Notice: Use of undefined constant amp_dizin - assumed 'amp_dizin' in /home/balikligol.com/public_html/amp/init.php on line 39

Notice: Use of undefined constant amp_blocks_dizin - assumed 'amp_blocks_dizin' in /home/balikligol.com/public_html/amp/init.php on line 40
Cibuti İran ile ilişkileri kesti
Notice: Undefined variable: string in /home/balikligol.com/public_html/amp/script/script.php on line 33
Balıklıgöl HABER - Sondakika Şanlıurfa

Cibuti İran ile ilişkileri kesti

Gündem

Afrika ülkelerinden Cibuti, Suudi Arabistan'ın İran'daki elçilik ve konsolosluklarına yapılan saldırıları gerekçe göstererek İran'la ilişkileri kestiğini açıkladı.

Suudi Arabistan’nın, aralarında Ayetullah Nemr’in de bulunduğu 47 kişiyi idam etmesinin yankıları devam ederken Suudi Arabistan’ın Tahran Büyükelçiliği ve Meşhed kentindeki konsolosluğuna yapılan saldırılar da sıcaklığını koruyor.

İdamlar, İran ile Suudi Arabistan arasında krizlere neden olurken Suud yetkilileri son olarak İran ile diplomatik ilişkileri kestiğini duyurmuştu.

Benzer bir açıklama Afrika ülkelerinden Cibuti’den de geldi. Cibuti Dışişleri ve Uluslararası İşbirliği Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Suudi Arabistan'ın Tahran Büyükelçiliği ve Meşhed kentindeki konsolosluğuna yönelik saldırılar gerekçe gösterilerek İran ile diplomatik ilişkilerin kesildiği belirtildi.

Saldırıların yanlışlığına vurgu yapılan açıklamada, sorumluların cezalandırılması için İran'ın caydırıcı önlemler alması gerektiği ifade edildi.

 Açıklamada ayrıca, Cibuti'nin Suudi Arabistan'la tam bir dayanışma içinde olduğu, radikalizm ve teröre karşı, güvenliğini ve istikrarını koruması için tüm uygulamalarını desteklediği kaydedildi.

Suudi Arabistan yönetimi, cumartesi günü aralarında Suudi Arabistan vatandaşı Ayetullah Nemr Bakır en-Nemr'in de bulunduğu 47 kişinin idam cezasının infaz edildiğini duyurmuş, İran'ın idamlara tepki göstermesinin ardından Suudi Arabistan'ın Tahran Büyükelçiliği ve Meşhed kentindeki konsolosluk binası göstericilerce ateşe verilmişti. Suudi Arabistan yönetimi de büyükelçilik ve konsolosluk binalarına yönelik saldırıların ardından İran ile diplomatik ilişkilerini kestiğini açıklamıştı.

Söz konusu saldırının ardından Bahreyn ve Sudan da İran'la diplomatik ilişkileri kestiğini açıklamış, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ise Tahran yönetimi ile diplomatik temsil düzeyini maslahatgüzarlık seviyesine indirme ve ülkedeki İranlı diplomatların sayısını düşürme kararı aldığını açıklamıştı.

Kuveyt Dışişleri Bakanlığı, İran büyükelçisini çağırarak protesto notası vermiş, Ürdün ise İran büyükelçisini Dışişleri Bakanlığı'na çağırarak, diplomatik misyonlara yapılan saldırıyı kınadığını bildirmişti.
(İLKHA)


Notice: Undefined index: video_resim in /home/balikligol.com/public_html/amp/modules/news.php on line 96

Notice: Only variables should be passed by reference in /home/balikligol.com/public_html/amp/functions.php on line 120

Notice: Undefined index: yorumuyelik in /home/balikligol.com/public_html/amp/modules/news.php on line 162
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.