Notice: Undefined index: id in /home/balikligol.com/public_html/amp/init.php on line 28

Notice: Use of undefined constant amp_dizin - assumed 'amp_dizin' in /home/balikligol.com/public_html/amp/init.php on line 39

Notice: Use of undefined constant amp_blocks_dizin - assumed 'amp_blocks_dizin' in /home/balikligol.com/public_html/amp/init.php on line 40

Notice: Undefined index: direct_link in /home/balikligol.com/public_html/amp/init.php on line 92
Altın yüzük takmanın hükmü
Notice: Undefined index: iliski_video in /home/balikligol.com/public_html/amp/script/script.php on line 25

Notice: Undefined variable: string in /home/balikligol.com/public_html/amp/script/script.php on line 33

Notice: Undefined index: video_kodu in /home/balikligol.com/public_html/amp/script/script.php on line 33
Balıklıgöl HABER - Sondakika Şanlıurfa
2013-05-14 10:46:57

Altın yüzük takmanın hükmü

Prof. Dr. Musa Kazım YILMAZ

musakazimyilmaz@gmail.com 14 Mayıs 2013, 10:46

Kısaca bu kardeşimiz, altın yüzük takmanın hükmünü ve yüzük takılacaksa hangi madenden yapılmış yüzüklerin takılması gerektiğini soruyor.

Önce Resûlullah'ın (s) altın yüzüğü ile ilgili birkaç rivayet zikredelim:
Abdullah b. Ömer dedi ki: "Resûlullah (s) altından bir yüzük edindi. Sonra minberin üzerinde oturdu, onu çıkardı ve "Ben bu yüzüğü takıyor ve taşını iç tarafa çeviriyordum
" dedi; ardından onu attı ve: "Vallahi bir daha onu takmayacağım" dedi. Allah'ın peygamberi (s) yüzüğü attı; diğer insanlar da yüzüklerini attılar."Tavus b. Keysan'dan gelen rivayete gör, "Resûlullah (s) altından bir yüzük edindi. Bir gün insanlara hitap ederken yüzüğe baktı ve: "Bir ona bakıyorum; bir de size" dedi. Sonra parmağından çıkarıp attı ve: "Onu asla bir daha takmayacağım" dedi."

Muhammed b. Ali (el-Bakır), babasından naklederek dedi ki: "Resûlullah (s) sol parmağına altından bir yüzük takıyordu. İnsanların arasına girdi; sonra Minbere çıktı. İnsanlar ona bakıyorlardı. Sağ elini yüzük parmağının üzerine koydu. Sonra ailesine döndü ve o yüzüğü attı."

Bütün bu rivayetlerden anlaşılıyor ki, Resûlullah (s) altın yüzüğü, bir daha takmamak üzere terk etmiştir. Hatta Ebû Hüreyre'den gelen rivayete göre, Resûlullah (s) altın yüzüğü yasaklamıştır.

Peki, Reûlullah (s) nasıl bir yüzük takıyordu?

Enes b. Malik'ten gelen rivayete göre, Resûlullah (s) Bizans'a (Rum İmparatoruna) bir mektup yazdı, ancak mektubu mühürlemedi. Kendisine: "Eğer mühürlü değilse mektubun okunmaz" denildi. Bunun üzerine Resûlullah (s) gümüşten bir yüzük yaptı ve onu süsledi. Üzerine de "Muhammedun Resûlullah" cümlesini işledi. Enes : "Sanki ben Resûlullah'ın elindeki yüzüğün beyazına bakıyor gibiyim"dedi.

Hadisin bir başka rivayetinde Enes b. Malik'e: "Resûlullah (s) yüzük edindi mi?" diye soruldu. Enes "Evet, Resûlullah (s) son yatsı namazını gece yarısına yakın bir zamana tehir etti. Namaz kıldıktan sonra yüzünü bize çevirdi ve: "İnsanlar namaz kılıp yattılar. Siz ise hala intizar ettiğiniz namazdasınız" dedi." Enes bunu söyledikten sonra sol elini kaldırdı ve: "Şimdi onun elindeki yüzüğünün parlaklığına bakıyor gibiyim" dedi.Yine Enes b. Malik'ten gelen bir diğer rivayete göre Resûlullah'ın (s) yüzüğünün hepsi gümüştendi. Kaşı da gümüştendi.


Yine Enes b. Malik'ten gelen bir diğer rivayete göre "Resûlullah (s) gümüş sikkeden bir yüzük edindi; kaşı Habeş usulü idi.
" Osman b. Ömer hadisinde: "Yazısı "Muhammedun Resûlullah" şeklindeydi."Abdullah b. Ömer'den rivayete göre, "Resûlullah (s) gümüş sikkeden bir yüzük yaptı; vefatına kadar onun elindeydi. Ondan sonra Hz. Ebû Bekir'in elinde kaldı. Ebû Bekir'in vefatından sonra Hz. Ömer'in elindeydi. Hz. Ömer'in vefatından sonra da Hz. Osman'ın elindeydi; Nihayet Hz. Osman'ın elinden Eris kuyusuna düştü. Üzerindeki yazısı: "Muhammedun Resûlullah" şeklindeydi."


Bütün bu rivayetler altın yüzük takmanın haram, fakat gümüş yüzük takmanın sünnet olduğunu gösteriyor. Zaten fıkıh kitaplarımızda da bu konu bu şekilde belirtilmiştir. Eşimin hatırasıdır, nişanlımın hediyesidir, şeklinde bahaneler ileri sürerek altın yüzük takmanın bir mazereti olamaz. Kuşkusuz ki, altın yüzük insanı dinden çıkarmaz; ancak dine saygının gereği altın yüzük takmamaktır.
Umarım bu açıklama kardeşimiz için yeterli olmuştur.

 

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.