Notice: Use of undefined constant amp_dizin - assumed 'amp_dizin' in /home/balikligol.com/public_html/amp/init.php on line 39

Notice: Use of undefined constant amp_blocks_dizin - assumed 'amp_blocks_dizin' in /home/balikligol.com/public_html/amp/init.php on line 40
'Sebze ve meyveye destekleme primi verilmeli'
Notice: Undefined variable: string in /home/balikligol.com/public_html/amp/script/script.php on line 33
Balıklıgöl HABER - Sondakika Şanlıurfa

'Sebze ve meyveye destekleme primi verilmeli'

Gündem

Kış aylarında Şanlıurfa'nın sebze ve meyve ihtiyacının yüzde 80'ninin dışardan karşılandığını belirten Sebze ve Meyve Komisyoncular Derneği, bu sorunün çözümü için devletin alternatif ürünlere destekleme primi vermesi gerektiğini söyledi.

GAP projesinin hayata geçmesiyle birlikte tarımsal faaliyetlerin arttığı Şanlıurfa'da, sulanabilir arazi oranın Türkiye'nin toplam sulanabilir arazi oranın yüzde 20'si olmasına rağmen sebze ve meyvesini dışardan almaya devam diyor.

Kentte, sebze ve meyvenin yetiştirildiği bahar ve yaz aylarında halkın sebze ve meyve ihtiyacının yüzde 60’ı dışardan karşılanırken; kış aylarında ise bu oran yüzde 80’e çıkıyor. Harran ilçesine bağlı Karaali kaplıcalarında kurulan seralarda yetiştirilen ürünlerin büyük bir bölümünün de ihraç edildiği belirtiliyor.

Sebze ve Meyve Komisyoncular Derneği (ŞASEMKOM) Başkanı Faruk Akbaş, konu ile ilgili İlke Haber Ajansına (İLKHA) konuştu.

Şanlıurfa’da sebze ve meyve alanında önemli adımların atılması gerektiğini söyleyen Akbaş, bu konuda çiftçilerin doğru yönlendirilmesinin önemli olduğunu belirtti.

Şanlıurfa’da sebze ve meyve alanında alternatif ürünlerin yetiştirilmesi durumunda büyük atılımların yaşanacağını ifade eden Akbaş, “Şanlıurfa’mızda alternatif ürün özellikle de sebze ve meyve alanında büyük gelişmelerin kaydedilmesi içten bile değil. Şanlıurfa tarımının kaderi pamuğa, mısıra terk edilmiş durumdadır. Sebze ve meyvenin getirisi pamuk ve mısıra oranla çok daha yüksektir. Şanlıurfa’mızın iklimi Akdeniz iklimine çok yakın olmasından dolayı bir kaç ürün dışında ekilecek üretilecek bütün ürünlerden yüksek rekolte, yüksek kalite buluyoruz.” diye konuştu.

Sebze ve meyvenin yetiştirildiği bahar ve yaz aylarında ilin sebze ve meyve ihtiyacının yüzde 60’ı dışardan karşılandığını belirten Akbaş, bu oranının kış aylarında ise yüzde 80’e ulaştığını söyledi.

Yabancı ve yerli yatırımcıyı Şanlıurfa’ya yatırım yapmaya davet eden Akbaş, tarım ve tarım sanayisi alanında atılacak adımların gezici mevsimlik tarım işçiliği sorununu da bir nebze çözeceğini söyledi.

“Mısır ve pamuk gibi ürünlere verilen destekleme primi sebze ve meyveye de verilmeli”

Mısır ve pamuk gibi ürünlere destekleme primi verildiği gibi alternatif ürünlere de destekleme verilmesi gerektiğini söyleyen Akbaş, şöyle konuştu: “Mısır ve pamuk gibi ürünlere destekleme verirken, alternatif ürünlere destekleme verme durumundasınız ki, çiftçimiz sebze ve meyve ekebilsin. Sebze ve meyvenin bir riski vardır. Çiftçimiz o riski göze alamadığı için nasıl olsa desteklemede ben peşin kâr ediyorum hesabı ile direkt pamuk ve mısıra yöneliyor. Emin olun sebze ve meyveye verilecek destekleme Şanlıurfa’yı şaha kaldıracaktır.”

Özellikle kış aylarında meyve ve sebze piyasasının çok yüksek olduğunu söyleyen komisyoncu Ahmet Doğan ise “Sebze ve meyve dışarıdan çok geldiği için fiyatlar yüksek. Bu yüzden halk da sebze ve meyveyi almakta zorlanıyor. Toprak olarak Harran ovası Türkiye’de bir numara ama yapamıyorlar. Sebze, meyve her yerde yetişiyor da neden Şanlıurfa’da yetişmesin.” şeklinde konuştu. (Mustafa Gül-Osman Gülebak - İLKHA)


Notice: Undefined index: video_resim in /home/balikligol.com/public_html/amp/modules/news.php on line 96

Notice: Only variables should be passed by reference in /home/balikligol.com/public_html/amp/functions.php on line 120

Notice: Undefined index: yorumuyelik in /home/balikligol.com/public_html/amp/modules/news.php on line 162
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.