banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Haber Siverek Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Türkiye Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin

Urfa'da bunu yapana 121.908 TL ceza var

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yapılan yazılı açıklamada şöyle denildi:  İlimiz genelinde yapılan denetimlerde atıkların boş alanlara gelişi güzel atıldığı, bu atıkların çevre kalitesini bozarak, çevre sorunlarına ve kazalara neden olduğu tespit edilmektedir.
2872 sayılı Çevre Kanunu gereğince “Her türlü atık ve artığı, çevreye zarar verecek şekilde ilgili Yönetmeliklerde belirtilen standartlara ve yönetmeliklere aykırı olarak doğrudan ya da dolaylı biçimde alıcı ortama vermek, depolamak, taşımak, uzaklaştırmak ve benzeri faaliyetlerde bulunmak yasaktır.” Hükmü bulunmaktadır
Yine aynı Kanunun “İdari Para Cezaları” başlıklı 20. Maddesinin (r) bendinde ise “Bu Kanunda ve yönetmeliklerde öngörülen usûl ve esaslara, yasaklara veya sınırlamalara aykırı olarak atık toplayan, taşıyan, geçici ve ara depolama yapan, geri kazanan, geri dönüşüm sağlayan, tekrar kullanan veya bertaraf edenlere 24.000 Türk Lirası, ithal edenlere 60.000 Türk Lirası İdarî para cezası verilir.” Hükmü bulunmaktadır.
İlimiz sınırları içerisinde bulunan bir sanayi tesisine, atıklarını uygunsuz olarak bertaraf etmesi nedeniyle, Çevre Kanununun 20. Maddesinin (r) bendi ve 16.01.2013 tarih ve 28530 saylı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 2013/1 sayılı Çevre Kanunu Uyarınca Verilecek İdari Para Cezalarına İlişkin Tebliğ gereğince 121.908,00 TL idari para cezası uygulanmıştır.
Bu kapsamda; Valiliğimize gelen şikayet/ihbarlara istinaden veya mutat denetimlerde atıkların yönetmeliklere aykırı olarak doğrudan yada dolaylı biçimde alıcı ortama verilmesi, depolanması, taşınması, uzaklaştırılması ve benzeri faaliyetlerde bulunulmasının tespiti halinde 2872 sayılı Çevre Kanunu gereğince faaliyet sahibi gerçek kişiye 42.232,00 TL, tüzel kişiye 126.696,00 TL idari para cezası uygulanacağı ve idari para cezası uygulamasının yanı sıra ilgililer hakkında Türk Ceza Kanunu'nun ilgili maddeleri gereği adli işlem yürütülmesi için Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulacaktır.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.