Notice: Use of undefined constant amp_dizin - assumed 'amp_dizin' in /home/balikligol.com/public_html/amp/init.php on line 39

Notice: Use of undefined constant amp_blocks_dizin - assumed 'amp_blocks_dizin' in /home/balikligol.com/public_html/amp/init.php on line 40
Harran'ın kümbetleri ilgi çekiyor
Notice: Undefined variable: string in /home/balikligol.com/public_html/amp/script/script.php on line 33
Balıklıgöl HABER - Sondakika Şanlıurfa

Harran'ın kümbetleri ilgi çekiyor

Kültür Sanat

Harran'ın turistler tarafından en çok ilgi çeken yanı, külah biçimindeki konik tipik evleri. Harran evlerinin oluşturduğu ilginç mimari dokuya dünyanın hiç bir yerinde rastlanmaz. Harran harabelerindeki antik mimari kalıntılardan toplanan tuğlalarla, köylüler tarafından yapılan bu evler, kare bir alanın üzerini örten külah biçiminde bir kubbeden oluşuyor. Yan yana gelen tek kubbeler iç kısımda kemerlerle birbirine bağlanmış ve içeride geniş bir oturma mekânı elde edilmiş. Bölgenin iklimine uyumlu olan bu evler yazın serin, kışın sıcak.Harran; ay, güneş ve gezegenlerin kutsal sayıldığı eski Mezopotamya putperestliğinin (Sabiizm) önemli merkezi olmasıyla da ünlüymüş. Bu nedenledir ki Harran'da astronomi ilmi çok ileriymiş.

 Haranda bir hafta sonu gezmeye gittiğinizde Halil Özyavuz ın müze evini ziyaret etmeniz gereklidir. İnanın sizleri geçmişe götürecektir.

Harran kalıntıları ve özellikle müze evleri haranın tarihini ortaya çıkarmaktadır. Müze evlerini yıllardan buyana çalıştırdığını söyleyen Halil Özyavuz, ben ve çocuklarım Harran sevdalısıyız, harrana gelen yabancı turistler ve yerli turistlere müze evlerimizi açmaktayız. Yıllardır haranı anlatıyoruz, kumbet olan evlerimizi müzeye çevirdik, geçmiş yıllardan kalan tarih kokan eserleri turistlere göstermekteyiz, özellikle nostalji yaşansın diye Harran harabeleri arasında getirdiğimiz deve ve atlar ile turistlere Harran harabelerini gezdirmekteyiz buda bizi çok mutlu ediyor dedi.

Coşkun Atan / www.balikligol.com


Notice: Undefined index: video_resim in /home/balikligol.com/public_html/amp/modules/news.php on line 96

Notice: Only variables should be passed by reference in /home/balikligol.com/public_html/amp/functions.php on line 120

Notice: Undefined index: yorumuyelik in /home/balikligol.com/public_html/amp/modules/news.php on line 162
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.