Notice: Use of undefined constant amp_dizin - assumed 'amp_dizin' in /home/balikligol.com/public_html/amp/init.php on line 39

Notice: Use of undefined constant amp_blocks_dizin - assumed 'amp_blocks_dizin' in /home/balikligol.com/public_html/amp/init.php on line 40

Warning: getimagesize(../dosyalar/565dabdb8ed336f11269ac71d17189ad.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /home/balikligol.com/public_html/amp/functions.php on line 94

Warning: getimagesize(../dosyalar/8bf8a06b4f9e457885301121f9b380d6.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /home/balikligol.com/public_html/amp/functions.php on line 94
objektiflere böyle yansıdı-500 yıllık Kurşunlu Camii içler acısı hali!..
Notice: Undefined variable: string in /home/balikligol.com/public_html/amp/script/script.php on line 33
Balıklıgöl HABER - Sondakika Şanlıurfa

objektiflere böyle yansıdı-500 yıllık Kurşunlu Camii içler acısı hali!..

Kültür Sanat

Sokağa çıkma yasağının kısmen devam ettiği Diyarbakır Sur’da, geçtiğimiz süreç içerisinde yaşanan çatışmalar nedeniyle kullanılamaz hale gelen tarihi Kurşunlu Camii’nin son hali, görenleri üzüntüye boğdu.

Diyarbakır’ın Sur ilçesinde yaşananlar çatışmalarda kullanılamaz hale gelen Kurşunlu Camii’nin son hali objektiflere yansıdı.

Sokağa çıkma yasağının kısmen devam ettiği Sur’da, geçtiğimiz süreç içerisinde yaşanan çatışmalar nedeniyle kullanılamaz hale gelen tarihi Kurşunlu Camii’nin son hali, görenleri üzüntüye boğdu.

Sur’da meydana gelen yıkımın her gün farklı bir karesi objektiflere yansırken, Diyarbakır’ın tarihi eserlerinde olan Kurşunlu (Fatihpaşa) Camii’nin son görüntüleri yaşananların boyutunu bir kez daha ortaya koyuyor.

7 Aralık 2015’te ateşe verilen tarihi caminin şadırvanı da yıkılmış, orijinal kapısı tamamen yanmış, imam odasının daha önce medrese olarak kullanılan bölümü ile altın varaklı minberi kullanılamaz hale gelmiş ve caminin çevresinde el yapımı patlayıcıların infilak etmesi sonucu büyük çukurlar oluşmuş durumda.

Ayrıca, çatışmalar sırasında cami çevresi, Sur ilçesinin farklı mahallerindeki birbirlerine bitişik evlerin duvarlarının yıkılarak evden eve geçişin sağlandığı tespit edildi.

Diyarbakır Valiliği ise büyük oranda hasar gören tarihi miras caminin Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nce onarımı için analitik projeler hazırlandığını açıkladı.

1516-1521 yıllarında dönemin Diyarbakır Valisi Bıyıklı Mehmet Paşa tarafından yaptırılan ve kubbelerinin kurşunla kaplı olması nedeniyle “Kurşunlu” diye de anılan caminin dış duvarlarında kurşunların ve roket mermilerinin izleri bulunuyor.

(M. Sıddık Bilge/Yunus Sırat – İLKHA)

 

Kaynak: //www.ilkha.com/haber/34005/500-yillik-kursunlu-camiinin-son-hali


Notice: Undefined index: video_resim in /home/balikligol.com/public_html/amp/modules/news.php on line 96

Notice: Only variables should be passed by reference in /home/balikligol.com/public_html/amp/functions.php on line 120

Notice: Undefined index: yorumuyelik in /home/balikligol.com/public_html/amp/modules/news.php on line 162
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.