Notice: Use of undefined constant amp_dizin - assumed 'amp_dizin' in /home/balikligol.com/public_html/amp/init.php on line 39

Notice: Use of undefined constant amp_blocks_dizin - assumed 'amp_blocks_dizin' in /home/balikligol.com/public_html/amp/init.php on line 40
"Allah'a adanan kurbanlıklar sağlıklı olmalıdır"
Notice: Undefined variable: string in /home/balikligol.com/public_html/amp/script/script.php on line 33
Balıklıgöl HABER - Sondakika Şanlıurfa

"Allah'a adanan kurbanlıklar sağlıklı olmalıdır"

Gündem

Kurbanlık hayvan alırken dikkat edilmesi gereken hususları anlatan veterinerler, önemli uyarılarda bulundu.

Veteriner Hekim Abdulkadir Aytaç, kurbanlıklarla ilgili vatandaşlara önemli uyarılarda bulundu.

Hayvan alırken yaşlarına dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Aytaç, “Önümüz mübarek Kurban Bayramıdır. Bu mübarek gün için en güzel hayvanın Allah adına kurban edilmesi için kurbanlık seçilirken, küçükbaş hayvanların en az 1, büyükbaş hayvanların en az 2 yaşında olmasına dikkat edilmesi gerekir. Diş kapak atması gerekir. Hayvanın kulakları kesik olmaması gerekir. Kurbanlığın bütün vücudunda sakatlık olmaması gerekir. Hayvan kuyruğunda veya boynuzunda kırık olmaması lağım, ağzında salya akıntı ve hiçbir yara olmaması gerekir. Allah adına adanan kurbanlıkların sağlıklı olması lazımdır.” dedi.

Kurbanlık seçilirken dikkat edilmesi gerekenler

Kurbanlık seçerken dikkat edilmesi gereken hususlarla ilgili Aytaç, şunları söyledi: “Küçükbaş hayvanın beline dokunduğunda, ele çok fazla kemik dokusu gelmemesi gerekir. Bel kısmında ele dolgunluk hayvanın besiciliğinin en doğru anlaşma şeklidir. Büyükbaş hayvanın da ergenliğe ulaşmış olması gerekiyor. İlk çıkan yavruluk dönemini dişlerinin kalıcı dişlerle değişmesi gerekiyor. Halk tabiriyle bazı dişlerini çıkarmış olması gerekiyor. Bu dişlerindeki açıklığın ortaya çıkması gerekiyor.”

“Hayvan kesilirken sıcak şekilde dolaba konulmamalıdır”

Kesilen kurbanın etinin muhafaza edilmesi gerektiğine dikkat çeken Aytaç, “Hayvan kesildikten sonra sıcak sıcak dolama konulmaması, serin yerde birkaç saat kalması ve derinin tuzlanması önemlidir. Ayrıca kesildikten sonra etine dikkat edilmesi lazım, hastalıklıysa en yakın veteriner hekime başvurulması gerekir. Çevrenin kirlenmemesi için kurbanlıkların valiliklerin belirlediği yerlerde kesilmesi gerekir. Hayvan kesildikten sonra da sakatatlarına dikkat edilmesi lazım, derisinin parçalanmaması ve tuzlanması gerekir. Bunlar ekonomi acısında çok önemlidir. Hayvan derilerinin memleketin ekonomisine çok faydası vardır.” ifadelerini kullandı.

Aytaç, kesimde hayvanlara çok fazla eziyet vermemek için mutlaka İslami şartlara uygun olarak hayvanların kesilmesi gerektiği uyarısında bulundu. (M. Fatih Akgül, M. Sait Çelik - İLKHA)


Notice: Undefined index: video_resim in /home/balikligol.com/public_html/amp/modules/news.php on line 96

Notice: Only variables should be passed by reference in /home/balikligol.com/public_html/amp/functions.php on line 120

Notice: Undefined index: yorumuyelik in /home/balikligol.com/public_html/amp/modules/news.php on line 162
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.