Notice: Use of undefined constant amp_dizin - assumed 'amp_dizin' in /home/balikligol.com/public_html/amp/init.php on line 39

Notice: Use of undefined constant amp_blocks_dizin - assumed 'amp_blocks_dizin' in /home/balikligol.com/public_html/amp/init.php on line 40
Şanlıurfa'nın yaz tatlısı; Palıza
Notice: Undefined variable: string in /home/balikligol.com/public_html/amp/script/script.php on line 33
Balıklıgöl HABER - Sondakika Şanlıurfa

Şanlıurfa'nın yaz tatlısı; Palıza

Sağlık

Sıcak aylarda serinlemek için tüketilen, yapılışı rahat ve kolay, ucuz maliyetli bir tatlı çeşidi. Halk arasında bici bici de denen bu tatlının Güneydoğuda bilinen adıdır palıza.

Yaz aylarında yapılan, hazmı kolay, hafif bu tatlı çeşidi.Bu tatlının ana malzemesi, nişasta, pudra şekeri ve şerbettir. Palızada rendelenmiş buz, yaz aylarında olmazsa olmazdır. Geçmişte her evde çokça yapılan bu nişasta temelli tatlı, günümüzde lüks restoran ve kafeteryaların menülerinde ikram ediliyor. Dilinmiş nişasta parçalarının üzerine rendelenmiş buz da ilave eden olur. Tercihe göre muz, üzüm, kiraz veya kivi gibi mevsim meyveleri konarak yenir.

Palızanın Hazırlanışı:
Nişasta (nişe), derin bir tencerede su ile az katı bir kıvama gelene kadar pişirilir. Dibi tutmaması ve top şekle gelmemesi için devamlı karıştırılır. Koyulaşan karışım düz bir tepsiye boşaltılır. Üzeri nemli bir tülbent veya ince bez ile kapatılır. Buzdolabında soğumaya bırakılır. Soğumuş ve katılaşmış karışım küçük küp şeklinde dilimlenir. Kâse veya kaplara konan katılaşmış nişe yemeye hazırdır. Palıza malzemesi: 1 su bardak nişe (nişasta) ile 5 ya da 6 su bardağı su.

Şerbetin Hazırlanması:
Genellikle gül suyu katılarak hazırlanan suya pudra şekeri eklenerek yapılan sıvı palızanın ikinci ana malzemesidir. Şerbet haline gelinceye kadar karıştırılan pembe renkli sıvı dilimlenmiş küp şeklindeki palızanın üzerine dökülür.
Şerbet malzemesi: 1 litre su ve gül suyu (gül yaprağı da katan olur), damak tadına göre şeker kullanılır. Havanda dövülmüş toz şeker en çok tercih edilendir. En çok kullanılan tatlandırıcı ise sulandırılmış kızılcık şerbetidir. Meyan kökünden elde edilmiş şerbeti tercih edenlerde olur.

Notice: Undefined index: video_resim in /home/balikligol.com/public_html/amp/modules/news.php on line 96

Notice: Only variables should be passed by reference in /home/balikligol.com/public_html/amp/functions.php on line 120

Notice: Undefined index: yorumuyelik in /home/balikligol.com/public_html/amp/modules/news.php on line 162

Notice: Undefined variable: uyeid in /home/balikligol.com/public_html/amp/functions.php on line 355

Yorumlar (1)

memet 6 Yıl Önce

Ben yaptım ama suyuna kirazlı yaptım çok güzel vala

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.