Notice: Use of undefined constant amp_dizin - assumed 'amp_dizin' in /home/balikligol.com/public_html/amp/init.php on line 39

Notice: Use of undefined constant amp_blocks_dizin - assumed 'amp_blocks_dizin' in /home/balikligol.com/public_html/amp/init.php on line 40
Urfa’daki Roma Dönemine ait Kaya Mezar Müzeye taşındı
Notice: Undefined variable: string in /home/balikligol.com/public_html/amp/script/script.php on line 33
Balıklıgöl HABER - Sondakika Şanlıurfa

Urfa’daki Roma Dönemine ait Kaya Mezar Müzeye taşındı

Kültür Sanat

Şanlıurfa Kızılkoyunda yıkılan evlerin içinde çıkan mağaralarda yapılan çalışmalarda milattan bulunan Roma heykeli Şanlıurfa Müzesi’ne taşındı.

Çetin KAYA’nın Haberi…
Şanlıurfa Müze Müdürlüğü denetiminde kentsel dönüşüm kapsamında gerçekleşen, Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nca yürütülen Çevre Düzenlemesi Projesi çalışmaları kapsamında Kızılkoyun Nekropolü’nde kaya mezarları ve kaya mezarlarının içinde 2 adet Roma Dönemi heykel ve 1 adet kireç taşı lahit bulunmuştur.
Arkeoloji camiasına büyük heyecan yaratan lahit ve heykellerin bulunması üzerine Şanlıurfa Müzesi’nce acilen kurtarma kazısı çalışmaları başlatılmış, kaya mezarı arkeolojik açıdan değerlendirilmiştir. Yapılan çalışmalarda 1.85 cm. uzunluğundaki heykellerin M.S.3-4. yüzyıla ait Roma Dönemi asker heykelleri olduğu; yekpare kaideli, şark giyimli ve askeri teçhizatla donatılmış tarzda betimlendiği; yapılış yönüyle aynı stili taşıdıkları ve bölgenin tipik taşı olan kalkerden yapıldığı anlaşılmıştır.
Arkeologlar, ana mezarın sağında ve solunda yer alan asker heykellerinin, mezarın korunması amacıyla yapılmış olabileceğini ifade etmekte olup, bilimsel belgeleme çalışmalarının ardından lahit ve heykelleri yeni mekânları olan Şanlıurfa Müzesi’ne taşımışlardır.

Arkeologlar, buluntu mekânının defineciler tarafından tahrip edilmemesinin büyük şans olduğu; ilk defa uzmanlarca açılan ve kurtarma kazısı çalışmaları devam eden mezarın arkeoloji dünyasına sürpriz yeni buluntular sunabileceğini belirtmektedirler.

www.balikligol.com 


Notice: Undefined index: video_resim in /home/balikligol.com/public_html/amp/modules/news.php on line 96

Notice: Only variables should be passed by reference in /home/balikligol.com/public_html/amp/functions.php on line 120

Notice: Undefined index: yorumuyelik in /home/balikligol.com/public_html/amp/modules/news.php on line 162
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.