Notice: Undefined index: id in /home/balikligol.com/public_html/amp/init.php on line 28

Notice: Use of undefined constant amp_dizin - assumed 'amp_dizin' in /home/balikligol.com/public_html/amp/init.php on line 39

Notice: Use of undefined constant amp_blocks_dizin - assumed 'amp_blocks_dizin' in /home/balikligol.com/public_html/amp/init.php on line 40

Notice: Undefined index: direct_link in /home/balikligol.com/public_html/amp/init.php on line 92
Gelir Dağılımında ki Adaletsizlik
Notice: Undefined index: iliski_video in /home/balikligol.com/public_html/amp/script/script.php on line 25

Notice: Undefined variable: string in /home/balikligol.com/public_html/amp/script/script.php on line 33

Notice: Undefined index: video_kodu in /home/balikligol.com/public_html/amp/script/script.php on line 33
Balıklıgöl HABER - Sondakika Şanlıurfa
2015-03-27 08:54:16

Gelir Dağılımında ki Adaletsizlik

Mehmet Emin Kuş

27 Mart 2015, 08:54

Dünya bir âlem, durmadan insanları öğütüp duruyor! Yalnız öğütürken; kimisini pişiriyor, kimisini eziyor, kimisini yüceltip kimisini de aşağılıyor! Güçlü olan zayıfı eziyor, bir kısım insanlar parayı nasıl yapacağını, nerede kullanacağını bilmezken! Diğer bir kesim açlık ve sefaletle boğuşuyor…

Günümüz dünyasındaki ekonomik işleyiş ve çalışma koşulları düşünüldüğünde; zengin, kapital grupların insanların çoğunu sömürdükleri ve hatta köle gibi çalıştırdıkları görüyoruz.

Karın tokluğuna günde 10–12 saat marketlerde, fabrikalarda, atölyelerde 800-900 TL ücretle –bir kısmı- sigortasız ve iş güvencesinden yoksun olarak çalıştırılan insanların emeklerinin karşılığının verilmemesi; çağdaş/modern kölelikten başka bir şey değildir.

Gelir dağılımında büyük bir dengesizlik tüm iş kollarında ve çalışma koşullarında kendini açıkça göstermektedir. Sosyal ve ekonomik dengeler tam bir dengesizlik içerisinde yürü(tülü)yor.

Aslında kapitalist sistemin referansı, ifsad şebekelerden biri olan; tekelci, tüketime ve hazza dayalı işleyişi olan ideolojik ‘neo liberalizm’dir. Neo liberalizm’den beslenen kapitalist ekonomi anlayışından sağlıklı ve adaletli bir gelir dağılımın olması, çalışanların haklarının tam ödenmesi beklenemez. Adaletsiz ve emperyalist düşünceye dayanan bir ekonomi anlayışının hâkim olduğu bir düzen; insanların hakkını savunamaz, tam aksine insanların çoğunu az bir kısmına muhtaç hale getirir ve devamlı o şekilde bırakır ki kendi varlığını idame ettirebilsin.

Yanında çalışan işçilere bir ayda ödedikleri ücret; onların lüks bir restoranda oturup yedikleri bir yemek parasına yetmediği halde, bunu köle gibi çalıştırdıkları işçilere bir aylık geçinme parası olarak veriyorlar. Ve bu durumdan dolayı hiçbir şekilde vicdanlarının sızladığını da sanmıyorum. Üstelik “İşçinin/çalışanın hakkını tam olarak alın teri kurumadan veriniz” diyen bir peygamberin ümmeti de bunu yapıyor.

Bir yanda emekli maaşının 900 Lira olduğu, diğer yanda 20-30 bin Lira maaş alanların olduğu bir ülke düşünün. Asgari ücretin 900 küsur, olduğu bir ülkede adaletin topal olduğu anlamına gelir. Oysa istatistikler asgari geçimin 1500-2000 Lira arasında ile olabileceğini söylüyor.

Ülkemizde maaş durumları ortada… Hükümet işi taşerona vererek işçi almıyor. Kendilerince hantal çalışma sistemini bu şekilde çalıştırarak verimli hale getiriyor, kendilerince haklı olabilirler. Ancak hükümet bunu yaparken; Türkiye’deki şartları göz önünde bulundurarak işçi haklarını da koruması ve onların insanca yaşamasını da sağlaması gerekir. Bu, hükümetin öncelikli vazifelerindendir.

Adaletli bir ülkede; insanlar arasında gelir dağılımı bu kadar farklı olamaz, arada tam bir uçurum gibi mesafe var.

2014 pamuk sezonunda ki pamuk fiyatları çiftçiyi zarar uğrattı. Mazot, elektrik, su, tohum, gübre, ilaçlama ve işçiliği çıkarınca birçok çiftçi zararlı çıktı. Hükümetin bu konularda acil eylem planı oluşturması ve tedbirler alması gerekir.

İşler iyi gidiyor, ekonomi düzeldi demekle düzelmiş sayılmaz! Esnaf zar-zor geçiniyor, çiftçi birçok sorunla boğuşuyor, asgari ücretli yoksulluk sınırında, emeklinin hali hakeza… O halde ekonomi sadece zengine göre iyi olmuş oluyor.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.