banner2
Öne Çıkanlar haber Urfa Nicolò Zaniolo Urfa İsot Çömleği Beştepe Millet Camii

Uyuşturucu Bağımlılığına Dikkat!

 Gencecik hayatların sönmesine, anne yüreklerinin yanmasına neden olan uyuşturucu madde, son bir kaç yıl içinde Şanlıurfa’da aşırı kullanılmaya başlandı. Şanlıurfa’nın Suriye sınırına yakın olması münasebetiyle tacirleri tarafından kolayca temin edildiği iddia edilen madde, toplumda ciddi bir tehdit oluşturuyor.  Urfanatik Gazetesi olarak uyuşturucu maddenin toplumsal, hukuki ve dini boyutunu mercek altına alıp madde kullanan kişilerle de görüştük.

ÇELİK: “ MADDE KULLANIMI TOPLUMSAL BİR HASTALIKTIR”

Madde kullanıcılarının rehabilitasyonu için aktif olarak görev yapan Şanlıurfa Yeşilay Şube Başkanı Muharrem Çelik, maddenin toplumsal bir hastalık olduğunu belirterek toplumsal boyutuyla ilgili bilgi verdi.

Çelik: “ Madde kullanan kişi başta ailesi olmak üzere toplumun her kesimine zarar verebilir. Kişi madde krizine girdiği gibi rahatlıkla, toplumu tehdit ederek, adam yaralama ve hatta adam öldürmeye kadar gidebilir.”dedi.

“MADDE TOPLUM İÇİN HEM TEHDİT HEM DE MADDİ KAYIP”

Madde bağımlısı kişilerin, insan canına ve malına zarar verdiğini belirten Çelik, bağımlıların tedavisinin maliyetli olduğuna dikkat çekti. Bu durumun ülke ekonomisi için büyük kayıp olduğunu bildirerek, toplumda da ciddi tehdit oluşturduğunu vurguladı.  Ahlaki olarak ta, madde kullanan kişilerin, toplumda istenmeyen davranışlarda bulunduğunu da kaydeden çelik, konuşmasını şöyle sürdürdü.     “ Maddenin etkisinde kalan kişilerin toplumda her türlü ahlaksızlığı yapmaları kaçınılmazdır. Bu durum aileleri tedirgin ediyor”

“GEMİ SU ALIRSA BATAR”

Maddenin toplum üzerindeki etkisine dikkat çekmek amacıyla gemi üzerinden örnek veren Şanlıurfa Yeşilay Şube Başkanı Muharrem Çelik, “Bir geminin alt katı su alıyorsa, üst katıda almak zorundadır” diyerek, maddenin toplum üzerinde ki etkisine bir kez daha vurgu yaptı.

“AİLELERİN BİLİNÇLENDİRİLMESİ LAZIM”

Yapılan bütün çalışmalarda aile yapısının çocuklar için önem arz ettiğine değinen Çelik, şöyle konuştu. “ Bu tür hastalıklarda ailenin yapısı, tutumu ve yaklaşımı çok önemli, eğer parçalanmış aile ise çocuklar bu ortamlara rahatlıkla girer. Bu nedenle ailelerin bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesi lazım” dedi.

“AİLELERİ EĞİTME MERKEZİ AÇILMALI”

Ebeveynlerin çocuklar üzerinde önemli etkilere sahip olduğunu aktaran Çelik, Şanlıurfa’da aileleri maddeye karşı bilgilendirmek için, Aile Eğitim Merkezleri’nin kurulması gerektiğini de belirtti. Ailelerin çocuklarıyla iyi ilişki kurmalarını, takip etmelerini, çevresini ve özelliklerini bilmekte önemli faydaların olduğunun altını çizen Çelik, “eğer aileler çocuklarıyla yakından ilgilenirlerse çocuğun maddeye bulaşması zor olur. Ve çocuk maddeye bulaşmış mı? Bulaşmak üzere mi? Sorularının yanıtlarını erken bulup çözüm yoluna gider” dedi.  

**********************************************************************************

TOPLUMUN YARASI: UYUŞTURUCU MADDE

Dinimizde haram olan madde kullanımının dini boyutuyla ilgili Şanlıurfa İl Müftüsü İhsan Açık, açıklama yaparak, maddenin dinimizde büyük günahlardan olduğunu söyledi.  Açık: “Dinimizde, insanın kendisine ve çevresine zarar getirebilecek her şey haramdır. Alkol, uyuşturucu gibi insan sağlığını tehdit eden hangi madde olursa olsun, kullanmak taşımak, aracılık etmek ve satmak dinimizde büyük günahlardandır.”

AÇIK: “İSLAM HİÇ BİR ŞEYE BAĞIMLILIĞI KABUL ETMEZ”

Alkol, uyuşturucu, kumar gibi kötü alışkanlıklar haricinde de her türlü bağımlılığın İslam’a ters olduğunu savunan Müftü Açık, konuşmasını şöyle sürdürdü.  “ İslam ölçüsü hiçbir bağımlılığı kabul etmez, bağımlılık kazandığınız zaman, olmadığı takdirde hayat düzeniniz bozulur. Bu da İslam’a ters bir yaklaşımdır “dedi.

“KÖTÜ ALIŞKANLIKLARA HARCANAN PARALAR HELAL DEĞİLDİR”

Uyuşturucu, alkol ve her türlü kötü alışkanlıklara harcanan paraların, kendi aile rızkından harcandığını belirten Açık,  “çocuklarının nafakasını alkol ve uyuşturucu gibi kötü alışkanlıklara harcamak helal değildir.”

“BAĞIMLILIK ÇOCUĞUNUZA MERHAMETİNİZİ ENGELLER”

“Bağımlı olduğunuz maddeyi bulamadığınız takdirde, çocuğunuza olan merhametiniz azalır. Ve hatta aileniz, maddeye erişiminizi engellediği zaman da ailenizi düşman görürsünüz. Ve buda ailenin dağılmasına, yuvanın yıkılmasına neden olur” dedi. İl Müftüsü İhsan Açık, kötü alışkanlıkların dinimizde büyük günahlardan olduğunu bir kez daha vurguladı.

**********************************************************************************

MADDEYE BULAŞAN KİŞİLERİ AĞIR CEZALAR BEKLİYOR

Madde kullanımının Türk Ceza Kanunu’nun da ağır yaptırımlarının olduğunu bildiren Şanlıurfa Eski Baro Başkanı Av. Yahya Demirkol, madde taşıyan,  üreten ve kullanan kişileri ağır cezalar bekliyor dedi.  2005 yılında yürürlüğe giren 5237 sayılı yasanın 191. Maddesi üzerinden cezai işlemlerin uygulandığını bildiren Demirkol, “ madde taşıyan kişiler genelde yanılıyor. Madde taşıdığı halde, kullanıcı olduğunu beyan eden kişileri mahkemelerin kabul etmediğini ve cezai işlem uyguladığını” kaydetti.

DEMİRKOL: “2 YILA KADAR HAPİS CEZASI VAR”


Türk Ceza Kanunu’nun da madde kullanan kişilerin, suçu ilk ise bir ile iki yıl arasında hapis cezasının olduğunu aktaran Demirkol, suçun oranına göre, mahkemenin ön gördüğü ceza boyunca da, kişiye denetimli serbestlik verilebileceğini kaydetti.  Eğer suç tekrarlanıyorsa,  kişinin para cezası hapis cezasına, eğer kişinin şartlı tahliye cezası varsa da oda hapis cezasına çarptırılır dedi.

DENETİMLİ SERBESTLİK NEDİR?

Türk hukuk sisteminde denetimli serbestlik; kişinin işlediği bir suç nedeniyle tutuklanması ya da mahkemece hakkında mahkûmiyet kararı verilmesi sonucunda cezaevine girmesi yerine, cezasını toplum içerisinde gözetim ve denetim altında çekmesini ifade eder. Denetimli serbestlik alternatif bir infaz sistemidir.  Av. Yahya Demirkol, “eğer kişi denetimli serbestlikten tedavi olmaktan kaçınırsa hapis cezasına çarptırılır” Demirkol, Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’nde yapılan tedavilerden olumlu sonuç çıkmazsa kişilerin tedavi süreleri mahkeme kararıyla uzatılır.

“İHBAR EDENLER CEZA ALMIYOR”

Türk Ceza Kanunu’nun 192. Maddesi’ne göre, madde kullanan veya kullanmadan önce, kendisini ve madde satıcılarını ihbar eden kişiler hakkında ceza verilmediğini kaydeden Demirkol, kişi yakalandığı taktirde ise madde satıcılarını ihbar ederse cezası yarıya kadar da iner dedi.

 “ASIL MÜCADELE MADDENİN YURT İÇİNDE Kİ DOLAŞIMINI VE ÜRETİMİNİ ENGELLEMEK”

İnsan hayatını bir anda karartan ve yuvasını dağıtan uyuşturucu madde ile mücadelede verilen cezaların çözüm olmadığını, cezaların yanı sıra uyuşturucunun yurtiçindeki dolaşımını ve üretimini engellemenin daha etkin bir yol olduğunu bildiren Demirkol, vatandaşların maddeye karşı dikkatli olmasını da istedi.

**********************************************************************************

BEN YANDIM BAŞKASI YANMASIN!

Toplumun kanayan yarası olan uyuşturucu tuzağına düşenler çok pişman. Şanlıurfa Denetimli Serbestlik İl Müdürlüğü’nde tedavi gören ve isminin açıklanmasını istemeyen bir bağımlı, çok pişman olduğunu ve maddeye bulaştığı günden bu yana ciddi sıkıntılar yaşadığını kaydetti.

MADDEYE NASIL BULAŞTINIZ?

“İşsizdim kötü arkadaş çevresi beni maddeye bulaştırdı. Sigara içmeden maddeye başladım. Çok pişmanım, ateş düştüğü yeri yakar. Şuan Şanlıurfa Denetimli Serbestlik İl Müdürlüğü’nde tedavi görüyorum. Umarım tedavim olumlu sonuçlanır”

MADDEYE BULAŞMAYANLARA ÇAĞRINIZ NEDİR?

“Çağrım Allah rızası için bulaşmasınlar. Kendilerini ve ailelerini seviyorlarsa maddeden uzak dursunlar. Ben yandım onlar yanmasın. Çok pişmanım”

MADDEYE BULAŞTIKTAN SONRA NE TÜR SORUNLAR YAŞADINIZ?

“Madde, insanı her tülü kötü yola düşürüyor. Hırsızlıkta yaptırıyor.  Ve en önemlisi insanı kendine esir ediyor. Maddeye ulaşmak için suç işledim ve cezaevine girdim. Şimdide Şanlıurfa Denetimli Serbestlik İl Müdürlüğü’nde tedavi görüyorum. Tedavim bitince iş vereceklerini söylediler. Tek temennim bu maddeden kurtulmak”

**********************************************************************************

ŞANLIURFA’DA AMATEM MERKEZİ NEDEN YOK?

Öte yandan Alkol ve Uyuşturucu Madde Bağımlıları Tedavi ve Araştırma Merkezi ( AMATEM)’nin Şanlıurfa’da olmaması birçok sıkıntıyı beraberinde getiriyor. Şanlıurfa’da ki Madde bağımlıları, tedavi için en yakın AMATEM merkezinin olduğu Adana’ya sevk ediliyor.  Bu da ciddi problemleri n yaşanmasına neden oluyor. AMATEM’de tedavilerin uzun sürmesi, maddi sıkıntı yaşayan vatandaşları zora sokarken, birçok ailenin maddi yetersizlikten dolayı çocuğunu tedavi edemediği öğrenildi.  Öte yandan Şanlıurfa Valisi İzzettin Küçük’ün 2014 yılında kurum amirleriyle yaptığı toplantıda AMATEM merkezinin dört ay sonra Şanlıurfa’da kurulacağını bildirmişti.

HABER: RIDVAN ORTAKAYA /urfa

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.