancılık ve tarım olmasa dünyada herkes aç kalır.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.