banner2

Başkanlık sistemi tartışılmaya açıldığı günden beri muhalefet partileri sürekli karşı çıkışlar yaparak gündemden düşürmeye çalıştılar ve hala de öyle yapıyorlar. Meğer siyasi hayatları bitecekmiş de ondan avaz avaz bağırıyorlar. Başkanlık sistemine göre “iki parti” olur fazlasına gerek yoktur. Terör bitecek AK PARTİ ve BDP ile birlikte hem yeni anayasa için hem de başkanlık sistemi için anlaşacaklar ve Recep Tayyip ERDOĞAN başkan olacak. Geriye kalan partilere ihtiyaç kalmayacaktır. Türkiye’nin gerçek mozaiği olan bu iki parti yani AK PARTİ ve BDP ile yola yani başkanlık sistemine devam edilecek. Bütün telaş bundan kaynaklanıyormuş meğer. Ülkemizde yaklaşık altmış (60) siyasi parti var bunlardan da kurtulmuş olacağız inşallah.

''Başkanlık sisteminde koalisyonlar olmaz, başkan kendi ekibini kurar, hiçbir şekilde siyasi kriz üretilmez. Koalisyonların panzehiridir. ''Yasama, yürütme ve yargı erkleri arasında gerçek denetimin, gerçek kontrolün sağlandığı başkanlık sistemi Türkiye'yi uçurur. Başkanlık sistemi Türkiye için bir lüks değil, zorunluluktur"

 

''Eğer Türkiye, başkanlık sistemiyle yönetilen bir ülke olsaydı, bugün 25. hükümet olurdu ya da 60. hükümete geçmesi 300 yıl sürerdi. Bu, Türkiye'nin kaybıdır, zaman kaybıdır. Türkiye'de her koalisyon döneminde ülke geriye gitmiştir, her koalisyon beraberinde darbe getirmiş ülke halkını fakirlik ve yoksulluğa mahkûm etmekle beraber demokrasiye tam geçiş yapamamıştır. Koalisyon ve darbeleri engellemenin, sonsuza kadar o ihtimali ortadan kaldırmanın en kestirme çözüm yolu, başkanlık sistemidir. Kimse  'Başkanlık sistemi dikta getirir' demesin.

 

Önemli olan, başkanlık sisteminin nasıl kurgulanacağıdır. Yasama, yürütme ve yargı erkleri arasında gerçek denetimin, gerçek kontrolün sağlandığı başkanlık sistemi Türkiye'yi uçurur. Başkanlık sistemi Türkiye için bir lüks değil, bana göre, zorunluluktur. "Artık dünya siyasetinde yepyeni aktörler var. Bu yeni aktörlerden bir tanesi de Türkiye’dir. Türkiye artık kendi içerisindeki problemleri büyük ölçüde çözmüş ve dünya siyasetinde aktif rol oynayacak güce kavuşmuştur. Eğer dünyada söz sahibi olacaksanız, dünya siyasetinde aktif rol oynayacaksanız, sözü dinlenen ülkelerden biri olacaksanız, öncelikle kendi iç meselelerini çözmüş bir ülke olmanız gerekiyor. Her şeyiyle kurumsallaşmış bir ülke olmanız gerekiyor.

 

Yasama, yürütme ve yargı organları arasında kesin bir ayrıma ve dengeye dayanan, yasama ve yargı organlarının demokratik denetimi içinde, yürütmenin iktidar olanaklarını genişleten bir hükümet sistemidir. Başkanlık sistemi, Bu tanım çerçevesinde dünyada hepsi birbirinden farklı, kendi tarihi, sosyolojik ve siyasal koşullarının ürünü olan başkanlık rejimleri mevcuttur. Bütün bu rejimlerin içinde herkes tarafından en başarılı bulunan örnek, ABD başkanlık sistemidir.

Başkanlık sisteminin temel unsurları:
A) Başkan, halk tarafından doğrudan ve dolaylı olarak belirli bir süre için seçilir. Bu süre hiçbir biçimde parlamento tarafından kısaltılamaz ve fesh edilemez.
B) Kuvvetler ayrılığı kesin bir biçimde uygulanır. Devlet organlarının eşgüdüm içinde aksamadan çalışması için fren ve denge sistemiyle organların yetki ve güç suiistimali engellenir..
C) Hükümet üyeleri başkan tarafından seçilir ve azledilir. Başkan hükümet üyelerinin düşüncelerine uymak zorunda değildir. Hükümet üyeleri yasama organı içinden Başkan tarafından seçilebilir ancak seçildikten sonra yasama organı üyeliklerini sürdüremezler. 
D) Devlet başkanı, hükümet başkanı ayrımı yoktur. 
E) Başkan görevi ile ilgili işlerden dolayı sorumsuzdur.

Kongrenin Yetkileri:
Kongre kişilerin ve federe devletlerin anayasa ile tanınmış hak ve yetkilerine dokunmamak koşuluyla tekelinde olan yasa yapma gücünü anayasa sınırları içinde serbestçe kullanabilmektedir. Yasa yapma gücü daima iki meclisin anlaşması ile uygulama bulabilmektedir.

Bütçenin kabulü, federal hazinenin çıkış ve girişlerini düzenleyen mali yasaların yapılması tamamıyla kongreye aittir. Kongre başkana hedef ve politikalarını gerçekleştirmesi için gereken mali olanakları sağlamayarak engel olabilir. Gerektiğinde komisyonlarıyla her hangi bir faaliyet hakkında soruşturma yaparak bir mahkeme görüntüsü bile kazanabilir. Temsilciler Meclisi, mali üstünlüğe sahiptir. Mali yönü olan yasaların önerisi Temsilciler Meclisince yapılmaktadır. Senato kendine gelen mali yasayı kabul edip etmemekte serbesttir.

Başkanlık sisteminin ülkemize hayırlı olması dileklerimle…

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.