banner2

Tarihimizi deştiğimizde ne acılarla yoğrulduğumuzu öğreniyoruz. Tarihimizden koptuğumuz için “Di yürü yürü kumandanlar yürü” türküsünün Urfa’yı kurtarmaya çalışan yiğitler için dizilen methiyeler olduğunu bilmediğimizden Urfa sıra gecelerinde halay çekmek için mırıldanıyoruz.

Yine Çanakkale’de yedi düvele karşı tüm imkansızlıklara rağmen ülke toprağını çiğnetmemek için “Hey 15 li 15 li tokat yolları taşlı” türküsünün Çanakkale’de cepheye gidip de geri dönmeyen 15 yaşındaki gençlere ağıt olduğunu bilmediğimizden halay çekmek için mırıldanıyoruz.

Erzincan’a giren Rusların, kendi ülkelerinde muhacir yaptığı insanların “Erzincan’a Girdim Türküsü”nü eğlence olarak mırıldansak da o zaman yerinden yurdundan edilen insanların ve Ruslar tarafından katledilen Erzincan bölgesinden ki insanların hikayelerini bilmeyiz.

Doğu’daki acılar ve dramlar dengbejler tarafından Kürtçe türkülere dönüşmüş durumda. Hatta düğünlerde bile yaşanmış acılar için yapılmış türküler çalınıyor

Türkiye’nin ve Ortadoğu’daki Müslümanlar olmak üzere tüm islam coğrafyasında acılar türkülere kaynak olmuştur.

Hangimizin acıları daha derindir diye yarışırken bizi biz yapan değerlerimizden uzaklaştığımızın verdiği acılarla ah çekerken, karşımızdakiler kıs kıs gülüyor.

Dostlar…

Kendimiz olalım.

Türkülere ilham olan acılarımızı bir daha bir daha yaşamamak için oyuna gelmeyelim. Batılıların türkülerinde acılar üzerinden inşaa edilen türküler yoktur.

Türkülerimiz türkü olsun. Eğlencelerimizde eğlenceli türküler olsun.

 

İLGİLİSİNE

 

Siz kendinizi başarılı yɑpmɑzsɑnız, kim sizi başarılı yapar ki? (Mümin Sekman)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.