banner2

Güzel bir soru! Acaba kim? Yerel seçimlere aylar kala herkes merak ediyor. Şüphesiz Bunu en iyi bilen Allah-u Teâlâ’dır. Ancak bizim ki bir takım verilere dayanarak tahminde bulunmak olacaktır.

  Her ne kadar seçime onlarca parti girecek olacaksa da; seçim rekabeti (Şanlıurfa için) iki parti arasında geçecektir. Ak parti ve BDP… Kimse kızmasın ama diğer partilerin adı bile okunmuyor (!) belediye seçimlerinde…

  Bana göre BDP-Barış ve Demokrasi Partisi- güçlü/popüler bir isim aday etse bile Şanlıurfa’dan iyi bir oy alır, fakat Ak Partiyi geçip büyükşehir belediyesini alamaz. Tabi bu biraz da AK Partinin adayına bağlıdır. Ak parti geçen dönem gibi bir hataya düşerse aradan BDP’nin adayı sıyrılabilir. Geçen dönemde halk Şanlıurfa’da Sayın Ahmet Eşref Fakıbaba’yı isterken Ak parti onu bazı nedenlerden dolayı (haklı sebeplere dayansa bile) aday etmemiş, onun yerine Mehmet Oymak’ı aday göstermişti.

  Fakıbaba, çevreninde etkisiyle derhal bağımsız aday olmuş ve az bir farkla seçimi kazanarak tekrar Şanlıurfa belediye başkanı olmuştu. Aradan geçen zaman içerisinde Sayın Fakıbaba’nın yaptığı eksik ve yanlış projeler, yapabilmesi mümkün olan çalışmaların çoğunu yapamaması, takındığı sert tutum ve agresif tavırları… Birçok konuda uzlaşı sağlayamaması ve kendi bildiğinde/doğrularında inat etmesi; onun halkın nezdindeki değerini kırmış ve prestijini düşürmüş olmasına…

  Ve geçen seçim öncesi Sayın başbakanın “bu trenden inen, bir daha bi-ne-mez” demesine rağmen partiye alınması ve bizzat Sayın başbakan tarafından parti rozetinin takılması ikinci bir Fakıbaba vakası olmuştur.

  Yani işin özeti şu; halk Fakıbaba’yı istiyor, Parti aday etmiyor, halk (şu anda çoğunluk) istemiyor, Parti onu tekrar saflarına katıyor. Aday gösterilip gösterilmeyeceği muamma, oda ayrı bir konu…

  Şüphesiz Sayın Fakıbaba’nın Şanlıurfa’ya bir takım hizmetleri olmuştur. Hiçbir şey yapmadı dersek insafsızlık etmiş oluruz, ancak yeterli mi diye bir soru gelse hayır deriz. Çünkü daha fazlasını yapma imkânına ve zamanına sahip iken yapamamıştır. Zaman zaman halkı ikiye bölmüş, zaman zaman halk ile minibüsçüleri karşı karşıya getirmiş, her iki tarafı da mağdur etmiştir.

  Bu saatten sonra Sayın Fakıbaba’nın Ak partiden aday edilmesi isabetli bir karar olmayacaktır. Peki kim olsun derseniz “her yiğidin gönlünde bir aslan yatar” kaidesince herkes kendine göre bu işi daha iyi ve daha sakin yürütebilecek, büyükşehir belediyesi başkanlığını yapabilecek potansiyele ve donanıma sahip birçok isim sayabilir.

  Şu anda en çok ismi zikredilenler arasında Sayın bakan Faruk Çelik vardır, Abdülkerim Gök’ün ismi zayıf da olsa geçmektedir. Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç’in ismi telaffuz edilmekte… Ak partinin önceki adayı ve Ak Parti MKYK eski üyesi Mehmet Oymak’ın kesin olacağını söyleyenler varsa da; bu konuda net konuşmak için henüz erkendir. Ancak kanaatimce Mehmet Oymak isabetli ve doğru bir karar olacaktır.

  Çünkü Urfa tarihini ve kültürünü çok iyi bilen Mehmet Oymak; aynı zamanda geçmişte 8-9 yıl belediye başkan yardımcılığı yapmış, deneyimli ve tecrübeli olmasının yanı sıra; Urfa tarihi ve kültürü hakkında kitapları, makale ve araştırmaları olan, Türkiye içinde ve dünya televizyonlarında Urfa tarihi hakkında çeşitli programlarda konuşmalar yapmış bir şahsiyettir…

  Bir önceki seçimde seçimi kazanamamış olması başarısızlık olarak sayılamaz. Kanaatimce Sayın Oymak’ın yerinde bir başkası olsaydı Fakıbaba seçimi açık ara ile kazanırdı. Olaya objektif bakan herkes hatırlayacaktır ki o süreç çok çetin bir süreçti, görsel ve yazılı ulusal basının çok az kısmı hariç tüm medya, BDP, MHP, CHP, SP ve diğer partilerin tamamı, Ak Parti teşkilatından bir kısmı ve hatta Ak partinin bazı vekilleri dahi Fakıbaba lehine propaganda ve çalışmalar yaptılar. Buna rağmen Mehmet Oymak (Ak Parti) az bir farkla seçimi Fakıbaba’ya kaptırdı.

  Faruk Çelik ismi isabetli olur mu derseniz? Bence doğru değil, çünkü Faruk Çelik Urfalı değil, Urfa’da oturmuyor, kendisi de (beyanlarına bakılırsa) bu işe pek sıcak bakmıyor.

  Şanlıurfa Büyükşehir belediyesine başkan olacak şahsın, Urfalı olması, Urfa’da oturması, Urfa tarihini ve kültürünü iyi bilmesi gerekli olduğunu düşünüyorum.

  Ben bu yazımı yazdığım saatlerde bir haberde; Sayın başbakanın Urfa’da tekrar mevcut belediye başkanını yani Sayın Fakıbaba’yı aday edeceklerini ima eden açıklamada bulunduğu medyaya yansıdı. Bizim Sayın başbakana ulaşıp engelleme gibi bir gücümüz ve durumumuz yok, bu yazdıklarımız da kendisine ulaşır mı bilemeyiz, ancak buradan Sayın başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a; Urfa’ya bir 5 yıl daha kaybettirmeyin demek istiyorum. Ve Şanlıurfa için hayırlısının olmasını Yüce Rabbimden diliyorum…

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.