Notice: Use of undefined constant amp_dizin - assumed 'amp_dizin' in /home/balikligol.com/public_html/amp/init.php on line 39

Notice: Use of undefined constant amp_blocks_dizin - assumed 'amp_blocks_dizin' in /home/balikligol.com/public_html/amp/init.php on line 40
"Madde bağımlılığından korunmanın en iyi yolu hiç başlamamak"
Notice: Undefined variable: string in /home/balikligol.com/public_html/amp/script/script.php on line 33
Balıklıgöl HABER - Sondakika Şanlıurfa

"Madde bağımlılığından korunmanın en iyi yolu hiç başlamamak"

Sağlık

Madde bağımlılığı hakkında konuşan uzman psikologlar, madde bağımlılığından korunmanın en iyi yolunun hiç başlamamak olduğunu ifade ettiler.

Uludağ Üniversitesi Gençlik Danışma Merkezi, öğrencileri madde bağımlılığı konusunda bilgilendirdi. Öğrenciler, Uzman Psikolog Gökhan Şahin’in sunumuyla düzenlenen eğitimde madde bağımlılığı nedir ve bağımlılıktan korunma ile kurtulma yöntemleri konusunda bilinçlendi.

Madde bağımlılığından en iyi korunma yönteminin hiç başlamamak olduğunu belirten Uzm. Psikolog Gökhan Şahin, “Bağımlılık, herhangi bir maddeye karşı kontrolsüz kullanma alışkanlığıdır. Madde bağımlılığının bilimsel olarak temel sebebi “dopamin” maddesidir. Dopamin, beynin hayatta kalmak için gerekli ve sağlıklı maddeleri vücudun sonrasında tanıması ve alması için hatırlatıcı görev görür. Alkol ve uyuşturucu maddeler, kimyasal yapıları nedeniyle “dopamin” salımı yapar. Bu nedenle beyin bu maddelerin kullanılmasını ister.” dedi.

“Bağımlılığı şeker hastalığı gibi düşünün”

Alkol ve madde bağımlılığı tedavisi hakkında öğrencilere bilgiler veren Şahin, “Alkol ve madde bağımlılığı tedavisinde iki farklı yöntem var. Birincisi, maddenin kesilmesinden dolayı yoksunluk belirti tedavisi. İkincisi ise ruhsal tedavi ve bağımlının maddeye ihtiyaç duymaması için ilaç tedavisi. Bağımlılık, maddeler dışında davranışlara karşıda gelişebilir. Örneğin olumlu davranışlardan bazıları spor yapmak, kitap okumak olurken olumsuz davranış olarak da kumar oynamak sayılabilir. Bağımlılığı şeker hastalığı gibi düşünebiliriz. Şeker hastalığında eğer kişi şeker kullanmaz ve diyetine dikkat ederse, rahat yaşar ve hastalık onun için sorun olmaz. Ancak ne zaman şeker alırsa hastalık canlanır ve o kişi ciddi bir sorun yaşar.” diye konuştu.
(İLKHA)


Notice: Undefined index: video_resim in /home/balikligol.com/public_html/amp/modules/news.php on line 96

Notice: Only variables should be passed by reference in /home/balikligol.com/public_html/amp/functions.php on line 120

Notice: Undefined index: yorumuyelik in /home/balikligol.com/public_html/amp/modules/news.php on line 162
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.