Notice: Use of undefined constant amp_dizin - assumed 'amp_dizin' in /home/balikligol.com/public_html/amp/init.php on line 39

Notice: Use of undefined constant amp_blocks_dizin - assumed 'amp_blocks_dizin' in /home/balikligol.com/public_html/amp/init.php on line 40
"İhmal varsa gerekenler yapılacaktır"
Notice: Undefined variable: string in /home/balikligol.com/public_html/amp/script/script.php on line 33
Balıklıgöl HABER - Sondakika Şanlıurfa

"İhmal varsa gerekenler yapılacaktır"

Kültür Sanat

Aslına uygun olarak restore edilmeyen Diyarbakır surlarının Dünya Kültür Mirası listesine girmesi zora girdi.

Diyarbakır Surlarının aslına uygun bir şekilde restore edilmediğine dair hazırlanan rapor sonrası bir açıklama yapan Adalet ve Kalkınma Partisi( AK Parti) Diyarbakır İl Başkanı Aydın Altaç, raporun doğrulanması durumunda, Restorasyon çalışması yapan yüklenici firmalar ile ilgili, gerekli denetimi yapmadığı veya ihmali oldukları gerekçesiyle gerekenlerin yapılacağını söyledi.

Diyarbakır’ın tarih boyunca önemli medeniyetlerin yerleşim merkezi olduğunu belirten Altaç, Diyarbakır surlarının Dünya’nın en eski ve sağlam surları olduğunu ve her medeniyetin sanatsal üsluplarını yansıtan motiflere sahip insan eli ile yapılan en görkemli anıtsal yapılarından biri olduğunu belirtti.

“Aslına uygun olarak onarılması için çok ciddi bir bütçe ayrıldı”

Surların içinde her medeniyete ait yüzlerce vakıf eseri bulunduğunu ve eserlerin modern Restorasyon ilkeleri doğrultusunda, aslına uygun olarak onarılması için çok ciddi bir bütçe ayrıldığını belirten Altaç, Diyarbakır Surlarının 2013 yılında Kültür Turizm Bakanlığı ve Diyarbakır Valiliği tarafından "Cazibe Merkezi Destekleme Programı" kapsamında Restore edilmeye başlandığını söyledi.

Altaç, “Bu Restorasyon çalışmalarının bir kısmında aslına uygun olmadan restore edildiği iddia edilmiştir. Uluslararası Anıtlar Ve Sitler Konseyi Türkiye Milli Komitesi ( ICOMOS) uzmanları tarafından da yapılan teknik inceleme sonucunda Surlarda ve İçkale'de yapılan Restorasyonların "aslına uygun olmadan, yapıtın tarihi kimliği ve belge değerinin yok olmasına neden olduğu tespit edildi.” ifadelerini kullandı.

“İhmali oldukları tespit edilirse cezai işlemlerin yapılması için gerekenler yapılacaktır”

ICOMOS uzmanları tarafından hazırlanan rapor sonucunda, Kültür Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları Ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından 23 Eylül 2014 tarihinde bir inceleme başlatıldığını belirten Altaç, “Yapılacak incelemeler sonucunda ICOMOS komitesinin hazırladığı rapor şayet doğrulanırsa, Restorasyon çalışması yapan yüklenici firmalar olsun beraberinde ilgili Kurumların gerekli denetimi yapmadığı veya ihmali oldukları tespit edilirse yasalar gereği idari ve cezai işlemlerin yapılması için gerekenler yapılacaktır.” Şeklinde konuştu. (İLKHA)







Notice: Undefined index: video_resim in /home/balikligol.com/public_html/amp/modules/news.php on line 96

Notice: Only variables should be passed by reference in /home/balikligol.com/public_html/amp/functions.php on line 120

Notice: Undefined index: yorumuyelik in /home/balikligol.com/public_html/amp/modules/news.php on line 162
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.