banner2


Şehir ve yazar..
Hani, Şehri insanlar inşa eder, şehirler de insanları inşa eder…
Şehir ve insan… Bir birini tamamlayan, biri sanat biri sanatçı…
Yazar, şehir sanatının parlayan süsüdür. Sesidir, kaynağıdır, taşıyıcısıdır, koruyucusudur, savunucusudur…
Hiçbir yazar ve sanatçı yoktur ki yaşadığı mekândan ilham almasın. Hiçbir yazar yoktur ki şehre ilham vermesin..
 Şehirleri oluşturan mekânlardır. Mekânlardan beslenen yazarlardır. Mekânları besleyen de yazarlardır. Mekânları görselleştiren ve geleceğe taşıyan çürüyen taş toprak değil yazarlardır.
İşte bu bilinçle hareket eden, bu bilincin kaybolmasına müsaade etmeyen, geçmişi ortaya çıkaran şimdikiler için duyarlılık oluşturan ve geleceğe yol haritası çizmeye çalışan Türkiye Yazarlar Birliği öncülüğünde Şanlıurfa’da “3. Milletlerarası Şehir Tarihi Yazarları Kongresi” düzenlendi.
Şanlıurfa’da 3 gün süren, onlarca oturumla şehir ve şehirlerin kimliği ele alındı.
Şehri yazanlar konuştu. Şehirlerin ruhu konuşuldu. Ruhsuzlaşan şehirler birer ölü naaş gibi hiçbir kültüre ilham kaynağı olmadığı, hiçbir kültürü yansıtmadığı konuşuldu…
Şehirlerin kültürel birer miras olduğunu örnekleriyle ortaya koydular.
Yapılan kongrenin önemini bir yazı ile anlatmak çok çok yetersiz kalır. İnşallah Sayın Mehmet Doğan’ın dediği gibi bu çalışmalar kitaplaşır ve herkes faydalanır. Özellikle bu kitap sanal ortamda kültür dairesinin internet sayfasına da konulmalı. Sanal ortamda da insanların faydasına sunulmalı.
Kongreye ile ilgili izlenimlerim, katılımcıların genel kanaatine göre, Şanlıurfa tarihi kimliğini kaybetmediği ama tahribatın gözle görülür şekilde olduğudur.
3 gün süren kongre çalışmalarına katılım gösteren Mehmet Doğan, İbrahim Ulvi Yavuz, Mehmet Sılay ve ismini sayamayacağım diğer değerli insanların ileri yaşlarına rağmen her oturuma katılım göstermelerini takdir etmek lazım. Hep denir ya “büyük yazarlar nasıl büyür?” işte bu performansla, bu azimle büyük yazar olunur. Gençlerin dinlemeye mecali olmadığı yoğun tempolu kongrede tüm oturumlara katılım göstermelerine ben bile gıpta ettim.
Ayrıca, Yazarlar Birliği Şanlıurfa Şubesi Başkanı Cuma Ağaç ve diğer arkadaşların konuklara gösterdikleri misafirperverlik takdir edilir derecedeydi.
Bu çok önemli toplantıda Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Kültür Müdürlüğü ev sahipliği yaptı. Burada bir hakkın teslimini yapalım. Kültür müdürlüğü görevlileri hafta sonu olmasına rağmen misafirlerin her şeyiyle bire bir ilgilendiler. Her adımda yardımcı oldular. Bu anlamda şehrin yüzünü ak ettiler.
Bu arada Şehir Tarihi Yazarları kongresi Şanlıurfa’ya o kadar yakıştı ki… bu yakıştırmada ön ayak olan Türkiye Yazarlar Birliği ve yurt için, yurtdışından katılanlar sadece şehri anlatmadılar. Bir şehrin, nasıl olması gerektiğini de Urfa’dan öğrendiler... Şanlıurfa onlara tarihi ve kültürel bir şehrin nasıl olması gerektiği konusunda ilham oldu. Urfa’dan birçok şey öğrendiklerini düşünüyorum.
Programın 3. Günü yapılan gezi ile dolan Yazar ve aydınlar inanıyorum ki bir sonraki Şehir Tarihi Yazarları kongresi için güç topladılar.
Selam ve dua ile…

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.