banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Urfa URFASPOR Diyarbakır İstanbul

Urfalı ailelere Bonzai uyarısı

Son yıllarda Türkiye’de hızla yayılan bir madde olarak göze çarpan Bonzai, bir gencin ani ölümüne sebep oldu. Şanlıurfa Yeşilay Temsilcisi Muharrem Çelik, özellikle internet üzerinden gençlere ulaştırılmaya çalışılan madde ile ilgili İlke Haber Ajansı muhabirine önemli açıklamalarda bulundu. 

Bonzainin, laboratuvar ortamında çeşitli zararlı kimyasal maddelerin karışımıyla yapılan sentetik bir madde olduğunu söyleyen Çelik, bonzaiye fare zehiri ve kiremit tozu gibi maddeler katıldığı halde gençlere bir bitki çeşidi olarak gösterilmeye çalışıldığını söyledi. 

Ülkemize daha çok Çin ve Kıbrıs üzerinden özellikle internet ortamında geliyor

Özellikle son son 3 yıldır Şanlıurfa’da yaygın olan Bonzainin ucuz olmasından dolayı toplumun içinde hızlı bir şekilde yaygınlaştığını ifade eden Çelik, “Bu maddeye de maalesef tek içişte de gencin hayatını yetirmesini sağlayan bir madde. Çok çabuk etkisini gösteren ve çok çabuk gençleri ölüme sevk edebilecek bir maddedir. Bu madde sigara şeklinde veya tablet şeklinde alınıyor. Ülkemize de daha çok Çin ve Kıbrıs üzerinden özellikle internet ortamında geldiğini biliyoruz. Yapılan araştırmalarda her 1o gençten 2-3 kişinin kullandığını biliyoruz.” dedi. 

Okullarda eğitim verilecek

Yeşilay genel merkezinin bonzai konusunda çok ciddi çalışmalar başlattığını belirten Çelik, yapılan çalıştay sonucu bonzai konusunda tüm okullarda öğretmen ve öğrencilere yönelik bilinçlendirme kararının alındığını, Eylül ayında da bu kararın uygulamaya geçeceğini söyledi. 

Birçok genç öldü ve ölümler devam ediyor

Toplumun bu tür alışkanlıklara bulaşmış gençlere karşı yeterince duyarlı olmadığını ifade eden Çelik, yaşadıklarını şöyle anlattı: “Bu anlamda da birçok genç öldü ve ölümler devam ediyor. Ruh hasta hanesinde yatan gençleri tanıyorum, aklını yitirenleri tanıyorum. Bayramda bayramı ailesine zehir eden, kana bulayan gençleri tanıyorum. Bu Ramazan bayramında bu tür bağımlı olanlardan ailesine kan kusturanları biliyoruz.” şeklinde konuştu. 

Aileleri bu konuda bilinçsiz

Çelik, toplumun bu konuda yeterince bilgi sahibi olmadığını belirterek çocukları bu işe bulaşmış birçok ailenin tedavi yöntemi olarak çocuğunu evlendirmeye çalıştığını bunun da önü alınamayan sosyal travmalara sebep olduğunu belirtti. 

AMATEM için imza toplandı ama…

Bu tür alışkanlıklara bulaşmış gençlerin tedavisi için bir AMATEM’in yapılması için Şanlıurfa’daki birçok STK’nın imza kampanyası kapsamında topladığı imzaları yetkili mercilere teslim ettiğini belirten Çelik, Şanlıurfa valisinin söz konusu AMATEM’in 3 ayda yapılacağını söylediğini ama böyle bir merkezin faaliyete geçmesinin uzun zaman alacağını söyledi. 

Dini eğitimin eksik olması başlıca sebep

Bu tür vakaların yaşanmasının sebeplerine değinen Çelik şöyle konuştu: “Bunu kullanmak için birçok neden var. Bu nedenlerden bir tanesi aile bilinçsizliğidir. Ailede çocuğa duyarsız kalma, çocuğu şiddete itme, çocuğu dinlememe, adam yerine koymama. Ama her şeyden önce her ortamda dile getirdiğim bir söz vardır: Dini eğitimin eksik olması, imanı eğitimin eksik olması yani çocuğun imani yönden yetiştirilmemiş olması, Allah korkusunun verilmemiş olması maalesef tüm bu sorunları ortaya çıkarıyor.” diye konuştu. 

Aileler önce kendilerini sorgulamalı

Bu konuda ailelerin öncelikle kendilerini sorgulaması gerektiğini dile getiren Çelik, şöyle devam etti: “Bu konuda sabretmeleri sonra her şeyden önce bir imtihan dünyasından geçtiğimizi bilmeli ve çocuklarıyla sağlıklı iletişim kurmalıdır. Vurmakla,  ötekileştirmekle değil sohbet etmekle sonra uzmanlardan da yardım alarak çocuklarını tedavi yoluna gitmelidirler. Bir de aile önce kendini düzeltsin aile kendini de sorgulamalı ve ben nerede hata yaptım demeli.” ifadelerini kullandı. (Mustafa Bikeç- Osman Gülebak-İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.