Notice: Use of undefined constant amp_dizin - assumed 'amp_dizin' in /home/balikligol.com/public_html/amp/init.php on line 39

Notice: Use of undefined constant amp_blocks_dizin - assumed 'amp_blocks_dizin' in /home/balikligol.com/public_html/amp/init.php on line 40
Urfa'daki Bu Yapı Yok Oldu, Yerinde Şimdi Bir Okul Var
Notice: Undefined variable: string in /home/balikligol.com/public_html/amp/script/script.php on line 33
Balıklıgöl HABER - Sondakika Şanlıurfa

Urfa'daki Bu Yapı Yok Oldu, Yerinde Şimdi Bir Okul Var

Şanlıurfa

Şanlıurfa'da 1910 yılında çekilen bu fotoğraf bir kiliseye ait. Yakubiye bölgesinde bulunan ve ismi Hıdır İlyas Kilisesi olan bu yapı günümüze kadar gelemedi. Yok olan yapının yerinde şimdi bir okul var!

1910 lu Yıllar Hıdır İlyas Kilisesi iat fotoğrafı Şanlıurfa Şehir Arşivi isimli kitabında yayınlanan Fotoğraf Sanatçısı Yasin Küçük, 1865 Yılında Urfa'ya gelen Alman Gezgin Petermann, Aziz Sargis Manastırı'nın bodrumundaki Aziz Efraim'in mezarını şöyle yazdığını belirtti:
"Oradan kentin dışında batı tarafındaki Aziz Efraim'in mezarına gittik. Burası bir Ermeni manastırının içindedir ve kilisesi Aziz Sargis'e vakfedilmiş. Aşağıda bodrumdaki Aziz Efraim'in mezarı taştan oyulmuş. Üzerinde, hala bir yazıt varmış gibi görünen küçük bir taş var. Bu mezar, Süryani (Yakubilere) aittir. Yaşlı ve hasta bir kadın, mezarın yanına oturmuş ve azizden hastalığı için şifa umuyordu. Mezarın üzerinde karanlığı biraz aydınlatan küçük bir kafes pencere bulunuyor. Mezarın önünde, duvara yakın taştan yontulmuş bir sütun var. Herkes, bu aradaki sütunla duvar arasından geçmeyi deniyor. Mezarın yanında, dışarıdan kaleye kadar devam eden uzun bir mağaranın girişi var" 

KİLİSENİN YERİNE YAKUP KALFA OKULU YAPILDI

Kilise ile ilgili bir planı paylaşan Fotoğraf Sanatçısı Cihat Kürkçüoğlu ise şunları dile getirdi: "Hıdır İlyas kilisesi bildiğiniz gibi Yakup Kalfa İlkokulu'nun yerinde idi. Aziz Efraim'in ve Theodoros'un kayadan oyma mezarları okulun bahçesinde idi. Zannedersem 1985 yılında okulun bahçesi genişletilirken yıkıldı. Adını hatırlayamadığım bir yayından aldığım planını paylaşıyorum" dedi.


Notice: Undefined index: video_resim in /home/balikligol.com/public_html/amp/modules/news.php on line 96

Notice: Only variables should be passed by reference in /home/balikligol.com/public_html/amp/functions.php on line 120

Notice: Undefined index: yorumuyelik in /home/balikligol.com/public_html/amp/modules/news.php on line 162
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.