Notice: Use of undefined constant amp_dizin - assumed 'amp_dizin' in /home/balikligol.com/public_html/amp/init.php on line 39

Notice: Use of undefined constant amp_blocks_dizin - assumed 'amp_blocks_dizin' in /home/balikligol.com/public_html/amp/init.php on line 40

Warning: getimagesize(../images/news/13-09-2011-61937900.JPG): failed to open stream: No such file or directory in /home/balikligol.com/public_html/amp/functions.php on line 94
Leylek, görenler şaştı
Notice: Undefined variable: string in /home/balikligol.com/public_html/amp/script/script.php on line 33
Balıklıgöl HABER - Sondakika Şanlıurfa

Leylek, görenler şaştı

Eğitim

GAP Arena stadının yanı başında bulunan elektrik direğindeki leylek ordan geçenlerin dikkatini çekti.

Sancaktar Mahallesindeki elektrik direğinin üzerine konan Leyleği gören vatandaşlar meraklı gözlerle bir süre izlediler.

 

Uzun uzun dinlenen Leylek kanat çırparak gözlerden kayboldu.

 

Bilindiği gibi leylekler pek Şanlıurfa’ya uğramadan Hatay üzerinden göç edip giderler.

 

İŞTE LEYLEKLERİN YAŞAM KOŞULLARI

Leylek; Avrupa, Türkiye ve Rusya'nın güneybatısına üremek için gelen bir yaz göçmenidir. Türkiye için ayrıca transit (üremeyen, göç döneminde geçit yapan) bir türdür, çünkü Avrupa ve Rusya'da üreyen leyleklerin bir kısmı göçleri sırasında Türkiye üzerinden geçerler. Kışın ise türün büyük çoğunluğu Afrika kıtasına, diğerleri ise İran ve Hindistan'a, çok az kısmı da üreme alanlarının güneyindeki İspanya ve Fransa'ya göç eder.

 

Genel olarak leyleklerin büyük çoğunluğu, Mart ayının başından itibaren Hatay - Belen Geçidi'nden geçerek Türkiye'ye girer. Avrupa'da üreyen Leylekler, Anadolu üzerinde Hatay'dan İstanbul Boğazı'na kadar çapraz bir yol izler ve İstanbul Boğazı'ndan geçerek Bulgaristan sınırında Türkiye'den ayrılır. Sonbahar göçünde ise aynı güzergahı ters yönde izlerler ve Ağustos ayı ortasından itibaren Avrupa'dan gelen leyleklere katılıp Afrika'ya göç ederler. Sonbahar göçü sırasında, Eylül ayının ortasına kadar populasyonun büyük kısmı Türkiye'den ayrılır. İlkbahar göçü, sonbahar göçüne oranla daha hızlı gerçekleşir.

 

Leylekler süzülerek göç eden kuşlardır. Süzülerek göç sırasında "termal" adı verilen, gündüzleri yerden yükselen sıcak hava kütlelerini kullanırlar ve böylece daha az enerji harcarlar. Termaller kara parçaları üzerinde gündüzleri oluştuğu için leylekler göçleri sırasında kara parçalarına bağımlıdırlar ve büyük deniz kütlelerini geçmekten sakınırlar. Bu nedenle darboğazlar üzerinden, gündüzleri göç etmeyi tercih ederler. Türkiye üç kıtanın birleştiği noktada yer alması sebebiyle önemli karalar arası bağlantılara sahiptir. İstanbul ve Çanakkale Boğazları ile Hatay-Belen Geçidi leyleklerin göç sırasında kullandıkları önemli noktalardır. Leylekler Hatay-Trakya arasındaki mesafeyi 3-7 günde alabilirler.

 

Göç rotalarındaki ve kışlama alanlarındaki farklılık sebebiyle leylekler "batı ve doğu populasyonu" olmak üzere iki alt gruba ayrılır. Batı populasyonunun 112.000 birey, doğu populasyonunun ise 552.000 birey olduğu tahmin edilmektedir. Ülkemizde üreyen leylekler doğu populasyonuna dahildir.

 

Sonbahar göçünde Avrupa'da üreyen leyleklerin doğu ve batı populasyonları farklı göç rotalarını kullanarak kışlama alanları olan Afrika'ya geri dönerler. Bunlardan doğu göç rotasını izleyenler İstanbul ve Çanakkale Boğazları üzerinden Türkiye'ye, oradan da Orta ve Güneydoğu Afrika'ya , batı göç rotasını izleyenler ise İspanya üzerinden Cebelitarık Boğazı vasıtasıyla Batı Afrika'ya girerler. Göç eden doğu ve batı populasyonları Orta Afrika'da Çad ve Nijerya'nın yer aldığı bölgede biraraya gelirler.

Birçok genç birey erişkinliğe ulaşana kadar üreme alanlarının güneyinde kalır, daha kuzeye göç etmez

www.balikligol.com


Notice: Undefined index: video_resim in /home/balikligol.com/public_html/amp/modules/news.php on line 96

Notice: Only variables should be passed by reference in /home/balikligol.com/public_html/amp/functions.php on line 120

Notice: Undefined index: yorumuyelik in /home/balikligol.com/public_html/amp/modules/news.php on line 162
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.